Wanneer je moet hoesten, dan heb je te maken met een zogenaamd reflex dat je helpt om slijm en andere irriterende stoffen uit je keel en luchtwegen te verwijderen. In een groot aantal gevallen zal een hoest zich manifesteren als een symptoom van een kortstondige ziekte. Hierbij kun je onder andere denken aan: een verkoudheid, bronchitis of griep.
Een chronische hoest daarentegen kan het gevolg zijn van één van de volgende aandoeningen:
- Astma,
- Uiteenlopende allergieën,
- Chronische obstructieve longziekte
- Gastro-oesofageale reflux (brandend maagzuur).
Daarnaast kan een chronische hoest eveneens worden veroorzaakt door roken of door het gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Je moet met hoestklachten absoluut een arts bezoeken op het ogenblik dat deze:
- aan blijft houden,
- pijnlijk is,
- gepaard gaat met ademhalingsproblemen,
- gepaard gaat met koorts,
- gepaard gaat met koude rillingen,
- gepaard gaat met een gevoel van zwakte,
- bloed mee naar buiten brengt,
- gepaard gaat met het naar buiten brengen van geel of groen slijm.
Natuurlijke remedies bij hoest
Hoewel de volgende remedies de oorzaak die ten grondslag ligt aan de hoest niet zullen genezen, kunnen ze wel helpen om je klachten enigszins verlichten:
Honing
In een studie, die gepubliceerd werd in Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, hebben onderzoekers de werking van een enkele dosis boekweithoning vergeleken met die van een naar honing smakende dextromethorfan die een half uur voor het slapengaan werd gegeven. Als controle werd er aan enkele deelnemers aan het onderzoek helemaal geen behandeling bij hoest- en slaapproblemen gegeven. Honing bleek duidelijk beter te werken dan wanneer er helemaal niet werd behandeld om de hoestfrequentie terug te dringen. De werking van de honing was echter vergelijkbaar met die van de dextromethorfan. Je zou dus ervoor kunnen kiezen om wat honing toe te voegen aan kruidenthee of warm water vermengd met citroen. Ook een lepel honing innemen zou je hoestklachten kunnen verlichten.
Heemst
Verbindingen die gewonnen worden uit heemst (Althea officinalis) kunnen helpen om hoestklachten te onderdrukken. Maar ondanks dat er tal van mensen zijn die bij het gebruik van dit kruid zweren, zijn er geen klinische studies voor handen die deze beweringen ook werkelijk kunnen staven. Desondanks wordt het kruid al eeuwenlang gebruikt in de kruidengeneeskunde voor het tot rust brengen van een droge, prikkelende hoest en om keelpijn te verlichten. Het kruid bevat namelijk een soort slijm dat de pijnlijke keel afdekt en op die manier het geïrriteerde weefsel tot rust brengt. Heemst kan bij verkoudheid en keelpijnklachten worden gebruikt door er thee van te zetten.
Klimop, sleutelbloem en tijm
De kruiden klimop (Hedera helix), tijm (Thymus vulgaris) en sleutelbloem (Primula veris) worden soms gecombineerd verwerkt tot een kruidenhoestsiroop of tot druppels om een hoest mee te verlichten. Tijm, dat bij de meeste mensen waarschijnlijk beter bekend is als een culinair kruid, bevat de stof thymol. Dit is een verbinding die over slijmoplossende eigenschappen beschikt waardoor het kruid zou kunnen helpen bij het verminderen van de hoeveelheid slijm die zich heeft gevormd.
Klimop is een veel voorkomende plant die stoffen bevat waarvan wordt beweerd dat deze als slijmoplossend middel kunnen dienen (middelen die het slijm los zouden maken waardoor deze beter op te hoesten zijn). In een onderzoek, dat in 2011 gepubliceerd werd in Evidence-Based Complementary en Alternative Medicine, hebben onderzoekers 10 eerder gepubliceerde studies over de effectiviteit van klimopblad bij acute hoge luchtweginfecties bestudeerd (drie van deze studies evalueerden de werking van een combinatie van klimop en tijm). De onderzoekers concludeerden dat alle studies aan hebben getoond dat klimopextracten effectief zijn bij het verminderen van klachten waarmee hoge luchtweginfecties gepaard gaan (zoals de frequentie en duur van hoest), maar dat er meer bewijzen nodig zijn bleek al snel uit het feit dat de meeste onderzoeken duidelijk niet voldoende waren om de werking ook daadwerkelijk te kunnen staven.
Natuurlijke hoestremedies
Het drinken van een heleboel extra water, maar ook warme thee, kan helpen om het slijm los te maken. Verder kun je op deze manier de irritatie van de keel, die is ontstaan door het veelvuldig hoesten, hiermee verminderen. Bepaalde kruiden en ingrediënten in kruidenhoestsiropen kunnen echter bepaalde bijwerkingen en minder gunstige (of ronduit schadelijke) effecten met zich meebrengen.
Klimop kan bijvoorbeeld bij bepaalde mensen ernstige contactdermatitis tot gevolg hebben (in het bijzonder bij mensen die eveneens een reactie zullen geven). Tevens dien je er rekening mee te houden dat er een gebrek aan onderzoek is naar natuurlijke hoestremedies. Op het ogenblik dat je dan ook een hoestmiddel wilt gaan proberen, dan is het absoluut een goed idee om eerst met je arts te overleggen. Zo kun je immers samen de voor- en nadelen afwegen en bespreken of een bepaald middel geschikt voor je is. Het is ook van groot belang om op te merken dat het zelf behandelen van een aandoening, en daardoor het vermijden of het uitstellen van reguliere gezondheidszorg, ernstige gevolgen met zich mee kan brengen.
Op het moment dat je een operatieve ingreep moet ondergaan, maar je last hebt van een hoest, dan doe je er eveneens verstandig aan dit direct aan de behandeld arts te melden. Uiteraard dien je in een dergelijke situatie ook nooit op eigen houtje een supplement te gaan gebruiken. Voordat je een supplement tegen hoest gaat innemen, is overleg met een arts zeer zeker gaan te bevelen om ernstige gevolgen uit te kunnen sluiten. Bepaalde geneesmiddelen kunnen namelijk de bloedstolling verstoren waardoor deze, zowel voor als na een operatieve ingreep, stop moeten worden gezet. Voor welke periode dit dient te gebeuren, kan je behandeld arts je vertellen.