Take a fresh look at your lifestyle.

De voordelen en bijwerkingen van Mariadistel

Mariadistel (Silybum marianum) is een kruid waarvan wordt gezegd dat het eigenschappen heeft die de conditie van de lever kunnen bevorderen. Het product wordt gebruikt in menige detox kuur. De zaden van deze plant bevatten silymarine, een groep verbindingen (waar onder andere silybin, silydianin en silychristine toe behoren) die een antioxiderende en ontstekingsremmende werking zouden hebben en daardoor de levercellen kunnen beschermen.

single reizen online banner

Waarom wordt Mariadistel gebruikt?

Ondanks dat Mariadistel meestal wordt gebruikt bij leveraandoeningen, zoals hepatitis en cirrose, wordt er van het kruid eveneens gezegd dat het volgende gezondheidsproblemen bestrijdt:

 • depressie,
 • diabetes,
 • aandoening aan de galblaas,
 • algehele gezondheid,
 • brandend maagzuur,
 • verhoogt cholesterol,
 • insulineresistentie,
 • menstruatiepijn,
 • de ziekte van Parkinson,
 • allergieën.

Sommige voorstanders van het gebruik van Mariadistel beweren eveneens dat dit kruid bescherming kan bieden tegen bepaalde vormen van kanker, waaronder borstkanker en prostaatkanker.

Gezondheidsvoordelen van Mariadistel

Hieronder hebben we een aantal mogelijke gezondheidsvoordelen van Mariadistel voor je op een rijtje gezet die door de wetenschap al eens onder de loep zijn genomen:

Leveraandoeningen

Uit een aantal onderzoeken die in het verleden zijn uitgevoerd komt naar voren dat silymarine de werking van de lever kan verbeteren. Dit zal gebeuren doordat de toxische stoffen van de levercellen worden losgemaakt. Het zou dus een product zijn die de lever kan ontgiften. Studies die betrekking hadden op de effectieve werking van het Mariadistel bij het behandelen van leveraandoeningen hebben echter uiteenlopende resultaten opgeleverd.

Zo blijkt bijvoorbeeld uit de meeste klinische informatie dat Mariadistel de leverfunctie noch de overlijdenskans, van mensen met een alcoholische leveraandoening, hepatitis B of hepatitis C, op een positieve manier zal beïnvloeden. De resultaten van dit onderzoek zijn in 2005 gepubliceerd in het American Journal of Gastroenterology. Daarbij komt verder dat een aantal kleinere onderzoeken aan hebben getoond dat Mariadistel de werking van de lever bij mensen die lijden aan cirrose kan verbeteren, terwijl andere klinische onderzoeken juist laten zien dat het kruid weinig of geen effect kan hebben bij patiënten die kampen met deze ziekte.

Hepatitis C

Mariadistel wordt in bepaalde gevallen gebruikt door mensen die lijden aan chronische hepatitis C (een virale infectie die de lever kan aantasten en beschadigen). Een HALT-C onderzoek (Hepatitis C Antiviral Long-Term Treatment Against Cirrhosis, vertaald: Hepatitis C Antivirale Langdurige Behandeling Tegen Cirrose), dat gefinancierd door NIH, is uitgevoerd onder 1.145 proefpersonen bracht aan het licht dat 23 procent van de deelnemers kruidensupplementen gebruikte, waarbij Mariadistel veruit het meest genoemd werd. Nadat er onderzoek was verricht naar de medische- en leefstijl geschiedenissen van de proefpersonen werd er door de deelnemers gemeld dat Mariadistel kon worden gekoppeld aan een vermindering en een verlichting van de klachten waarmee de leverziekte gepaard gaat. Ook werd er gesproken van een enigszins verbeterde kwaliteit van leven, hoewel er geen verandering in de virusactiviteit of het ontstekingslevel in de lever was waar te nemen.

Een studie, die in 2012 gepubliceerd werd in JAMA, onderzocht het gebruik van Mariadistel. Proefpersonen kregen 420 mg silymarine of 700 mg silymarine, drie keer per dag toegediend, terwijl anderen een placebo ontvingen. In beide gevallen duurde de behandeling 24 weken. Aan het einde van de behandelingsperiode ontdekten de onderzoekers dat Mariadistel niet betere resultaten boekte dan een placebo als het gaat om het verlagen van de bloedspiegels van een enzym dat leverschade aantoont. Weer een andere studie die uitging van eerder gepubliceerde onderzoeken die zich hadden gericht op het effect van silymarine op mensen die lijden aan een chronische hepatitis C-infectie. In de eindconclusie van dit onderzoek valt te lezen dat silymarine niet beter werkt dan een placebo als het gaat om de verbetering van bepaalde laboratoriumwaarden (ALT en HCV RNA) en evenmin was een verbetering waar te nemen ten aanzien van de kwaliteit van leven.

Diabetes

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat Mariadistel een positief effect kan hebben op mensen die lijden aan diabetes. Het meest recente onderzoek naar het effect van Mariadistel op diabetes heeft betrekking op een studie die in 2015 gepubliceerd werd in Phytomedicine. Voor dit onderzoek werden 40 proefpersonen die lijden aan diabetes behandeld met silymarine, of een placebo, voor de duur van 45 dagen.

