Take a fresh look at your lifestyle.

Neusverkoudheid bij kinderen

Een jong kind kan veel hinder ondervinden van een verstopte neus. Hierdoor wordt namelijk het drinken en slapen lastiger en ook krijgen ze last van een droge keel. Een mogelijk gevolg van een verstopte neus is een uitgedroogd of geïrriteerd neusslijmvlies. Hierdoor kunnen wondjes in de neusholte van het kleintje ontstaan. Het schoonhouden van een loopneusje wordt tijdens een neusverkoudheid van je kleintje dan ook een soort dagtaak. Een jong kind kan gemiddeld wel zes maal per jaar verkouden zijn.

single reizen online banner

Ontstaan

Een neusverkoudheid, en dus ook een verstopt neusje, wordt veroorzaakt door een virus dat voor een ontsteking in het neusslijmvlies zorgt. Zeker jonge kinderen zullen vrij gemakkelijk met één van de vele verkoudheidsvirussen worden besmet omdat hun afweersysteem nog niet optimaal werkt. Dit is ook de reden waarom een jong kind vaak een tamelijk heftige reactie op een dergelijke besmetting laat zien.

De verspreiding van de verkoudheidsvirussen kan eenvoudig plaatsvinden doordat er druppeltjes vocht in de lucht terechtkomen wanneer een besmet persoon hoest, niest of praat. Voornamelijk in ruimtes waar weinig, of niet wordt geventileerd en waar veel mensen bijeen zitten zullen mensen gemakkelijk de uitgeademde virussen weer inademen. Daarnaast kan een verkoudheidsvirus ook via de handen en allerlei voorwerpen worden overgedragen.

Voorzorgsmaatregelen

De verspreiding van verkoudheidsvirussen kan worden tegengegaan door al van jongs af aan een kind te leren de hand voor de mond en neus te houden tijdens hoesten of niezen. Ook dienen de handen regelmatig te worden gewassen met water en zeep en gebruiksvoorwerpen moeten vaker dan normaal schoon worden gemaakt.

bewust puur banner

Verschijnselen

Het neusslijmvlies zal normaal gesproken een geringe hoeveelheid slijm en vocht aanmaken. Indien dit slijmvlies echter ontstoken raakt dan zal het opzwellen en meer slijm gaan produceren. Dit snot zal via de neus of de keel weglopen. Een verkouden kind heeft daardoor vaak niesbuien en een loopneusje.

Een verkoudheid kan bij een kind vaak samen gaan met een keelontsteking, rode ogen en hoesten. Dit alles is te wijten aan de irritatie van het neusslijmvlies. Wanneer ook de stembanden door de ontsteking zijn aangedaan dan zal het kind hees zijn. Doordat de neus-keelholte, via de buis van Eustachius, verbonden is met het middenoor kan een verkoudheid ook een middenoorontsteking tot gevolg hebben. Je kind zal dan over het oortje wrijven. Een bezoek aan de huisarts is in dit geval zeker aan te bevelen.

Tips

  • Tegen een verkoudheid kun je niets doen waardoor je een week zult moeten wachten voordat deze vanzelf weer is overgegaan.
  • Een loopneusje kun je echter wel verlichten. Om te beginnen doe je dit door het goed schoon te houden. De neus snuiten lukt een klein kind doorgaans niet waardoor je hulpmiddelen in moet zetten bij het reinigen zoals een speciaal neuspompje. Verder zou je kunnen kiezen voor een neusspray of neusdruppels die ontwikkeld zijn voor het gebruik bij jonge kinderen. Doe dit overigens volgens de aanwijzingen op de verpakking of de bijsluiter en nooit langer dan een week achtereen.
naturaplaza superfoods banner