Er bestaan geen standaard regels voor het troosten van een huilende baby. Elk kind is immers anders en zal dan ook de voorkeur geven aan een andere manier van troosten. Je zult gewoon zelf uit moeten proberen wat voor jouw baby het beste werkt. Misschien houdt je kleintje er wel van om lekker dicht tegen je borst aangehouden te worden of juist van heen en weer gewiegd te worden in je armen. Uiteraard kan het huilen ook veroorzaakt worden door honger, pijn, een vieze luier of een ander ongemak. Dit dien je dan eerst op te lossen.
Troosten
Wanneer je een methode hebt ontdekt waarop jouw kindje het liefst wordt getroost dan is het niet verstandig op telkens weer een andere manier uit te proberen. Dit zal je baby juist weer onrustig en weer extra prikkelbaar maken. Het te snel uitproberen van een andere manier of te veel manieren door elkaar gaan gebruiken zal dus averechts werken. Met geduld, rust en continuïteit zijn zowel de baby als de ouders vaak het meest gebaat.
Ontlading
Voor een heleboel baby’s is huilen ook een vorm van ontlading. Om die reden hebben baby’s vaak aan het einde van de middag, of het begin van de avond, een huilmoment waarop ze langer huilen dan normaal. Ook vermoeidheid kan dan een voorname reden zijn voor het huilen. Nadat je je baby hebt getroost zal blijken dat hij, of zij, rustig in slaap valt.
Kalm blijven
Om je baby goed te kunnen troosten is het zaak om zelf de rust te bewaren en kalm te blijven, al zal dat lang niet altijd meevallen. Wanneer je zelf je kalmte verlies zal je baby die emotie overnemen en nog harder gaan huilen. Nerveus of geïrriteerd reageren op een huilende baby zal dus averechts werken.
Tips
Als je je baby wilt troosten dan is het goed dit te doen in een rustige omgeving, dus zonder een televisie of radio die aanstaat of een kamer vol mensen die voortdurend aan het praten zijn. Je baby kan door het opvangen van allerlei prikkels namelijk erg onrustig worden en daardoor weer extra gaan huilen.
Wanneer je baby maar moeilijk te troosten is dan wil het soms helpen wanneer je je kleintje even met het blote lijfje op je, eveneens ontblote, borst of buik legt. Dit huidcontact hebben sommige baby’s nodig om te ontspannen en om zich veilig te voelen. Zo voelen ze niet alleen de warmte van je lichaam maar horen ook de geluiden die ze herkennen van de tijd dat ze in de baarmoeder zaten.
Op het moment dat je je baby wel dicht tegen je aan wilt dragen maar toch je handen vrij wilt hebben dan is een draagdoek vaak een ideale oplossing. Hierbij moet je je wel bedenken dat je deze niet mag gebruiken als je gevaarlijke dingen doet zoals onder andere koken of autorijden. Ook zul je de doek volgens de gebruiksaanwijzing dienen vast te maken om vallen van je baby te voorkomen.
Door het horen van je stem zal een baby vaak ook rustig worden. Je kunt dus rustig tegen je huilende baby praten of zingen op het moment dat deze lekker door je wordt vastgehouden.