Take a fresh look at your lifestyle.

Nierproblemen symptomen, wat te doen bij slecht werkende nieren?

Op het ogenblik dat je de symptomen van een chronische nieraandoening hebt, dan is er gelukkig een behandeling voor handen die ervoor kan zorgen dat je je weer beter gaat voelen. De symptomen van een chronische nieraandoening kunnen zich op een subtiele wijze manifesteren, of in bepaalde gevallen helemaal niet aanwezig zijn (of voor de betreffende patiënt niet als zodanig herkend worden).Wanneer je echter één of meerdere van de 15 onderstaande symptomen hebt, of indien je je zorgen maakt over nierproblemen, dan is het altijd verstandig om je huisarts om raad te vragen.

single reizen online banner

Hij, of zij, kan dan bovendien een bloed- en/of urineonderzoek uitvoeren om meer duidelijkheid te krijgen. Een groot aantal van de symptomen die we op de lijst hebben geplaatst, kunnen echter ook het gevolg zijn van andere gezondheidsproblemen. De enige manier om de werkelijke oorzaak van jouw symptomen te achterhalen, is door naar je huisarts te gaan en de situatie te laten onderzoeken. Hierbij dient bovenal opgemerkt te worden dat lage rugpijn geen teken is van een nieraandoening. Je nieren bevinden zich namelijk boven je middel in je rug. Op het moment dat je last van enige vorm van pijn hebt, dan dien je dit bij je huisarts aan te geven.

15 Symptomen van een nieraandoening

1. Vermoeidheid, je bent voortdurend moe

Waarom is dit zo:

Gezonde nieren produceren een hormoon, erytropoëtine oftewel EPO, dat je lichaam aanzet tot de aanmaak van zuurstofdragende rode bloedcellen. Aangezien de nieren niet optimaal hun werk doen, zullen ze minder EPO produceren. Met als gevolg dat er minder rode bloedcellen aanwezig zullen zijn om zuurstof te vervoeren en dus zullen je spieren en hersenen eerder moe zijn. Dit wordt in de volksmond ook wel bloedarmoede genoemd en kan gelukkig goed worden behandeld.

Wat patiënten erover zeiden:

 • Ik had voortdurend het gevoel uitgeput te zijn en had geen puf om iets te ondernemen.
 • Ik wilde alleen maar zoveel mogelijk slapen. Wanneer ik thuis kwam van mijn werk wilde ik het liefst direct mijn bed in duiken.

2. Je hebt het koud, terwijl anderen het warm hebben

Waarom is dit zo:

Bloedarmoede kan ervoor zorgen dat je het voortdurend koud hebt, zelfs wanneer je je in een warme ruimte bevindt.

Wat patiënten erover zeiden:

 • Ik merkte dat ik het soms erg koud had en dat ik gewoon zat te rillen.
 • Soms had ik het echt heel erg koud. Zelfs wanneer het erg heet was, had ik het nog steeds koud.

3. Kortademigheid, zelfs na zeer geringe inspanning

Waarom is dit zo:

Kortademig zijn kan op twee manieren iets met je nieren te maken hebben. Allereerst kan extra vocht zich in je longen op hebben gehoopt. En op de tweedeplaats, kan bloedarmoede (een tekort aan zuurstofhoudende rode bloedcellen) je lichaam zuurstofarm, en dus kortademig, maken.

Wat patiënten erover zeiden:

 • Op de momenten dat ik kortademig was, was dat behoorlijk beangstigend voor mij. Het maakte me gewoonweg bang. Ik dacht dat ik wellicht flauw zou gaan vallen of zo, dus ging ik in de regel een poosje zitten totdat ik me beter voelde.
 • Ik kon ’s nachts niet slapen. Ik kon namelijk niet goed op adem komen, het leek soms zelfs alsof ik aan het verdrinken was. En, het beklemmende gevoel, niet te kunnen ademen, bleef maar aanhouden. Het voelde absoluut niet goed.

4. Je duizelig of zwak voelen

Waarom dit zo is:

Bloedarmoede die in verband kan worden gebracht met nierfalen houdt in dat je hersenen niet voldoende zuurstof krijgen. Dit kan leiden tot een gevoel van duizeligheid of zwakte.

Wat patiënten erover zeiden:

 • Ik was altijd moe en duizelig.
 • Op een gegeven moment waren de klachten zo erg, bijvoorbeeld als ik aan het werk was, dat ik plotseling duizelig werd. Om die reden dacht ik aanvankelijk dat ze iets te maken hadden met mijn bloeddruk of dat ik leed aan diabetes.

