Take a fresh look at your lifestyle.

Pseudo-kroep bij kinderen

Bij pseudokroep heeft een virus ervoor gezorgd dat de bovenste luchtwegen ontstoken zijn geraakt. Hierdoor is de binnenkant van het strottenhoofd in de buurt van de stembanden op gaan zwellen. Een besmet kind zal tevens een bulderende hoest laten horen. Toch mag pseudokroep worden beschouwd als een onschuldige aandoening die voornamelijk bij kinderen voorkomt in de leeftijd van zes maanden tot vijf jaar.

single reizen online banner

Ontstaan

Ten gevolge van de virusbesmetting zullen de slijmvliezen van de stembanden en het bovenste deel van de luchtwegen ontstoken raken. Het patientje zal daardoor hees gaan klinken, gaan hoesten en minder makkelijk in kunnen ademen. Doordat het kleintje bang wordt en gaat huilen, zal het ademen nog lastiger worden.

Verschijnselen

Voor de meeste ouders is een eerste keer dat hun kind een aanval krijgt van pseudokroep er beangstigend zijn. Deze aanvallen zullen in de regel allemaal op een vergelijkbare manier verlopen. Een kind zal in het begin niet eens echt ziek zijn, soms alleen maar wat verkouden. Het kleintje zal echter ’s avonds of ’s nachts plotseling huilend ontwaken en benauwd zijn. Zodra het inademt zal er een gierend geluid hoorbaar zijn en het kind zal daarnaast een zware hoest hebben en soms zelfs hees kunnen klinken. Er is echter geen sprake van koorts, hooguit een verhoging tot 38 graden Celsius.

bewust puur banner

Na een aantal uren zal de aanval vanzelf weer overgaan en zal je kleintje weer rustig kunnen gaan slapen. Pseudokroep kan voor een eenmalige aanval zorgen maar eveneens een aantal opeenvolgende avonden terugkeren of zelfs met grotere tussenpozen zich aandienen.

Tips

  • Als ouder dien je, hoe lastig het ook is, tijdens een aanval van pseudokroep rustig te blijven. Bij paniek zal het kind deze emotie overnemen en nog benauwder worden. Verder zul je je kleintje gerust moeten stellen en/of afleiden. In bepaalde gevallen kan warme vochtige lucht de klachten verminderen. Als je kind dat prettig vindt dan kun je enige tijd in een afgesloten badkamer gaan zitten met de warme kraan open. Zodra je kleintje aangeeft de stoom niet prettig te vinden dan stop je hier direct mee.
  • Samen met je kindje een warm bad nemen heeft in de regel hetzelfde effect. Ook hier geldt dat wanneer je kind het niet prettig vindt je direct ermee stopt. Zou je dit namelijk niet doen dan kan de boosheid of frustratie ervoor zorgen dat de benauwdheid toeneemt.
  • Bij een aanval van pseudokroep kan een zoete kalmerende drank, zoals thee met suiker of honing, de keel verzachten. Kinderen onder het jaar mogen overigens geen honing binnenkrijgen omdat daarin bacteriën kunnen zitten waardoor een baby ziek kan worden.
naturaplaza superfoods banner