Take a fresh look at your lifestyle.

Symptomen van bronchitis

Wanneer er wordt gesproken van bronchitis dan heb je te maken met irritatie en een ontsteking van de luchtwegen die de lucht van en naar je longen vervoeren. Acute- en chronische bronchitis hebben weliswaar vergelijkbare symptomen, maar desondanks zijn het twee totaal verschillende ziekten die eveneens kunnen verschillen in duur. Zo is acute bronchitis een relatief kortdurende ziekte die in de regel het gevolg is van een infectie. Wanneer je acute bronchitis krijgt, dan mag je verwachten dat je hiervan zult herstellen in een tijdspanne van enkele dagen tot een paar weken.

single reizen online banner

Chronische bronchitis is daarentegen een ernstige ziekte die je voor de rest van je leven mee zult moeten dragen. Indien je lijdt aan chronische bronchitis, dan kun je je eveneens af gaan vragen of je ook last hebt van emfyseem. Emfyseem is een aandoening die je longen aantast, maar de bronchiën ongemoeid laat. Hoewel emfyseem en chronische bronchitis op hetzelfde moment kunnen voorkomen, zijn er eveneens duidelijke verschillen tussen beide ziektes.

Gemeenschappelijke symptomen van acute- en chronische bronchitis

Acute- en chronische bronchitis kennen een aantal gelijke symptomen omdat de ziektes allebei het gevolg zijn van een ontsteking van de bovenste luchtwegen (de bronchiën). De symptomen van zowel acute- als chronische bronchitis zijn onder andere:

  • Droge hoest,
  • Productieve hoest, die dik en/of verkleurd slijm naar buiten brengt. Dit slijm wordt, als het is gemengd met speeksel, doorgaans aangeduid met de term sputum.
  • Verstopte sinussen,
  • Benauwd of drukkend gevoel op de borst,
  • Kortademigheid,
  • Piepende ademhaling,
  • Vermoeidheid,
  • Pijn in het lichaam,
  • Koude rillingen,
  • Vervelend gevoel op de borst door het hoesten.

Acute bronchitis

De typische voortgang van de bronchitisklachten begint met een loopneus, keelpijn, een productieve hoest en lichte koorts. Drie tot vier dagen later kan zich echter een droge, blaffende hoest gaan ontwikkelen. Bij acute bronchitis kunnen de symptomen doorgaans ernstiger zijn dan bij chronische bronchitis het geval is. De meeste gevallen van acute bronchitis zullen tussen de 3 en 10 dagen aan blijven houden. Deze hoest kan overigens wel een paar weken aan blijven houden, zelfs nadat de oorspronkelijke infectie al is verdwenen. Acute bronchitis zal normaal gesproken vanzelf beter worden, maar kan wel een behandeling vereisen indien deze het gevolg is van een bacteriële infectie.

Symptomen van acute bronchitis zijn ondermeer:

  • Verstopte sinussen,
  • Lichte koorts,
  • Koude rillingen,
  • Niezen,
  • Een loopneus,
  • Keelpijn.

Chronische bronchitis

Chronische bronchitis kenmerkt zich door een productieve hoest die voor de duur van twee opeenvolgende jaren minimaal drie maanden aan blijft houden. Chronische bronchitis is overigens geen geneesbare ziekte, maar wel kunnen de symptomen met behulp van medicijnen behandeld of verlicht worden.

bewust puur banner

Symptomen van chronische bronchitis zijn ondermeer:

  • Kortademigheid,
  • Druk of pijn op de borst,
  • Aanhoudende vermoeidheid of lusteloosheid,
  • Zwelling van de benen, de enkels en/of de voeten,
  • Minder frequent voorkomende symptomen.

Bronchitis zal over het algemeen te herkennen zijn aan de productieve hoest. Er zijn echter ook enkele, minder vaak voorkomende, symptomen van deze ziekte bekend, zoals:

  • Slechte adem: deze kan zich snel ontwikkelen bij mensen die lijden aan acute bronchitis. Een chronische slechte adem kan eveneens een teken zijn van chronische bronchitis. Deze kan ontstaan op het moment dat de neus verstopt zit en je zo gedwongen wordt om door je mond adem te halen. Bij het door de mond ademen zal de groei van bacteriën op de tong en de slijmvliezen echter mogelijk worden en voor een onaangename geur veroorzaken. In het algemeen zal af worden geraden om antibiotica te gebruiken om de betreffende bacterie (die verantwoordelijk is voor het ontstaan van de slechte adem) aan te pakken.
  • Ophoesten van bloed: door het constant hoesten bij zowel acute- als chronische bronchitis kan letsel en bloedingen veroorzaken in de luchtwegen, of in de keel. Als gevolg hiervan kun je sputum vermengd met bloed op gaan hoesten.
  • Gebrek aan uithoudingsvermogen: op het ogenblik dat je lijdt aan acute- of chronische bronchitis, dan kun je heel gemakkelijk kortademig worden wanneer je je lichamelijk in gaat spannen, zelfs zodanig dat je niet langer optimaal aan lichaambeweging kunt doen of lange afstanden kunt lopen. Indien je acute bronchitis hebt, dan zal de situatie echter verbeteren een paar dagen nadat de bronchitis weer is verdwenen. Indien je chronische bronchitis hebt, dan dien je mogelijk fysiotherapie te krijgen om je uithoudingsvermogen weer te verbeteren.
  • Slaapstoornissen: de constante hoest en verstopte neus die samengaan met bronchitis kunnen je slaap ernstig verstoren, waardoor je niet goed uit kunt rusten, ongeacht op welk moment van de dag of nacht je een poging doet om te slapen.