5. Niet meer helder kunnen denken

Waarom dit zo is:

Lijnden aan bloedarmoede die gerelateerd is aan nierfalen betekent dat je hersenen niet voldoende zuurstof aangevoerd krijgen. Dit kan leiden tot problemen met je geheugen of met je concentratievermogen.

Wat patiënten erover zeiden:

 • Ik weet dat ik mijn vrouw vertelde dat mijn geheugen me in de steek liet, ik kon me bijvoorbeeld niet herinneren wat ik een week eerder had gedaan, en soms zelfs niet eens wat ik 2 dagen geleden deed. Ik kon me niet echt concentreren, die viel vooral op wanneer ik kruiswoordpuzzels maakte en als ik zat te lezen.
 • Ik stond wel eens op ​​om iets te gaan doen en tegen de tijd dat ik op de plek aankwam waar ik deze handeling wilde verrichten,dan was ik niet meer in staat om me te herinneren wat ik wilde doen.

6. Je hebt hevige jeuk

Waarom dit zo is:

Nieren verwijderen allerlei afvalstoffen uit je bloed en op het ogenblik dat je nieren niet meer goed werken, dan kan een opeenhoping van afvalstoffen in je bloed zorgen voor een hevige jeuk.

Wat patiënten erover zeiden:

 • Er was niet echt sprake van een jeukende huid of zo, maar het was een vorm van jeuk die tot op het bot leek door te dringen. Ik heb zelfs geregeld met behulp van een borstelmijn huid helemaal open geschuurd. Mijn rug was daardoor zo bloederig, maar deze zat ook vol krassen en littekens.
 • Mijn huid was opengebarsten, ik had een enorme jeuk en krabde erg veel.

7. Opgezwollen handen of voeten

Waarom dit zo is:

Falende nieren zullen niet langer extra vocht uit je lichaam afvoeren, dat vocht zal zich dan ook op gaan hopen waardoor er zwellingen ontstaan in je benen, je enkels, je voeten en/of je handen.

Wat patiënten erover zeiden:

 • Ik herinner me dat mijn enkels erg gezwollen waren. Ze waren zo enorm dik dat ik mijn schoenen niet meer aan kon doen.
 • Op een ochtend ging ik naar mijn werk, mijn linkerenkel was gezwollen, echt enorm opgezet en ik was bovendien erg uitgeput toen ik alleen maar naar de bushalte liep. Dit was voor mij een teken dat ik naar een dokter moest gaan.

8. Gezwollen of een opgezet gezicht

Waarom dit zo is:

Nierfalen betekent dat je nieren niet langer extra vocht afvoeren, dit zal zich dan ook in uw lichaam op gaan hopen en voor een zwelling in je gezicht zorgen.

bewust puur banner

Wat patiënten erover zeiden:

 • Mijn zus, haar haar begon uit te vallen, ze begon lichaamsgewicht te verliezen, maar haar gezicht was daarentegen erg opgezwollen. Het heeft een behoorlijke tijd geduurd voordat ze erachter kwam wat er werkelijk met haar aan de hand was.
 • Mijn wangen waren altijd opgezwollen en de huid ervan stond gewoonweg strak gespannen. Soms deden ze zelfs pijn.

9. Eten smaakt naar metaal

Waarom dit zo is:

Een opeenhoping van afvalstoffen in het bloed (uremia geheten) kan de smaak van eten veranderen en tevens zorgen voor een slechte adem. Je merkt wellicht ook dat je stopt met het eten van vlees, of dat je gewicht aan het verliezen bent omdat je gewoon geen zin hebt om iets te eten.

Wat patiënten erover zeiden:

 • Ik had een vieze smaak in mijn mond. Het leek haast wel alsof ik ijzer naar binnen aan het werken was.
 • Ik had niet langer de eetlust die ik had voordat ik met nierdialyse begon, ik moet daardoor circa 10 kilo aan lichaamsgewicht verloren zijn.

10. Adem die ruikt naar ammoniak

Waarom dit zo is:

Een opeenhoping van afvalstoffen in je bloed (uremie genaamd) kan een slechte adem tot gevolg hebben.

Wat patiënten erover zeiden:

 • Mijn man vertelde me geregeld dat mijn adem de geur van vis had.
 • Soms rook mijn adem naar urine en was ik genoodzaakt om mijn tanden veel vaker te poetsen.

11. Maagproblemen, misselijkheid, braken

Waarom dit zo is:

Een ernstige ophoping van afvalstoffen in het bloed (uremie) kan eveneens misselijkheid en braken tot gevolg hebben. Het verlies van je eetlust kan bovenal leiden tot het verlies van lichaamsgewicht.

