Op je lip of tong bijten, doe je in de regel op een onverwacht moment. Misschien kauwde je alleen maar en beet je niet goed waardoor je jezelf verwondde. Je kunt jezelf daarnaast nog bijten tijdens het maken van een val of een ander ongeluk waarbij je tanden tegen je lippen of tong wordt gedrukt. Kinderen lopen bovendien een grote kans om op hun lip of wang te bijten nadat ze zijn verdoofd voor het ondergaan van tandheelkundige ingreep.
Een beet op de lip of wang kan een behoorlijke bloeding veroorzaken omdat de mond een buitengewoon goede bloedtoevoer heeft. In de meeste gevallen resulteert dit echter alleen in wat pijn en een zwelling. Verwondingen in de mond genezen gelukkig tamelijk snel ook dankzij deze prima bloedtoevoer. Desondanks zijn er gevallen waarbij het bijten op je lip of tong wel medische aandacht nodig heeft. Hieronder hebben de stappen voor je op een rijtje gezet die je thuis al dient te nemen wanneer je in dit soort situaties medische hulp in dient te schakelen.
Wat te doen nadat je op je lip of tong hebt gebeten?
Op het ogenblik dat je op je lip of tong hebt gebeten, dan dien je de plaats van de verwonding te inspecteren op de eventuele aanwezigheid van vuil, in het bijzonder wanneer de wond is ontstaan door een val. Maak de plaats van de verwonding voorzichtig schoon met behulp van een steriel gaasje. Op het moment dat er vuil in de wond vastzit, dan mag je dit nooit op eigen houtje proberen te verwijderen. Hiervoor dien je de hulp van een arts in te schakelen.
Spoel de wond vervolgens af met koud water. Bij een snijwond in de mond, kun je de verwonding verder schoonmaken door te spoelen met wat zoutwater. Volwassenen kunnen een oplossing van één deel waterstofperoxide op één deel water gebruiken als ze dat willen, maar dit mag echter niet aangeboden worden aan een kind die een snijwond heeft in zijn, of haar mond, omdat deze de oplossing mogelijk in kan slikken.
Iedere bloeding dien je onder controle te krijgen door er een stevige druk op uit te oefenen met behulp van een steriel gaasje of een schone handdoek. Indien het bloeden niet wil stoppen, dan die je door te gaan met het uitoefenen van druk op het aangedane gebied en de alarmlijn te bellen of naar het dichtstbijzijnde medische centrum of ziekenhuis te gaan zodat er direct de juiste medische zorg kan worden gegeven. Wanneer het bloeden echter wel stopt, dan breng je een koud kompres aan op de plaats van de verwonding om de zwelling te af te laten nemen.
Wees echter altijd erg voorzichtig wanneer je ijs, of een icepacking, op de buitenzijde van je mond legt: je dient ervoor te zorgen dat het ijs altijd in een doek is gewikkeld in plaats van het direct op de huid te leggen. Indien je dit namelijk zou nalaten,dan is de kans aanwezig dat de huid schade oploopt door de kou. Voor verwondingen in de mond kun je ook een ijslolly of ijsblokjes gebruiken om het aangedane gebied koud te houden.
Het kan in bepaalde gevallen nodig zijn een vrij verkrijgbare pijnstillende geneesmiddelen te gaan gebruiken om eventuele ongemakken die voortvloeien uit de verwonding te kunnen behandelen.
Het is belangrijk dat je rekening houdt met het feit dat zure- of zoute voedingsmiddelen het gebied van de verwonding kunnen gaan irriteren tijdens het genezingsproces. Je kunt na het eten of drinken van dit soort producten je mond dan ook het beste met water spoelen om klachten tegen te gaan.
In de tijd dat de wond geneest, dien je deze geregeld te inspecteren op mogelijke tekenen van een infectie. Wanneer je het vermoeden hebt dat het gebied is geïnfecteerd, dan moet je zo snel mogelijk een tandarts of arts raadplegen.
Hoe een snee in je mond te behandelen?
Afhankelijk van de aard en de ernst van de verwonding die in je mond is ontstaan,zal een arts, of tandarts,bepalen welke wijze van behandeling het meest geschikt is. Wanneer er sprake is van een aanzienlijke snee dan kan er bijvoorbeeld worden besloten om de wond te hechten met speciale hechtingen. In wat minder ernstige gevallen is het echter soms ook mogelijk dat er gebruik wordt gemaakt van een speciale soort lijm die de losliggende delen van de wond weer aaneen plakt.
Wanneer moet je een arts raadplegen?
Je dient medische hulp in te schakelen op het moment dat je de volgende problemen hebt:
- Indien er vuil in de wond aanwezig is, dan dien je een arts te bezoeken om het op een veilige manier weg te laten halen.
- Bloedingen die niet willen stoppen nadat er druk op uit is geoefend en er een koud kompres op is gelegd, kunnen hechtingen nodig hebben om te worden gestelpt.
- Sneden die de overgang tussen de lip en de gezichtshuid passeren, dienen door een arts te worden behandeld, omdat deze tijdens het genezingsproces een onregelmatig, en vaak ontsierend, litteken achter kunnen laten dat duidelijk zichtbaar zal blijven voor de rest van je leven.
- Diepe sneden hebben altijd medische aandacht nodig.
- Gebroken- of loszittende tanden dienen altijd door een tandarts na worden gekeken.
- Tekenen, die dagen na het oplopen van de verwonding, wijzen op de aanwezigheid van een infectie, zoals roodheid, gevoeligheid, koorts, pusvorming of zwelling, hebben eveneens in alle gevallen medische hulp nodig.