Take a fresh look at your lifestyle.

De voordelen van Emoe-olie

Emoe-olie is een natuurlijk product dat gemaakt is van het geraffineerde vet van de emoe (een grote, loopvogel die van oorsprong voorkomt in Australië). Deze olie staat voor bekend omdat deze rijk is aan antioxidanten en meervoudig onverzadigde vetten, zoals omega-3 vetzuren. Emoe-olie wordt al eeuwenlang gebruikt binnen de cultuur van de Aboriginals om diverse huidaandoeningen te behandelen.

single reizen online banner

De Emoe-olie wordt alom geprezen vanwege de vermeende antiverouderings- en ontstekingsremmende eigenschappen, maar ook vanwege de bevorderlijke werking als het gaat om wondgenezing en de genezing van huidaandoeningen, zoals onder andere:

 • acne,
 • eczeem,
 • psoriasis,
 • rosacea,

Op het moment dat emoe-olie wordt ingezet als haarverzorgingsproduct, dan wordt er beweerd dat deze olie het haar voller maakt, het meer laat glanzen, gespleten haarpunten hersteld en roos onder controle weet te houden.

Vermeende gezondheidsvoordelen van Emoe-olie

Behalve de voordelen die emoe-olie voor de huid en het haar kan hebben, wordt deze olie door sommige mensen ook gebruikt bij de behandeling van andere gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld bij aandoeningen die gerelateerd zijn aan:

 • het afweersysteem,
 • rugpijn,
 • pijnbeheersing,
 • diabetes,
 • tandvleesproblemen,
 • spanningshoofdpijn,
 • osteoartritis,
 • reumatische artritis.

Hoewel bepaalde fabrikanten dit soort claims maar al te graag promoten, is er feitelijk niet veel bewijs voor handen dat emoe-olie de conditie van de huid of het haar van iemand zou kunnen verbeteren, laat staan dat de olie gebruikt zou kunnen worden bij het behandelen van een algemene- of chronische aandoening. Het beste bewijs dat geleverd kan worden, kan dan ook hooguit worden gebaseerd op een opmerkelijk voorval (en dus als anekdotisch worden beschouwd).

Wanneer je dat weet, is het wellicht interessant om te weten dat er een aantal kleinere studies zijn uitgevoerd waarbij de voordelen van het gebruik van emoe-olie bij de behandeling van zowel veelvoorkomende- als meer ongewone huidaandoeningen onder de loep werd genomen. De resultaten die werden gevonden hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet en van een korte toelichting voorzien.

Emoe-olie bij de behandeling van kanker

Een studie die, in het jaar 2010, gepubliceerd werd in het Britse Journal of Nutrition, stelt dat het oraal innemen van emoe-olie zou kunnen helpen bij het behandelen van een ongunstige, aan kanker-gerelateerde aandoening die mucositis wordt genoemd. Mucositis wordt vaak waargenomen bij mensen die chemotherapie hebben ondergaan en de aandoening kenmerkt zich door een ontsteking van de slijmvliezen langs het gehele spijsverteringskanaal, Een dierproef die uit werd gevoerd op laboratoriumratten liet zien dat emoe-olie de ontsteking van het darmkanaal verminderde bij de proef dieren die bloot werden gesteld aan geneesmiddelen die gebruikt worden bij chemotherapie. Hoewel deze informatie als verhelderend kan worden beschouwd, is het niet duidelijk of de olie voor mensen hetzelfde voordeel op zou kunnen leveren. Bovendien is tot op de dag van vandaag nog niet vastgesteld hoe veilig het is om emoe-olie te consumeren.

bewust puur banner

Een ander onderzoek heeft gekeken naar het gebruik van emoe-olie bij de behandeling van huidontstekingen (dermatitis) bij personen die bestraald werden (radiotherapie). Volgens een onderzoek, waarvan de resultaten gepubliceerd werden in juli van het jaar 2015, in International Journal of Radiation Oncology, Biology, and Physics, kregen personen die tijdens de therapie een lokaal emoe-olie of katoenzaadolie aangebracht. Na zes weken werd gekeken of deze mensen een verbetering van de conditie van hun huid hebben ervaren. De proefpersonen die de emoe-olie gebruikten, hadden echter in veel gevallen minder toxische huidproblemen dan de groep van proefpersonen die katoenzaadolie hadden gebruikt.

Emoe-olie om algemene huidaandoeningen te behandelen

Andere onderzoekers hebben het gebruik van emoe-olie onderzocht bij de behandeling van veelvoorkomende huidaandoeningen en -verwondingen, zoals ontstekingen en brandwonden. Een onderzoek, dat uitgevoerd werd in 2016, onderzocht het effect van emoe-olie op een gesprongen tepelhuid en tepelkloven bij vrouwen die borstvoeding geven. De resultaten lieten zien dat, wanneer er elke dag een op emoe-olie gebaseerde crème op de tepelhof van de zogende vrouwen werd aangebracht, deze de hydratatie van de huid duidelijk verbeterde. (Huidhydratatie is van belang bij het voorkomen van schade aan de huidbarrière gedurende de periode dat er borstvoeding wordt gegeven.) Er werd echter niet beoordeeld of het gebruik van de emoe-olie ook veilig was voor de baby die de borstvoeding kreeg.

Andere onderzoekers hebben geprobeerd om te beoordelen of de emoe-olie de wondgenezing zou kunnen verbeteren. Een onderzoek, dat gepubliceerd werd in 2016, in Dermatology Research and Practice, concludeert dat het gebruik van emoe-olie bij de behandeling van brandwonden juist een negatief effect had, het genezingsproces vertraagde en de ontsteking verlengde. Dit alles in vergelijking met een situatie waarin helemaal geen behandeling van soortgelijke brandwonden plaatsvond.

Wat betekent dit alles?

Op basis van het onderzoek dat tot nu toe is uitgevoerd, is er erg weinig bewijs te vinden dat één van de gezondheidsclaims zou kunnen staven die verband zouden houden met het gebruik van emoe-olie. In feite heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration emoe-olie genoemd in een rapport dat aan dit onderwerp is gewijd en waarschuwt hierin gebruikers om het nodig wantrouwen te tonen als het gaat om producten die beweren een breed scala aan niet-gerelateerde ziektes te kunnen genezen.

Over het algemeen hoeven supplementen zoals emoe-olie bovendien niet te worden onderworpen aan de strenge testen waar farmaceutische geneesmiddelen wel aan blootgesteld worden. Deze middelen zijn dus niet op dezelfde manier gereguleerd en ook hun effecten op speciale bevolkingsgroepen (onder andere kinderen, zwangere vrouwen en mensen die te maken hebben met een minder goed werkend afweersysteem) zijn in de regel niet genoeg onderzocht, maar worden zelfs vaak helemaal ter zijde geschoven of genegeerd.

Op het ogenblik dat je een product zoals emoe-olie wilt gaan gebruiken, dan is het uiteraard altijd verstandig om eerst met je behandeld arts in overleg te gaan. In geen geval is het aan te raden om op eigen houtje een medische aandoening te gaan behandelen en de reguliere zorg te mijden of uit te stellen. Wanneer je dit namelijk doet dan kan dat zeker leiden tot ernstige- en soms onomkeerbare complicaties.

naturaplaza superfoods banner