Meteen achter het trommelvlies in het oor is het zogenaamde middenoor te vinden. Vanuit de neusholte loopt er een buisje in de richting van het middenoor, dit is de buis van Eustachius. Dit buisje zorgt ervoor dat het vocht uit het middenoor via de keelneusholte weg kan lopen.
Ontstaan
Op het moment dat een kind last heeft van een gewone verkoudheid dan kan de buis van Eustachius verstopt raken. Hierdoor kunnen virussen, maar soms ook bacteriën, samen met ontstekingsvocht het middenoor niet meer kunnen verlaten. Het gevolg daarvan is dat de druk in het middenoor toe zal nemen en dat het trommelvlies begint op te bollen. Hierdoor zal een kind last krijgen van oorpijn. Voornamelijk kinderen die jonger zijn dan vijf jaar kunnen last krijgen van een middenoorontsteking. Deze ontsteking in het oor komt na de puberteit echter vrijwel niet meer voor.
Verschijnselen
Bij middenoorontsteking zal een kind onder andere last hebben van: pijn in het oor, koorts en zich in het algemeen niet lekker voelen. Een peuter die lijdt aan middenoorontsteking kan daarnaast ook nog last hebben van buikpijn, braken en diarree. Bij een baby valt op dat ze minder goed drinken als ze last hebben van een middenoorontsteking en bovendien extra prikkelbaar zijn. Vaak zullen ze over hun oortje wrijven en voornamelijk gedurende de nacht erg onrustig zijn.
Loopoor
De druk die achter het trommelvlies wordt opgebouwd kan ervoor zorgen dat dit kan scheuren zodat er een gering scheurtje ontstaat. Het aanwezige ontstekingsvocht zal door het scheurtje naar buiten komen. Het kind heeft dan een zogenaamd loopoor. Een loopoor is onschuldig en zal er in de regel voor zorgen dat de pijn dikwijls direct is verdwenen. Na enkele dagen zal het loopoor meestal weer genezen zijn en het trommelvlies hersteld doorgaans vanzelf. In sommige gevallen zal een middenoorontsteking zonder ziekteverschijnselen en klachten verlopen.
Tips
- Een middenoorontsteking kan een heleboel pijn met zich meebrengen waardoor een goede vorm van pijnstilling noodzakelijk is. Voor kinderen kun je het best paracetamol gebruiken volgens de aanwijzingen op de verpakking of de bijsluiter. Voordat de pijnstiller uit is gewerkt is het zaak weer een nieuwe dosis te hebben toegediend. Op die manier is de kans kleiner dat een kind ’s nachts door de pijn wakker wordt.
- Bij een loopneus kun je een kind een neusspray of neusdruppels geven die speciaal voor kinderen bedoeld zijn. Deze middelen dienen ook volgens de aanwijzingen op de verpakking of de bijsluiter te worden gebruikt. Verder mag je deze middelen niet langer dan een week achtereen gebruiken. Zijn de klachten na een week niet over dan is een bezoek aan de huisarts zeker aan te raden. Deze kan dan eventueel een antibioticakuur voorschrijven.