Take a fresh look at your lifestyle.

7 beste en slechtste huismiddeltjes voor je aambeien

Indien je van plan bent om huismiddeltjes te gaan gebruiken voor je  aambeien, en je keuze is gevallen op een natuurlijke remedie om ze te laten slinken, dan zijn er een aantal zaken dat je niet mag vergeten.

single reizen online banner

“Op de eerste plaats moet je je beseffen dat aambeien normaal gesproken geen pijn doen, maar wel pijnloos kunnen gaan bloeden, zegt darmchirurg Massarat Zutshi.

Ze zegt dat op het moment dat aambeien pijn doen, ze tijdens het produceren van ontlasting naar de buiten komen vanuit de anus, of ze verzakt zijn, en daarnaast vergroot zijn. Wanneer aambeien bovenal een bloedstolsel bevatten (een zogenaamde trombose krijgen), dan kunnen ze bijzonder pijnlijk aan gaan voelen.

Er zijn gelukkig talloze manieren waarop mensen zullen proberen om hun pijnlijke aambeien te laten slinken, wat in het meest gunstige geval best nuttig zou kunnen zijn, maar in het meest slechte geval je lichaam een zekere schade kan berokkenen.

Voordat je dan ook aan de slag gaat met huismiddeltjes, is het stellen van een juiste diagnose van essentieel belang.

“Het is dan ook erg belangrijk om altijd eerst je dokter te zien als je last hebt van aambeien die zijn gaan bloeden, in het bijzonder wanneer je nog nooit eerder last van aambeien hebt gehad,” zegt Dr. Zutshi.

Hieronder hebben we zeven mogelijke huismiddeltjes voor aambeien voor je opeen rijtje gezet. Dr. Zutshi heeft elke remedie van een kort commentaar voorzien:

1. Het nemen van een zitbad

In de regel raden deskundigen aan dat iemand die last heeft van pijnlijke aambeien gedurende 15 minuten, meerdere keren op een dag, in een bad met warm water gaat zitten, in het bijzonder nadat er ontlasting is geproduceerd.

Advies van de dokter: Ja, dit is één van de beste behandelingen voor aambeien. Een zitbad is vaak gewoon te koop bij de plaatselijke apotheek het is een kleine schaal die exact boven je toiletpot past en het is een uiterst handige manier om dit deel van je lichaam te ontspannen en te kalmeren.

2. Toverhazelaar tegen aambeien

Het is bekend dat toverhazelaar pijn, jeuk en bloedingen kan verminderen totdat de aambeien helemaal zijn verdwenen.

Er is echter maar weinig wetenschappelijke ondersteuning voor het gebruik ervan, maar toverhazelaar bevat tannines en oliën die kunnen helpen om de ontsteking te verminderen en het bloeden te stelpen.

Voorstanders van het gebruik van toverhazelaar beweren dat dit middel de huid strakker maakt en bovendien werkt als een natuurlijke ontstekingsremmer.

Advies van de dokter: Toverhazelaar is goed om direct op de aambeien aan te brengen.

3. Appelazijn

Bepaalde mensen zeggen dat appelazijn direct verlichting kan bieden wanneer je last hebt van aambeien, de jeuk en de pijn zullen er namelijk door worden verminderd.

Advies van de dokter: gebruik dit middel niet om aambeien mee te behandelen, omdat de huid door het overmatig gebruik zou kunnen verbranden en de problemen daardoor erger kunnen worden.

4. Psylliumschil

Psylliumschil is een supplement dat je kan helpen bij het vergroten van de inname van vezels en je ontlasting gemakkelijker door je darmen laat transporteren.

bewust puur banner

Zorg er echter voor dat je de hoeveelheid vezels niet te snel op gaat voeren, want dat kan zorgen voor het ontstaan van winderigheid en/of maagkrampen.

Het advies van de dokter: gebruik dit middel om de ontlasting te vergemakkelijken en de stoelgang meer regelmatig te maken.

Het heeft echter geen invloed op de plaats waar de aambeien zich bevinden, maar het middel is wel in staat om je darmen te reguleren. Zorg er echter wel voor dat je veel water drinkt op het moment dat je dit supplement gaat gebruiken.

5. Aloë vera tegen aambeien

De ontstekingsremmende eigenschappen van aloë vera kunnen de ontsteking van aambeien tot rust helpen brengen.

Ondanks het feit dat er geen specifiek onderzoek voor handen is voor het gebruik voor de behandeling van aambeien, toch heeft aloë vera enig voordeel laten zien voor andere inflammatoire huidaandoeningen.

Advies van de dokter: aloë vera is veilig om eens te proberen, mits het pure aloë betreft (en dus niet is verwerkt in een crème samen met andere ingrediënten).

7 beste middeltjes tegen aambeien
Lees hier alles over aambeien

6. Theeboomolie

Bepaalde personen beweren dat de antiseptische- en ontstekingsremmende eigenschappen van theeboomolie de zwelling en de jeukm die wordt veroorzaakt door aambeien, kunnen worden verminderd.

Bepaalde eerder uitgevoerde onderzoeken hebben aan weten te tonen dat een gel die gemaakt is van theeboomolie de symptomen af liet nemen, maar wetenschappelijke onderzoeken naar dit effect zijn helaas nog niet uitgevoerd.

Advies van de dokter: probeer deze remedie niet, want er is niet voldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan naar eventuele voor- en nadelen ervan.

7. Epsomzouten en glycerine

Deze minder bekende huisremedie kan pijnlijke aambeien helpen kalmeren. Je kunt de volgende eenvoudige ingrediënten gebruiken om een mengsel te maken dat je direct op het ontstoken gebied aan kunt brengen:

Meng 2 eetlepels Epsomzout samen met 2 eetlepels glycerine. Vervolgens breng je dit mengsel aan op een steriel gaasje en plaats het geheel op de pijnlijke plaats. Daarna laat het gaasje 15 tot 20 minuten op het aangedane gebied liggen.

Iedere vier tot zes uur dien je deze behandeling te herhalen totdat de pijn minder is geworden.

Advies van de dokter: Ja, deze behandeling is aan te bevelen en veilig te gebruiken om aambeien mee te behandelen.

Je mag echter niet vergeten dat het belangrijk is om voldoende azijn binnen te krijgen (25 gram op een dag voor vrouwen en 38 gram op een dag voor mannen) en dat je minimaal acht glazen water per dag drinkt.

Het aanbrengen van dergelijke veranderingen in je dieet kunnen je ontlasting immers veel soepeler maken en voorkomen dat het probleem van hinderlijke- en pijnlijke aambeien nog een keer terug zal keren.

naturaplaza superfoods banner