Aan het einde van de studie melden de proefpersonen uit de silymarinegroup meer verbetering op het gebied van de antioxidantcapaciteit en een grotere afname van ontstekingen, dit in vergelijking met de verbeteringen die de proefpersonen uit de placebogroep melden. Volgens de onderzoekers laten deze bevindingen zien dat silymarine een positief effect kan hebben op het terugdringen van oxidatieve stress bij diabetici. Oxidatieve stress is een proces dat een voorname rol speelt bij het ontstaan van complicatie bij mensen die lijden aan diabetes.

Daarbij komt verder dat verschillende kleinere klinische onderzoeken, die in de afgelopen jaren uit zijn gevoerd, aan het licht hebben gebracht dat Mariadistel kan helpen bij het onder controle houden van diabetes. Dit kan door het reguleren van de bloedsuikerspiegel en op die manier het ontstaan van diabetesgerelateerde nierschade te voorkomen.

bewust puur banner

Seizoensgebonden allergieën

Een kleine studie, die in 2011, gepubliceerd werd in Otolaryngology en Head and Neck Surgery laat zien dat silymarine kan helpen bij de behandeling van seizoengebonden allergieën. In een klinische studie die uitgevoerd werd onder 94 mensen met seizoensgebonden allergieën, constateerden de onderzoekers dat de mensen die één maand lang met silymarine werden behandeld een significant grotere verbetering lieten zien als het gaat om de ernst van de klachten (dit uiteraard in vergelijking met de proefpersonen die in dezelfde maand een placebo toegediend kregen).

Mogelijke bijwerkingen van Mariadistel

Mariadistel kan een aantal schadelijke bijwerkingen met zich meebrengen, waaronder:

 • misselijkheid,
 • diarree,
 • een opgeblazen gevoel in de buik,
 • gasvorming en winderigheid,
 • hoofdpijn,
 • indigestie,
 • gewrichtspijn,
 • seksuele disfunctie,
 • allergische reacties, zoals netelroos en moeilijk ademhalen.

Personen die lijden aan een allergie voor madeliefjes, artisjokken, kiwi’s, gewone distels of planten uit de asterfamilie kunnen eveneens allergisch reageren op Mariadistel.

Een studie, gepubliceerd in International Journal of Food Microbiology, ontdekte dat een hoog percentage geteste Mariadistelsupplementen met schimmels besmet waren. Hele zaden lieten hierbij de hoogste waarden van besmetting zien, gevolgd door het kruid (er werden echter geen levende schimmels gevonden in theezakjes, vloeibare extracten, capsules of zachte gels). Schimmels produceren giftige (toxische) verbindingen die ook wel mycotoxinen worden genoemd.

Mariadistel kan de bloedsuikerspiegel verlagen, dus dient het kruid met de nodige voorzichtigheid worden gebruikt door diabetici en personen die medicijnen of supplementen gebruiken waarvan bekend is dat deze eveneens de bloedsuikerspiegel beïnvloeden.

Aangezien er in theorie een kans bestaat dat Mariadistel een oestrogeenachtig effect zou kunnen hebben, dienen ook personen met een hormoongevoelige aandoening, zoals:

 • endometriose,
 • vleesbomen,
 • borstaandoeningen,
 • baarmoederaandoeningen,
 • eierstokken,

Mariadistel niet te gebruiken. Tevens moet in gedachten worden gehouden dat Mariadistel in theorie de werkzaamheid van orale anticonceptiva zou kunnen verminderen. Het kruid zou immers het enzym bètaglucuronidase kunnen remmen. Van Mariadistel is ook nog bekend dat dit kruid de wijze kan veranderen waarop het menselijk lichaam geneesmiddelen in de lever verwerkt en kan een wisselwerking hebben op bepaalde medicatie. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, dienen Mariadistel ook zeker niet te gebruiken.

Hoewel er over het gebruik van allerlei supplementen, en dus ook van Mariadistel, een heleboel tips en adviezen te vinden zijn, dien je er toch rekening mee te houden dat de meeste voedingssupplementen niet afdoende worden getest. Dit betekent dat de zuiverheid en de afkomst sterk kunnen variëren. Op het moment dat je toch besluit om Mariadistel te gaan gebruiken, dan doe je er verstandig aan om eerst met je behandeld arts in overleg te gaan en samen de voor- en nadelen van dit kruid in je persoonlijke situatie te bepalen.

Waar is Mariadistel te vinden?

Voedingssupplementen die Mariadistel bevatten, worden verkocht in een heleboel winkels die natuurlijke voedingsmiddelen verkopen, maar ook bij veel drogisterijen en winkels die gespecialiseerd zijn in reform- en kruidenproducten kun je meestal wel voor dit kruid terecht. Uiteraard kun je ook Mariadistelproducten bij diverse aanbieders online kopen.

Slotopmerking

Hoewel laboratoriumonderzoek doet vermoeden dat Mariadistel gunstige eigenschappen bezit, dient de werkzaamheid van het kruid op het gebied van de behandeling van lever- en andere aandoeningen nog nader worden onderzocht in grote, goed opgezette onderzoeken onder menselijke proefpersonen. Indien je interesse hebt in het gebruik van Mariadistel, dan is het niet verstandig om op eigen houtje hiermee aan de slag te gaan. Bij voorkeur raadpleeg je eerst je behandeld arts om in goed overleg te bepalen of dit kruid in je persoonlijke situatie gebruikt kan worden.

naturaplaza superfoods banner