Take a fresh look at your lifestyle.

De voordelen van bittermeloen

Bittermeloen, ook wel bittere kalebas of Momordica charantia genoemd, is een tropische fruitachtige kalebas waarvan wordt beweerd dat deze een breed scala aan voordelen kan bieden. Je kunt de bittermeloen gebruiken als eten, als sap (ook wel karela-sap genoemd) of als thee. In alle gevallen bevat bittermeloen verbindingen waarvan wordt vermoedt dat deze helpen bij het behandelen van allerlei aandoeningen, waaronder diabetes. Extracten van de bittermeloen zijn dan ook vrij algemeen te verkrijgen in de vorm van een voedingssupplement.

single reizen online banner

Waarom wordt bittermeloen gebruikt?

Eerder uitgevoerd onderzoek laat zien dat de verbindingen die in bittermeloen worden gevonden, vergelijkbare effecten kunnen hebben als insuline. Insuline is het hormoon dat verantwoordelijk is voor het toelaten van bloedsuikers in de cellen van het menselijk lichaam.

Omdat deze insulineachtige werking kan helpen bij de bescherming tegen insulineresistentie en de bloedsuikerspiegel niet kan laten stijgen, wordt er vermoed dat bittermeloen eveneens een goed hulpmiddel zou kunnen zijn bij de bestrijding van diabetes. Bittermeloen wordt tevens gebruikt om een aantal andere gezondheidsproblemen aan te pakken en/of te voorkomen. Hierbij kun je ondermeer denken aan:

  • acne,
  • verstopping,
  • jicht,
  • herpes,
  • menstruatiepijn,
  • psoriasis,
  • colitis ulcerosa.

Van bittermeloen wordt eveneens gezegd dat hiermee kanker kan worden bestreden en het verlies van overtollig lichaamsgewicht wordt bevorderd.

Voordelen van bittermeloen

Hieronder hebben we een aantal beschikbare onderzoeken naar bittermeloen en de mogelijke voordelen ervan onder de loep genomen en voor je op een rijtje gezet:

Diabetes

Hoewel eerder onderzoek zou suggereren dat bittermeloen bloedsuikerspiegel verlagende effecten heeft, is er tot op de dag van vandaag niet voldoende klinisch onderzoek uitgevoerd om deze bevindingen ook daadwerkelijk te staven. Voor een rapport dat gepubliceerd werd, in 2012 in de Cochrane Database of Systematic Reviews, analyseerden onderzoekers een viertal eerder gepubliceerde klinische studies (waaraan in totaal 479 proefpersonen deelnamen) die de mogelijke voordelen van bittermeloen bij de behandeling van diabetes type 2 wilden testten.

Opgemerkt dient te worden dat de beoordeelde onderzoeken van een niet al te hoge kwaliteit waren. Om die reden konden de schrijvers van het rapport geen duidelijke effecten vinden die bittermeloen zou kunnen hebben op het onder controle houden van de bloedsuikerspiegel in vergelijking tot reguliere geneesmiddelen (glibenclamide en metformine) die aan diabetici worden voorgeschreven of tot situaties waarin een placebo werd gebruikt.

Verhoogd cholesterol

In een proefdierstudie, die gepubliceerd werd in Nutrition Research in het jaar 2013, hebben wetenschappers kunnen constateren dat dieren die op een dieet zijn gezet, dat verrijkt is met bittermeloenextract, een duidelijke afname laten zien van een verhoogd cholesterolgehalte in hun bloed.

bewust puur banner

Obesitas

Een eerder uitgevoerde proefdierstudie, die gepubliceerd werd in Diabetes Research and Clinical Practice in het jaar 2008, heeft uitgewezen dat bittermeloen de opbouw van inwendig vet bij muizen met een vetrijk dieet hielp verminderen. Inwendig vet )ook wel viscerale obesitas genoemd) kon in verband worden gebracht met een toegenomen kans op aandoeningen als hartziektes en diabetes.

Mogelijke bijwerkingen van bittermeloen

Bittermeloen kan gepaard gaan met een aantal bijwerkingen, zoals

  • hoofdpijn,
  • maagklachten,
  • buikpijn,
  • misselijkheid,
  • braken,
  • diarree.

Een onderzoek stelt zelfs dat bittermeloen paroxysmale atriale fibrillatie (boezemfibrillatie) zou kunnen veroorzaken. Aangezien bittermeloen de bloedsuikerspiegel eveneens kan verlagen, kan het gebruik van dit kruid in combinatie met medicatie die de bloedsuikerspiegel verlaagt ertoe leiden dat de bloedsuikerspiegel tot een gevaarlijk dieptepunt zal dalen. Op het moment dat je een medicijn gebruikt dat de bloedsuikerspiegel verlaagt, dan is het altijd ten zeerste aan te raden om vooraf je behandeld arts te raadplegen en dus niet op eigen houtje supplementen met bittermeloen te gaan gebruiken.

In een onderzoek dat in 2014 uit werd gevoerd bij muizen, had de consumptie van hoge doses (tot 4000 mg per kilogram lichaamsgewicht) bittermeloenfruitextract een toxisch effect op de nieren. (In een eerdere uitgevoerde studie kwam al het vermoeden naar voren dat bittermeloen veilig is bij mensen mits de dosering niet meer dan 20 milligram per kilogram lichaamsgewicht bedraagt.) Zwangere vrouwen mogen echter helemaal geen bittermeloen gebruiken. Voordat je bittermeloen, of een ander supplement, wilt gaan gebruiken, is het raadzaam om eerst de nodige informatie in te winnen. Het is immers van groot belang dat je bij het gebruik van deze middelen altijd de veiligheid op de eerste plaats hebt staan.

Alternatieven voor bittermeloen

Hoewel er nooit een voedingssupplement mag worden gebruikt als vervanging voor de reguliere zorg bij diabetes, zijn er toch een aantal aanwijzingen dat bepaalde natuurlijke remedies kunnen helpen bij het onder controle krijgen (en houden) van de bloedsuikerspiegel en de ziekte zelf. Deze natuurlijke remedies bevatten kruiden zoals:

  • kaneel,
  • Amerikaanse ginseng,
  • kurkuma.

Onderzoek laat daarnaast zien dat strategieën zoals geregeld thee drinken en het in stand houden van een optimale vitamine D-niveau gunstig kunnen zijn als je jezelf voor diabetes wilt behouden.

Waar is bittermeloen te vinden?

Een heleboel Aziatische supermarkten verkopen bittermeloen als volwaardig voedsel. Tevens zijn er voedingssupplementen met bittermeloen-extract online en in reform- of natuurvoedingswinkels, drogisterijen en winkels terecht die zich gespecialiseerd hebben in de verkoop van kruidenproducten.

naturaplaza superfoods banner