Wat patiënten erover zeiden:

 • Ik had erg veel last van jeuk en ik was misselijk, ik moest ook constant braken. Ik was niet meer in staat om iets binnen te houden.
 • Toen ik last van misselijkheid had, kon ik niet eten en had ik eveneens moeite met het innemen van mijn bloeddrukmedicatie.

12. ’s Nachts opstaan ​​om te plassen

Waarom dit zo is:

Nieren produceren urine, dus op het moment dat er sprake is van nierfalen, dan kan de urine veranderen op een aantal verschillende manieren. Zo kun je vaker moeten plassen, of grotere hoeveelheden urine lozen dan normaal het geval is, waarbij de urine erg licht van kleur is. Tevens kun je een extra aandrang voelen, maar toch moeite hebben, om te plassen.

Wat patiënten erover zeiden:

 • Mijn urine, zo merkte ik, veranderde. Ik ging bijvoorbeeld vaker naar het toilet, maar daar aangekomen gebeurde er niets. Ik dacht: ‘Hé, ik moest toch nodig plassen, maar meer dan 2 of 3 druppels urine kwamen er niet naar buiten.
 • Ik stond ’s nachts wel twee of drie keer op en had iedere keer veel aandrang om te plassen.

13. Schuimende of bruisende urine

Waarom dit zo is:

Nieren maken urine, dus zodra de nieren falen, dan kan de urine veranderen. Dit kan op uiteenlopende manieren, bijvoorbeeld doordat deze schuimend of bruisend van aard is. Dit kan te wijten zijn aan een meer dan normale hoeveelheid eiwit die zich in de urine bevindt.

Wat patiënten erover zeiden:

 • De toiletpot leek wel gevuld te zijn met bellen en bubbels van urine.
 • Soms merkte ik dat mijn urine erg schuimig was, dus maakte ik een afspraak met mijn huisarts omdat ik me zorgen maakte.

14. Bruine, rode of paarse urine

Waarom dit zo is:

Nieren produceren urine en zodra de nieren niet naar behoren werken, dan kan de urine op diverse manieren gaan veranderen. Je kunt minder vaak de drang voelen om te plassen, of kleinere hoeveelheden urine produceren dan normaal, de urine is dan bovendien donker van kleur en kan in bepaalde gevallen zelfs bloed bevatten.

Wat patiënten erover zeiden:

 • Ik merkte dat er bloed in mijn urine zat. De urine was zo donker het wel druivensap leek. En toen ik naar het ziekenhuis ging, dachten ze eerst dat ik loog over de kleur van mijn urine.
 • Ik dacht dat ik last had van een infectie van de urinewegen toen ik voor de eerste keer bloed in mijn urine aantrof.

15. Druk bij het plassen

Waarom dit zo is:

Nieren maken urine aan, dus als deze organen niet meer goed werken, dan kan het plassen veranderen bijvoorbeeld doordat je een bepaalde druk voelt bij, of je moeite hebt om te, plassen.

Wat patiënten erover zeiden:

 • Als ik naar het toilet ging, dan kon ik niet alle urine uitplassen. Bovendien voelde mijn urineblaas nog altijd erg vol en voelde ik nog steeds een zekere druk.
 • De druk was zo groot, maar desondanks verliep het plassen erg langzaam. Zo kon het wel 2 tot 3 minuten duren voordat ik klaar was met plassen. Ik begreep eerst niet wat er met me aan de hand was.

Checklist bij nierproblemen

Voordat je naar je huisarts gaat kun je nagaan welke symptomen je hebt en de resultaten kun je vervolgens meenemen om het de dokter te bespreken. Je hoeft alleen maar de volgende vragen thuis te beantwoorden en je huisarts hier van op de hoogte te brengen. Op die manier zal de arts beter in staat zijn om te achterhalen of je daadwerkelijk last hebt van een nierprobleem.

 • Ik voel me altijd moe,
 • Ik heb het koud, zelfs wanneer anderen om me heen het warm hebben,
 • Ik ben kortademig, zelfs na zeer geringe inspanning,
 • Ik voel me duizelig of zwak,
 • Ik kan niet meer helder denken,
 • Ik heb erg veel jeuk,
 • Mijn handen of voeten zijn opgezwollen,
 • Mijn gezicht is gezwollen of opgezet,
 • Eten smaakt naar metaal en ik heb geen eetlust,
 • Mensen om me heen zeggen dat mijn adem naar ammoniak ruikt,
 • Ik voel me erg ziek door problemen met mijn maag,
 • Ik moet ’s nachts mijn bed uit ​​om te gaan plassen,
 • Mijn urine schuimt of bruist,
 • Mijn urine is bruin, rood of paars van kleur,
 • Ik ervaar een zekere druk wanneer ik moet plassen.
naturaplaza superfoods banner