Take a fresh look at your lifestyle.

Huilbaby

Er kan worden gesproken van een huilbaby op het moment dat een baby veel meer en langer huilt in vergelijking tot leeftijdgenootjes. Een heleboel kinderartsen spreken van een huilbaby als een baby voor de duur van ten minste drie weken, minstens drie dagen in de week minimaal drie uur op een dag huilt. Dit neemt niet weg dat ook ander huilgedrag van een baby door ouders als een probleem kan worden ervaren.

single reizen online banner

Huilen

Nagenoeg alle baby’s huilen en het is heel normaal dat de eerste weken na de geboorte de baby meer gaat huilen. Bij een leeftijd van drie weken is dan meestal een soort piek hierin bereikt en zal daarna dus ook weer afnemen. Op het ogenblik dat de huilpiek is bereikt zal een baby ongeveer anderhalf tot twee uur op een dag huilen. De reden waarom de baby dan huilt, is vaak niet duidelijk maar er wordt verondersteld dat het iets met darmkrampjes te maken zou kunnen hebben, al ontbreekt het bewijs hiervoor.

Oorzaken

Als een baby extreem veel huilt wordt meestal gedacht aan een voedselallergie en zal getracht worden om met hypoallergene voeding de situatie te verbeteren. Dit werkt echter alleen als er sprake is van een koemelkallergie. Sommige baby’s blijken overgevoelig te zijn voor bepaalde prikkels uit hun omgeving zoals geluid en licht waardoor ze vaker gaan huilen.

bewust puur banner

Remedie

Nadat alle lichamelijke oorzaken uitgesloten zijn waarom een baby zou kunnen huilen zoals honger, pijn, neurologische- of ontwenningsverschijnselen (als een moeder tijdens de zwangerschap drugsverslaafd was), en de ouders uitleg hebben gekregen over het huilgedrag van baby’s, blijkt dat het huilen na enige tijd zal verminderen. In het bijzonder een goede uitleg over de wederzijdse beïnvloeding van het gedrag van de ouders en het huilgedrag van een baby in combinatie met het aanbod van stimulerende prikkels aan een kleintje. Verder kan het bijhouden van een zogenaamd huildagboek vaak helpen om inzicht te krijgen in het huilpatroon van de baby.

Rust

Het brengen van rust en regelmaat is het leven van je baby kan in een heleboel gevallen er ook voor zorgen dat het kleintje minder gaat huilen. Zo zou er onder andere een relatie bestaat tussen de prikkels die een huilbaby opvangt en zijn gedrag. De baby kan extra gevoelig reageren op prikkels zoals geluid, licht, bepaalde kleuren en ingewikkelde patronen. Maar ook aanrakingen, verplaatsingen en zelfs oogcontact kan het huilgedrag van een overgevoelige baby sterk beïnvloeden.

Door de betreffende overprikkeling weg te nemen of te verminderen kan er verbetering optreden. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het niet voortdurend aanzetten van de radio of televisie maar ook allerlei babyspeelgoed met licht en/of geluid. Als ouder dien je, eventueel met behulp van een huildagboek, moeten achterhalen wat de prikkel is waarop je baby zo heftig reageert.

naturaplaza superfoods banner