Take a fresh look at your lifestyle.

Klierkoorts bij kinderen

Het Epstein-Barrvirus (EBV) is verantwoordelijk voor het ontstaan van klierkoorts bij kinderen. Klierkoorts of de ziekte van Pfeiffer is een besmettelijke ziekte die over heel de wereld voorkomt. Vrijwel elk mens zal er eens in zijn leven mee te maken krijgen.

single reizen online banner

Gelukkig zal dit niet bij iedereen ook leiden tot het ontstaan van klierkoorts. De meeste mensen zullen helemaal geen klachten erdoor krijgen.

Ontstaan klierkoorts bij kinderen

Er kan een besmetting met het virus plaatsvinden door rechtstreeks contact met besmet speeksel. Het virus kan dus worden *overgedragen door te kussen*, te knuffelen of een glas te delen. Het virus dat verantwoordelijk is voor klierkoorts kan ook door kinderen worden overgedragen die geen verschijnselen van de ziekte vertonen.

bewust puur banner

Verschijnselen klierkoorts bij kinderen

Bij jonge kinderen zal een besmetting met het virus in een heleboel gevallen zonder verschijnselen verlopen. Ze worden dan dus ook niet ziek. Indien echter jongeren of jong volwassenen besmet raken dan kan klierkoorts ervoor zorgen dat ze zich *erg vermoeid* voelen voor een tamelijk lange periode.

Andere verschijnselen die kunnen wijzen op klierkoorts zijn: koorts, huiduitslag en een pijnlijke keel. Verder zullen de klieren in de hals, de oksels en/of de liezen gezwollen zijn en in uitzonderlijke gevallen zullen eveneens de milt en de lever opzwellen.

Tips klierkoorts bij kinderen

  • Het zal niet meevallen om een besmetting met klierkoorts bij kinderen helemaal te voorkomen maar door je handen goed te wassen en een goede hygiëne erop na te houden kom je al een behoorlijk eind. Voordat je iets gaat eten of drinken is het goed om je handen goed te wassen en dit je kind ook te laten doen.
  • Een kind dat lijdt aan klierkoorts hoeft, mits het zich niet ziek of te vermoeit voelt, thuis te worden gehouden van school of een kinderdagverblijf. De kans dat het, voordat de ziekteverschijnselen zich openbaarden, al een ander heeft besmet is immers erg groot. Bovendien hebben niet alle kinderen klachten wanneer ze zijn besmet.
naturaplaza superfoods banner