Take a fresh look at your lifestyle.

De voordelen van piment kruiden

Piment is afkomstig van de onrijpe, gedroogde bes van een kleine boomsoort die Pimento officinalis of Pimento diocia wordt genoemd. Piment is daarnaast ook bekend als amaicapeper, pimentbes, pimento, allspice, nagelpeper of nagelgruis. In het begin werd piment door de zestiende eeuwse ontdekkingsreizigers “pimento” genoemd, vanwege de donkerbruine gerimpelde schil van de bes. Indien je al eerder piment hebt geprobeerd en vlagen van peper, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat en jenever proefde, dan zul je begrijpen waarom dit door de Engelsen ook wel allspice wordt genoemd.

single reizen online banner

Het gebruik van piment

Ondanks dat piment vaan als een ingrediënt wordt beschouwd dat gebruik kan worden tijdens het koken, wordt de bes echter ook toegepast in de alternatieve geneeskunde. Piment bestaat voor ongeveer 4 procent uit olie. Een bepaalde verbinding in deze olie, dat eugenol wordt genoemd, zou antiseptische- en pijnstillende eigenschappen hebben. Onderzoeken die tot nu toe zijn gedaan suggereren echter dat Piment ook bepaalde bacteriën, virussen en schimmels zou kunnen bestrijden.

Gasvorming en een opgeblazen gevoel

Piment kan worden gebruikt in de vorm van een thee die met behulp van een halve theelepel gemalen pimentpoeder kan worden bereid. Dit poeder dien je, voor de duur van tien minuten, afgedekt samen met één kopje heet water, te laten trekken. Deze thee kun je één keer per dag drinken en dan bijvoorkeur tussen de maaltijden door omdat piment de opname van bepaalde mineralen, zoals ijzer, kan verstoren.

Spierpijn

Piment is verder een traditionele kruidenremedie om spierpijn en andere pijnklachten te verlichten. Om ervoor te zorgen dat de olie in contact blijft met de aangedane plaats wordt door alternatieve behandelaars vaak een kompres gemaakt. Dit wordt gedaan door pimentpoeder te vermengen met een beetje water zodat er een dikke pasta ontstaat. Deze pasta kan vervolgens aangebracht worden op de pijnlijke plek en dient daar ten minste 20 minuten te blijven zitten. Er kan eventueel een steriel gaasje over de pasta worden gelegd om uitdroging, maar eveneens om vervelende vlekken op bijvoorbeeld kleding, te voorkomen.

bewust puur banner

Voorbehoud

Hoewel behandelaars in sommige gevallen stellen dat er slechts zeer kleine hoeveelheden pimentolie aangebracht mogen worden (zeker niet meer dan drie druppels per dag), zijn er toch mensen die zich hier niet aan houden. Toch is het zaak om geen grotere hoeveelheden pure olie op de huid te gebruiken omdat dit voor irritaties kan zorgen. Wanneer er bovendien grotere hoeveelheden pimentolie worden gebruikt, kunnen deze ook door de huid op worden genomen en een overdosis tot gevolg kunnen hebben.

Pimentolie mag verder niet in worden genomen als dit niet gebeurt onder strikt toezicht van een deskundige op het gebied van gezondheid. Zelfs het gebruik van een slechts theelepel van deze olie kan al een eugenolvergiftiging tot gevolg hebben. De symptomen van een dergelijke vergiftiging zijn onder andere:

  • misselijkheid,
  • braken,
  • krampen,
  • het vertragen van de werking van het centrale zenuwstelsel.

Er zijn ook bepaalde mensen die last hebben van voedselallergie die om deze reden piment niet mogen gebruiken. Wanneer je last krijgt van één van de symptomen die kunnen wijzen op een overdosis piment (dus als je te maken krijgt met misselijkheid, braken, diarree, toevallen of huiduitslag) nadat je deze stof in hebt genomen, dan is het zaak om direct een arts te waarschuwen of op een andere manier met spoed medische hulp in te schakelen.

Slotopmerking

Vanwege het beperkte onderzoek dat tot nu toe is gedaan, naar de effecten van piment, is het nog te vroeg om dit supplement aan te bevelen als mogelijke behandeling voor een bepaalde aandoening. Het is eveneens essentieel om altijd in gedachten te houden dat het zelf behandelen van een aandoening, en om die reden de reguliere zorg te vermijden of uit te stellen, ernstige gevolgen met zich mee kan brengen. Op het ogenblik dat je van plan bent om piment te gaan gebruiken voor gezondheidsdoeleinden, dan doe je er verstandig aan om eerst je behandeld arts hierover te raadplegen.

naturaplaza superfoods banner