Complicaties als gevolg van bronchitis

Er zijn verschillende ernstige complicaties bekend die kunnen volgen op bronchitis, maar gelukkig komen deze niet vaak voor. Hoewel de complicaties kunnen ontstaan als gevolg van chronische- of acute bronchitis, zullen ze aanzienlijk vaker voorkomen door chronische bronchitis. De reden hiervan kan worden gevonden in de langdurige impact die deze ziekte zal hebben op het lichaam.

  • Infectie: op het moment dat je luchtwegen ontstoken zijn, zoals dit bij bronchitis het geval zal zijn, kunnen deze gemakkelijker geïnfecteerd raken door virussen of bacteriën. Dit zal je aanzienlijk vatbaarder maken voor een nieuwe infectie van de luchtwegen indien je lijdt aan bronchitis. Wanneer je een nieuwe infectie krijgt terwijl je al last hebt van acute bronchitis, dan kan dit de duur van de ziekte verlengen en je herstel vertragen. Indien je een infectie aan de luchtwegen krijgt wanneer je chronische bronchitis hebt, dan is er in feite sprake van een aanval van acute bronchitis als gevolg van deze chronische ziekte. Dientengevolge, op het ogenblik dat je chronische bronchitis hebt, dan is de episode van acute bronchitis waarschijnlijk ernstiger en zal deze langer aan blijven houden dan op momenten dat je geen last hiervan had.
  • Longontsteking: als je lijdt aan bronchitis, ongeacht de oorzaak van deze ziekte, dan zal de kans groter zijn dat je longen geïnfecteerd raken, wat op zijn beurt weer kan leiden tot een longontsteking. Longontsteking is een meer persistente infectie waardoor je je zieker zult voelen dan wanneer je te kampen hebt met acute bronchitis.
  • Aspiratie-pneumonie: wil zeggen dat je een longontsteking hebt gekregen als gevolg van de aanwezigheid van vreemde stoffen in je luchtwegen. Deze vorm van longontsteking is het gevolg van het hoesten door de bronchitis. Hierdoor kun je immers je verslikken in voedsel wanneer je moet hoesten tijdens het eten. Dit kan ervoor zorgen dat het voedsel dat je eet in de luchtpijp, en vervolgens zelfs in je longen terechtkomt. Aspiratielongontsteking kan een constante infectie zijn die je gezondheid kan schaden, en deze ziekte kan zelfs maanden aan blijven houden voordat je gaat herstellen.
  • Hartaandoeningen: de langdurige problemen met je ademhaling als gevolg van chronische bronchitis kunnen je hart extra belasten, met als gevolg dat er hartaandoeningen ontstaan, of bestaande aandoeningen aan het hart erger zullen worden.

Wanneer moet je een dokter raadplegen?

Op het ogenblik dat je symptomen hebt die voor meer beperkingen lijken te zorgen dan de symptomen van een normale verkoudheid, of wanneer je moeite hebt om op adem te komen, dan dien je absoluut je huisarts raadplegen.

Andere waarschuwingssignalen om rekening mee te houden zijn:

  • Vertraging van het herstel: wanneer je symptomen van acute bronchitis hebt, maar je je niet snel beter gaat voelen, dan dien je contact op te nemen met je huisarts omdat je dan wellicht een andere, of meer ernstige, luchtwegaandoening hebt.
  • Terugkerende symptomen na je herstel: indien je hoestklachten meer dan vier tot zes weken na het stellen van de diagnose aan blijven houden, dan moet je ook contact opnemen met je huisarts. Indien de symptomen weliswaar verbeteren om vervolgens weer te verslechteren, of op een andere wijze terugkeren dan voorheen, dan heb je wellicht een nieuwe infectie opgelopen en moet je medische hulp inschakelen.
  • Kortademigheid: wanneer je merkt dat je niet op adem kunt komen wanneer je een lichte lichamelijke inspanning uit hebt gevoerd, of als je in rust bent, dan dien je medische hulp in te schakelen.
  • Bloed braken of bloed spugen: wanneer je bloed of bloedstolsels in het sputum aantreft, of wanneer je bloed braakt, dan kan dit een symptoom zijn van een ernstiger ziekte dan bronchitis.
  • Zwelling: indien je zwelling of vochtophopingen waarneemt in je handen en voeten, dan kan dit een symptoom zijn van een ernstig ademhalings- of hartprobleem. In dit geval moet je met spoed medische hulp inroepen.
naturaplaza superfoods banner