Take a fresh look at your lifestyle.

Simpele stappen om pijn in de hiel te verlichten

In het gros van de gevallen zal hielpijn die veroorzaakt wordt door plantaire fasciitis weer weggaan, mits je tenminste weet wat je dient te doen. Je zult daarnaast ook dienen te leren op welke wijze je kunt voorkomen dat die vervelende pijn ergens in de toekomst nog eens terugkeert.

single reizen online banner

Wat is plantaire fasciitis?

Plantaire fasciitis is een voetaandoening waarbij een band in de voetzool, die opgebouwd is uit weefsel, ontstoken is geraakt, wat op zijn beurt zal leiden tot hevige hielenpijn. De pijn als gevolg van plantaire fasciitis kan zo hevig zijn dat het pijnlijk wordt om te lopen, je dus veel minder gaat bewegen of je je dagelijkse activiteiten op een lager pitje gaat zetten. Maar een paar simpele veranderingen aanbrengen en voorzorgsmaatregelen treffen in je leven kunnen je helpen de pijn in je hielen af te laten nemen.

Tips en thuisremedies voor plantaire fasciitis

Op het ,moment dat de pijn in de hiel je tegenhoudt om bepaalde dingen te ondernemen, dan dien je je voeten een beetje meer te verwennen totdat ze zich weer beter voelen. Om de pijn van plantaire fasciitis te verlichten, kun je het volgende doen:

 • Gebruik een ijspak om de zwelling, de ontsteking en de pijn af te laten nemen.
 • Neem een ​​vrij verkrijgbare pijnstiller, zoals ibuprofen of paracetamol.
 • Laat je voeten rusten door voor de duur van enkele dagen ze te ontzien op het moment dat je hielpijn hebt.
 • Train je voeten. Bepaalde goede voetspalken en braces kunnen helpen om de fascia plantaris uit te rekken en je jezelf beter te laten voelen. Je huisarts kan je meestal goed advies geven over de juiste personen en plaatsen waar je hiervoor terecht kunt
 • Pas je schoenen aan met behulp van inlegzolen die de hiel een beetje optillen en de holte van je voet de juiste ondersteuning bieden.
 • Loop niet op ongelijke loopoppervlakken.

Al deze remedies en hulpmiddelen zijn simpele manieren om de pijn in je hielen te verlichten, zegt Timothy C. Ford, directeur van het podiatrische residentieprogramma in het Jewish Hospital en St. Mary’s HealthCare in Louisville. In de meeste gevallen hoeft je zelfs geen podotherapeut te bezoeken “tenzij de hielpijn binnen een aantal weken niet blijkt te verbeteren”, zegt hij.

Andere behandelingen van plantaire fasciitis

Wanneer de tips en remedies, die we hierboven hebben gegeven, de hielpijn niet helpen verminderen, dan kan je huisarts één van de volgende behandelingen aanraden:

bewust puur banner
 • Gedurende de nacht een speciale spalk dragen. Dit helpt door een klein deel van de plantaire fascia vast te zetten tijdens het slapen.
 • Fysiotherapie.
 • Aangepaste schoenen of orthesen dragen.
 • Voor meer ernstige vormen van hielpijn kunnen meer drastische maatregelen worden genomen:
 • Een injectie met cortisone laten zetten om op die manier de ontsteking te verminderen. Dit kan effectief zijn, maar kan soms wel pijnlijk zijn.
 • Extracorporale schokgolftherapie, waarbij externe schokgolven op de ontstoken de;en van fascia plantaris worden gericht. Het succes van deze procedure is echter niet eenduidig en werkt het best bij mensen die lijden aan plantaire fasciitis die tevens aan hardlopen doen.
 • Uiteenlopende chirurgische ingrepen. Dit is vaak een behandeling die als laatste redmiddel aan wordt gewend, en enkel wanneer de pijn nog altijd aan blijft houden )na talloze maanden waarin andere behandelingen zijn ondergaan).

Voorkomen van plantaire fasciitis

Er zijn een heleboel triggers voor plantaire fasciitis bekend, dus zal het van belang zijn om te leren op welke manieren je je risico kunt verminderen. Op het moment dat je overgewicht hebt, dan zul je bijvoorbeeld een extra druk te verduren krijgen op je voeten, waardoor afvallen dus een uitstekend idee is wanneer je last hebt van hielpijn.

De schoenen die je draagt, kunnen daarnaast een essentieel verschil maken in de manier waarop je voeten zich voelen, dus is het zaak om je voeten en hielen te beschermen met schoenen die een goede ondersteuning weten te bieden aan de voetboog en die een brede, stabiele hiel hebben. Draag echter nooit versleten schoenen; vervang ze direct als er slijtage aan de zool op wordt gemerkt. Tevens is het niet aan te raden om op blote voeten te lopen over een harde ondergrond.

Door de juiste training zal eveneens plantaire fascitis worden beïnvloed. Door je lichaam altijd goed op te warmen en nooit van de ene naar de andere activiteit toe te rennen, maar juist de tijd daarvoor te nemen en je spieren te laten wennen aan een oefening. Verder dien je te investeren in een paar zachte loopschoenen, die geregeld dienen te worden vervangen.

Conclusie

Pijn hebben in je hielen kan absoluut worden gezien als een last, maar deze mag je niet in je dagelijkse dingen gaan beperken of je er zelfs van weerhouden. Door de symptomen van plantaire fasciitis op tijd te herkennen en je voeten de rust te geven die ze nodig hebben, (en uiteraard ook verdienen voor het zware draagwerk dat ze dag in, dag uit voor je verrichten).

naturaplaza superfoods banner