Take a fresh look at your lifestyle.

8 tekenen dat je een kaliumtekort hebt in het bloed (oorzaken en gevolgen)

Kalium is een stof die een belangrijke rol speelt bij het effectief laten werken van de spieren en aangezien het hart ook uit spierweefsel bestaat is ook voor het functioneren dit vitale orgaan kalium van cruciaal belang. Daarnaast vervult kalium eveneens een rol bij de regulering van de bloeddruk.

single reizen online banner

Onwetendheid over kalium

Een lage kaliumspiegel (in de medische wereld ook aangeduid met de term: hypokaliëmie) kan zwakte veroorzaken naarmate allerlei cellulaire processen hierdoor worden beïnvloed. Een groot aantal mensen krijgen op de één of andere manier te horen dat kalium belangrijk is voor hun gezondheid. Wat de meesten echter niet wordt verteld, is de reden waarom dat zo is. Daardoor weten wellicht aardig wat mensen dat een banaan veel kalium bevat, maar niet hoe het zit met allerlei andere voedingsmiddelen. Ook zijn veel mensen niet op de hoogte van de werking van kalium.

Kalium wordt vaak onderverdeeld in de groep van zogenaamde macromineralen: dit zijn de meest voorname mineraalsoorten. Andere macromineralen zijn:

  • calcium,
  • chloor,
  • fosfor,
  • magnesium,
  • natrium,

Kalium is eveneens een elektrolyt: dit wil zeggen dat het een mineraal is dat een elektrische geladen is. Deze elektrische lading helpt deels te verklaren waarom het mineraal een cruciale rol vervult binnen het zenuwstelsel van het lichaam.

Wat is de functie van kalium?

De functie van kalium is essentieel voor het zenuwstelsel en het netwerk van spieren in het lichaam. In het bijzonder ten aanzien van de communicatie binnen het lichaam zal kalium een essentiële rol spelen, maar ook bij het transport van voedingsstoffen naar de cellichamen en bij de verwijdering van afvalproducten uit de cellen is het mineraal onmisbaar. De term kaliumgebrek zegt op zich eigenlijk al wat het probleem is: je hebt dan immers last van een minimale- tot lage kaliumspiegel. Om een kaliumgebrek te kunnen behandelen, is het zaak dat je de symptomen ervan kunt herkennen. Om die reden hebben we hieronder een achttal meest voorkomende symptomen van kaliumgebrek voor je op een rijtje gezet en van een korte toelichting voorzien. Tevens zullen we een aantal uitstekende bronnen van deze belangrijke voedingsstof behandelen zodat alle kaliumtekorten weggewerkt kunnen worden door middel van het kiezen van de juiste voedingsmiddelen.

8 symptomen van een tekort aan kalium

1. Darmkrampen

Het spijsverteringskanaal is volledig bekleed met glad spierweefsel en wordt gereguleerd door middel van het autonome (onwillekeurige) zenuwstelsel. Zoals eerder al is gezegd, is kalium een ​​elektrolyt dat de werking van het zenuwstelsel stimuleert, en dus ook invloed uitoefent op de spijsvertering. Op het ogenblik dat er een gebrek is aan kalium, dan zullen ook de darmen niet op een normale manier kunnen functioneren met als gevolg een extra risico op het ontwikkelen van een ongezonde spijsvertering.

bewust puur banner

2. Constipatie

Aangezien kalium essentieel is voor een optimaal werking van de spijsvertering, is het wellicht het beste een gebrek zo snel mogelijk aan te pakken, of nog beter dit te voorkomen. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat ongewone hoeveelheden kalium in het lichaam constipatie kunnen veroorzaken. Het is eveneens het vermelden waard dat te veel kalium een soortgelijk effect kan hebben als wanneer er sprake is van een tekort.

3. Hersenmist

Een laag kaliumlevel in het lichaam kan eveneens de normale elektrische activiteit in de hersenen verstoren. Op het ogenblik dat dit gebeurt, kan dat zogenaamde hersenmist (gevoelens van verwarring, traag denken en een afgenomen concentratie) tot gevolg hebben. Het krijgen van voldoende kalium is immers essentieel voor een goede hersenfunctie, in het bijzonder voor personen met een veeleisend beroep of die een studie volgen.

4. Vermoeidheid

Dit is misschien wel het meest voorkomende symptoom van een gebrek aan kalium: een gevoelen van vermoeidheid en/of van uitputting. Kalium is betrokken immers bij de werking van elke afzonderlijke cel in het lichaam. Voor iedereen dient kalium dan ook een erg belangrijk onderdeel te vormen van een uitgebalanceerd dieet. Het mineraal speelt namelijk een cruciale rol bij de energie die iemand heeft. Uiteraard zal het onvoldoende innemen van een stof die energie produceert mogelijk resulteren in een lager energielevel.

5. Dorst en vaak urineren

Het hebben van een dorstgevoel of het vaak moeten plassen, kan ontstaan op het ogenblik dat de kaliumspiegel in het bloed te laag is. Dit geldt in het bijzonder als de natriumspiegel in het lichaam eveneens verlaagd is. Wanneer dit aan de orde is, wordt het vermogen van de nieren om water vast te houden immers onderdrukt met als gevolg dat er meer urine wordt uitgescheiden. Het lichaam verliest dan ook het vermogen om de vochthuishouding optimaal te reguleren zodat er een gevoel van extreme dorst zal ontstaan en/of er vaker geürineerd dient te worden.

6. Onregelmatige hartslag

Kalium speelt een belangrijke rol bij een goede regulatie van de bloeddruk. De bloeddruk beïnvloedt op zijn beurt rechtstreeks de hartslag, wat dus betekent dat voldoende kalium eveneens van cruciaal belang is voor een gezond hartritme. Als zodanig kan een tekort aan kalium mogelijk resulteren in een onregelmatige hartslag en zelfs tot hartkloppingen.

7. Huidproblemen

Volgens Dr. Elson M. Haas, schrijver een groot aantal boeken over voeding, kan een chronisch gebrek aan kalium zich manifesteren in de vorm van huidproblemen, onder andere als acne of een droge huid. Omdat kalium betrokken is bij een gezonde werking van elke afzonderlijke lichaamscel is het waarschijnlijk dat deze voedingsstof eveneens in zekere mate in staat is om de huid gezond te houden.

8. Oorsuizingen

Vanwege het feit dat kalium een bepaald effect heeft op de bloeddruk en de hartslag, kan een te lage kaliumspiegel indirect leiden tot het ervaren van een piepend of trillend geluid in de oren. In de regel zijn dergelijke oorsuizingen een secundair symptoom van een onregelmatige hartslag of van hartkloppingen. Om die reden kan het handhaven van gezond kaliumlevel daadwerkelijk helpen om beide problemen, die allebei in verband staan met het gebrek aan kalium, aan te pakken.

naturaplaza superfoods banner