Take a fresh look at your lifestyle.

De kracht van Pu-erh thee

Theeliefhebbers die ervan houden om thee te drinken met een exotisch smaakje, zullen waarschijnlijk al wel bekend zijn met Pu-erh thee. Deze theevariant is doorgaans erg geliefd vanwege de rijke smaak. Pu-erh thee is genoemd naar een stad in de Chinese regio Yunnan (en wordt ook vooral in dit deel van het land geproduceerd). Van de theevariant wordt eveneens beweerd dat deze een brede waaier aan gezondheidsvoordelen zou bieden. Net zoals groene thee, zwarte thee en witte thee, is Pu-erh thee afkomstig van de bladeren van de theeplant (Camellia sinensis).

single reizen online banner

Pu-erh thee wordt echter gemaakt volgens een speciaal procedé waarin een lange fermentatieperiode is opgenomen. Wanneer de theebladeren eenmaal gefermenteerd zijn, dan zijn ze al behoorlijk verouderd (in sommige gevallen wel jaren of zelfs decennia oud) en kunnen ze worden verwerkt in blokken of sloffen. Samen met de specifieke smaak waardoor deze thee bekend is geworden, wordt er eveneens gezegd dat dit fermentatie- en verouderingsproces de Pu-erh thee een aantal unieke geneeskrachtige eigenschappen mee heeft gegeven.

De gezondheidsvoordelen van Pu-erh thee

In China is er al eeuwenlang nagegaan op welke manier er diverse gezondheidsvoordelen te behalen zijn door Pu-erh thee te drinken. Hier kan onder ander worden gedacht aan verbeteringen in de hartconditie en de verlaging van het cholesterol. Van de thee wordt verder gezegd dat deze kan help gewichtsverlies in de hand kan werken, het gezichtvermogen kan verbeteren, de bloedsomloop kan stimuleren en een kater kan verlichten.

Door het uitvoeren van dierproeven en laboratoriumonderzoek die tot nu toe zijn gedaan, hebben wetenschappers vast kunnen stellen dat je met Pu-erh thee mogelijk oxidatieve stress zou kunnen bestrijden, de bloedsuikerspiegel kunt reguleren (een belangrijke factor bij het onder controle houden van diabetes), jezelf kunt beschermen tegen overgewicht en zelfs kanker zou kunnen voorkomen.

Tot op de dag van vandaag hebben echter maar weinig studies de gezondheidseffecten van Pu-erh thee bij mensen onderzocht. Desondanks zijn er aanwijzingen dat je een goede kans van slagen hebt als je de thee gaat gebruiken tijdens de behandeling van bepaalde gezondheidsproblemen. Hieronder hebben we een aantal bevindingen uit het beschikbare, op mensen gebaseerde onderzoek naar Pu-erh thee, voor je op een rijtje gezet:

bewust puur banner

Cholesterol

In een studie, die in 2016 gepubliceerd werd in Clinical Interventions in Aging, hebben onderzoekers vast kunnen stellen dat Pu-erh thee er wellicht voor kan zorgen dat cholesterol onder controle kan worden gehouden. Nadat een groep volwassen proefpersonen met obesitas of overgewicht, voor de duur van 20 weken, elke dag Pu-erh thee had ingenomen, liet een klein deel van deelnemers aan het onderzoek een lichte verlaging van het cholesterolgehalte zien. In vergelijking met de deelnemers die tijdens deze periode een placebo kregen, was er bij de mensen die werden behandeld met het Pu-erh thee-extract eveneens een groter gewichtsverlies en vetverlies waar te nemen.

Metaboolsyndroom

Uiteenlopende, kleinere studies hebben aan het licht gebracht dat Pu-erh thee een positieve bijdrage kan leveren aan het in de hand houden van het metaboolsyndroom. Dit syndroom kenmerkt zich door een verzameling van gezondheidsproblemen (onder andere de aanwezigheid van overtollig buikvet, een verhoogde bloeddruk, een verhoogd cholesterolgehalte, insuline-intolerantie en ontstekingsreacties) en om die reden staat het eveneens bekend vanwege de verhoogde kans die patiënten hebben op ontwikkelen op hart- en vaatziekten, maar eveneens om type 2 diabetes te krijgen.

In een onderzoek, dat in 2011 werd gepubliceerd in het Chinese Journal of Integrative Medicine, namen onder andere 90 mensen die leden aan het metaboolsyndroom, voor de duur van drie maanden elke dag een Pu-erh thee in extract- of capsulevorm in. Aan het einde van de studie werd duidelijk dat de proefpersonen die Pu-erh thee hadden gebruikt meer verbeteringen lieten zien, ondermeer op het gebied van obesitas, de bloedsuikerspiegel en de cholesterolwaarden (vergeleken met de mensen die een placebo hadden gekregen). De onderzoekers merkten bovendien op dat Pu-erh thee in het bijzonder geschikt is voor de vroege preventie van het metaboolsyndroom.

Bijwerkingen en bedenking ten aanzien van de veiligheid

Er wordt beweerd dat Pu-erh thee een lagere cafeïneconcentratie bevat dan andere theesoorten. Maar dat neemt niet weg dat het consumeren van te veel cafeïne een aantal bijwerkingen met zich mee kan brengen, onder andere:

  • hoofdpijn,
  • slapeloosheid,
  • diarree,
  • een onregelmatige hartslag,
  • brandend maagzuur,
  • een gevoel van duizeligheid.

Verder is het van belang om op te merken dat Pu-erh thee niet gebruikt dient te worden als een vervanging voor een reguliere behandeling van elke chronische aandoening (zoals in het geval van een verhoogd cholesterolgehalte of het metaboolsyndroom). Op het ogenblik dat je overweegt om deze thee in te passen in je persoonlijke behandelplan (wanneer je één van deze aandoeningen hebt), dan dien je van tevoren eerst je behandeld arts te raadplegen. Op die maier weet je immers zeker dat je geen onnodige gezondheidsrisico’s loopt, of er ernstige complicaties op zullen treden, als gevolg van het gebruik van Pu-erh thee.

naturaplaza superfoods banner