Take a fresh look at your lifestyle.

5 manieren om te bepalen of je je moet ziek melden

Er zijn een aantal zaken dat je dient te overwegen voordat je besluit om je ziek te melden. De meeste mensen zullen, met het oog op hun drukke levens, hun bomvolle agenda’s en hun wens om altijd maar te voldoen aan alle eisen die tegenwoordig aan vrijwel iedereen worden gesteld, op deze vraag veel te vaak nee antwoorden. Zelfs op momenten dat ze zich niet helemaal fit voelen. In bepaalde gevallen hoeft dit helemaal geen probleem te zijn, maar wanneer je een besluit moet nemen of je wel of niet thuis moet blijven van je werk omdat je ziek bent, is echter een veel gecompliceerder verhaal.

single reizen online banner

Zaken die je moet overwegen

Op het moment dat je het besluit moet nemen of je je wel of niet moet melden op het werk, dan is het goed een aantal zaken goed te overdenken. Hieronder hebben we alvast de meest belangrijke zaken voor je op een rijtje gezet. Voordat je besluit om je wel of niet ziek te melden, dien je jezelf de volgende vragen te stellen (en daar uiteraard een eerlijk antwoord op te geven).

Wat zijn de klachten of symptomen waar je mee te maken hebt?

Indien je koorts hebt of wanneer je een besmettelijke ziekte hebt, dan zou je eigenlijk niet naar je werk moeten gaan. Zelfs wanneer je vrij bent van eventuele andere symptomen. Zodra je lichaamstemperatuur 38 graden Celsius om meer bedraagt, dan is het niet verstandig om je collega’s eveneens bloot te stellen aan een bepaalde ziekte.

Waardoor wordt de koorts veroorzaakt?

Op het ogenblik dat je overweegt om je ziek te melden, dan is het eveneens zaak om te kijken naar andere symptomen waar je mogelijk mee te maken hebt. Moet je bijvoorbeeld veel hoesten? Ben je aan het braken? Bepaalde klachten en symptomen zullen immers gewoon niet bevorderlijk zijn voor je werk. Om die reden kan het soms voor iedereen beter zijn (en dan in het bijzonder voor jezelf) om thuis te blijven en eerst te herstellen. Dit is onder andere het geval als je last hebt van de volgende symptomen:

  • Je hoest slijm op,
  • Je hoest vaak of zelfs constant,
  • Je hebt last van braken,
  • Je hebt last van diarree,
  • Je hebt uitslag in combinatie met koorts,
  • Je hebt een besmettelijke vorm van huiduitslag (dit is door een arts vastgesteld),
  • Je bent uitgeput, bijvoorbeeld wanneer je door ziekte te moe bent om uit je bed te komen. In dat geval zul je eveneens niet veel gedaan krijgen op je werk.

Hoe voel je je?

Wanneer je je zo slecht voelt dat je van tevoren al weet dat je niet productief zult zijn, dan is het zeker de moeite waard om je ziek te melden en thuis te blijven. Je zult op die manier namelijk eerder herstellen, dan wanneer je je onder druk zet om bepaalde taken op je werk toch gedaan te krijgen. De kans dat je erin slaagt om je werkzaamheden naar behoren uit te voeren is immers een stuk afgenomen als je je werkelijk niet lekker voelt.

bewust puur banner

Heb je recht op (betaald) ziekteverlof?

Eigenlijk is het vreselijk dat deze vraag aan de orde moet komen, maar voor de meeste mensen is deze wel aan de orde van de dag. Op het moment dat je recht op ziekteverlof hebt, dan kun je hier gebruik van maken. Maar zodra dat niet het geval is, dan krijg je te maken met een heel ander verhaal en wordt de situatie wat lastiger. Er zijn bepaalde gevallen waarin je gewoon niet op je werk aanwezig kunt zijn, ongeacht of je recht op (betaald) ziekteverlof hebt of niet. Maar wanneer je enkel en alleen een onschuldige verkoudheid, of een andere minder ernstige ziekte, hebt, dan zal dat doorgaans niet het geval zijn. Je zult dus altijd gewoon je gezonde verstand dienen te gebruiken bij het beantwoorden van deze vraag. Je moet immers de juiste beslissing maken en daarbij bepalen wat goed is voor jezelf en de situatie waarin je je op dat moment bevindt.

Heb je een besmettelijke ziekte?

Als je naar de dokter bent geweest en deze een ziekte heeft geconstateerd die besmettelijk is, dan dien je absoluut niet naar je werk te gaan. Je zult dan immers je collega’s en andere mensen blootstellen aan een eventuele overdracht. Ondanks het feit dat een verkoudheid absoluut ook besmettelijk is, zorgt deze ziekte in het algemeen niet voor veel klachten bij de meeste mensen. Dit is een ander verhaal wanneer je in de buurt werkt van, of werkzaamheden verricht bij, zuigelingen, bejaarden of mensen met een verminderd immuunsysteem, dan dien je absoluut thuis te blijven van je werk, ongeacht welke besmettelijke ziekte je op dat ogenblik hebt. Zelfs relatief onschuldige ziektes kunnen namelijk ernstige problemen veroorzaken voor deze bevolkingsgroepen.

Wat is je beroep?

Op het moment dat je vaak met veel mensen in aanraking komt op het werk, dan zul je dit absoluut mee moeten nemen bij het maken van je overweging om al dan niet thuis te blijven van je werk als je je ziek voelt. Het is minder waarschijnlijk dat je een ziekte verspreidt wanneer je werkzaam bent op een kantoor waar je niet direct in aanraking komt met grote groepen mensen. Indien je echter gedurende de werkdag met veel mensen in contact komt, dan is het zaak dat je hen niet bloot wilt stellen aan de ziektekiemen die je bij je draagt. Dit is in het bijzonder van belang voor personen die met mensen werken die al ziek zijn (zoals in een ziekenhuis of een dokterspraktijk), maar ook mensen die met kinderen en baby’s, ouderen en een breed publiek in aanraking komen. Als je dus in de dienstverlenende sector werkzaam bent, zoals in een restaurant of in een winkel, dan komt je vaak in contact met mensen (of de producten of diensten die zijn afnemen) terwijl je niet weet hoe hun gezondheid ervoor staat.

Gezond blijven op het werk

Gezond blijven op het werk komt in de praktijk neer op een aantal basis regels waar je rekening mee dient te houden. Elke ziekte, maar ook elke persoon, is anders. Er kan dan ook geen pasklaar antwoord worden gegeven op de vraag wanneer je thuis dient te blijven van je werk als je ziek bent. Je zult dan ook een beroep moeten doen op je eigen beoordelingsvermogen ten aanzien van de klachten en symptomen waar je mee te maken hebt. Tevens dien je naar je lichaam te luisteren bij het maken van de juiste beslissing voor zowel jezelf als voor de mensen om je heen. Met deze informatie in het achterhoofd kun je dus aan de slag met het bepalen welke factoren je bij het maken van de uiteindelijke beslissing mee moet laten wegen (en in welke mate je dat dient te doen).

naturaplaza superfoods banner