Take a fresh look at your lifestyle.

15 Symptomen van een neusinfectie; hoe een ontstoken neus behandelen?

Een neusinfectie kan je een erg vervelend gevoel geven. Het kan ontzettend zeer doen in of rond je neus en je helemaal uit je concentratie halen. Je voelt je ellendig, omdat je neus bijvoorbeeld blijft lopen of korstjes zeer doen en weet vaak niet goed hoe je er iets aan kunt doen of hoe je het had kunnen voorkomen. In de medische wereld wordt een neusinfectie ook wel rhinosinusitis genoemd. Het is iets anders dan een verkoudheid, hoewel je vaak denkt dat dit hetzelfde is of met elkaar te maken heeft. Bij een neusinfectie zijn er echter andere symptomen en behandelmethoden, dan bij een verkoudheid.

single reizen online banner

Wat is een neusinfectie eigenlijk?

Een neusinfectie krijg je doordat je neusholten geïnfecteerd en opgezwollen raken. Je kunt het oplopen door bacteriën van een virus of schimmel. Als je last hebt van allergieën, neuspoliepen of ontstoken tanden of kiezen, kan dit je neusinfectie nog verder versterken. Een neusinfectie kan zich op verschillende manieren uiten. Een acute neusinfectie kan het gevolg van een verkoudheid zijn, maar deze zou na maximaal een week verdwenen moeten zijn. Je spreekt van een chronische neusinfectie, wanneer deze minimaal 12 weken achter elkaar duurt of telkens weer terug komt. Je kunt van een neusinfectie echt een zeer hoofd hebben. Je kunt helemaal niet of niet goed door je neus ademen en er kan ook sprake zijn van lichaamsvloeistoffen die het lichaam via je neus willen verlaten. Deze lichaamsvloeistoffen die bij een neusinfectie optreden kunnen troebel, geel en groen zijn.

Waar zit de pijn bij een neusinfectie?

Een neusinfectie kan op verschillende plaatsen pijn bij je veroorzaken. Je hebt namelijk op verschillende plaatsen in je hoofd neusholten of sinussen. Er zijn er vier. Eerst zijn er je voorhoofdholten – deze bevinden zich ter hoogte van je wenkbrauwen, boven je ‘derde’ oog. Dan zijn er de zeefbeenholten – deze zitten net onder de binnenkant van je ogen, ter hoogte van het midden van je neus. Ook zijn kaakholten – deze grote holten zitten onder je zeefbeenholten, vanaf halverwege je neus tot aan de onderkant van je neus. En als laatste zijn er je neusholten – deze bevinden zich ter hoogte van je neusvleugels. De pijn in de holten ontstaat doordat de vochtige binnenwand van de holte ontsteekt.

Symptomen

Er zijn diverse symptomen, waardoor je kunt signaleren of je te maken hebt met een gewone neusinfectie.

  • Je kunt gewoon voelen dat je sinussen zeer doen.
  • Je gezicht doet zeer of is extra gevoelig.
  • Je voelt druk of pijn bij je holten, bij je oren, aan je tanden of kiezen of achter je ogen.
  • Je hebt een verkoudheid opgelopen.
  • Bij het snuiten heb je een troebele, gele of groene, dikkere substantie. Soms zitten er korstjes bij. (Wanneer je ‘gewoon’ je neus moet snuiten, is de vloeistof meestal helder van kleur en vloeibaar. Er zitten geen verdikkingen in.)
  • Je neus voelt verstopt.
  • Je neus blijft lopen.
  • Verminderde smaak en geur, doordat je sinussen opgezwollen zijn. Je stem kan ook ruwer dan normaal klinken.
  • Je niest veel of reageert heftiger op bepaalde stoffen in je omgeving.
  • Je kunt een combinatie ervaren van een zere keel en hoesten.
  • Soms kan je gezicht licht opgezwollen zijn.
  • Je bent oververmoeid en kunt last hebben van een slechte adem.

Bij een bacteriële neusinfectie merk je dat ook dat je last hebt van een zeer gezicht en een troebele, gekleurde substantie die je neus verlaat. Maar je merkt ook dat de normale middelen die je bij een gewone neusinfectie gebruikt, helemaal geen of niet het gewenste effect hebben. Je blijft dan veel langer last houden van je neusinfectie en de middelen die je gebruikt geven niet de gewenste verlichting of vermindering van klachten.

Wanneer zijn de symptomen het ergst voelbaar?

Wanneer je wakker wordt en opstaat, voel je vaak dat je ineens goed je neus kunt snuiten en er iets meer ademruimte in je neus komt. ’s Nachts treden namelijk de meeste klachten op, doordat je een horizontale houding inneemt en alle optredende verschijnselen zich opsparen, totdat je weer opstaat. Alle vloeistoffen die je overdag verzamelt en uitsnuit, blijven zich ’s nachts ophopen. Vaak merk je wel dat je bij het veranderen van slaapzijde, een lichte verbetering oplevert.

Hoe wordt de diagnose neusinfectie vastgesteld?

Je huisarts kan een neusinfectie vaststellen op basis van het uitvoeren van een lichamelijk onderzoek en door een analyse van eventuele eerdere neusklachten die telkens weer optreden. Hoewel er geen vaccin tegen neusinfecties is, dient een huisarts wel te constateren of er geen sprake is van een zeldzame neusinfectie, die door schimmels is ontstaan. Dit zou namelijk een medisch spoedgeval zijn en je dient dan direct doorverwezen te worden voor specialistische, medische vervolgonderzoeken en hulp.

bewust puur banner

Wat kun je zelf doen om een neusinfectie te voorkomen?

Wanneer je rookt of vaak in een omgeving verblijft waar gerookt wordt, loop je een groter risico op neusinfecties. Ook wanneer je in een omgeving werkt waar bepaalde onnatuurlijke bestanddelen aanwezig zijn, zoals bijvoorbeeld meststoffen of andere bestanddelen die in de lucht terecht kunnen komen, kun je vaker last hebben van een neusinfectie. Een allergie, zoals hooikoorts, gooit ook roet in het eten. Hierbij kunnen zelfs regelmatig bloedneuzen optreden die voor extra overlast zorgen. Het hooikoortsseizoen is voor velen dan ook een seizoen dat weer snel voorbij mag zijn. Was verder altijd je handen goed, zeker wanneer je merkt dat mensen in jouw omgeving last krijgen van een verkoudheid. Gebruik papieren zakdoeken eenmalig en gooi ze direct weg.

Hoe kun je een neusinfectie het beste behandelen?

Vaak is een combinatie van middelen de beste behandeling. Al weet de huisarts natuurlijk ook van medicatie af, waar je misschien niet goed op reageert. Ga dus nooit zelf dokter spelen en stap ook geen apotheek binnen met een lijstje middeltjes die je van internet gehaald hebt. Alleen een deskundig arts kan de juiste diagnose stellen en gepaste medicatie adviseren. Vaak is dit een combinatie van middelen, omdat het niet alleen gaat om het elimineren van de infectie, maar ook weer je lichaam normaal laten functioneren. Zo kan een neusspray bijvoorbeeld helpen om de nachten beter door te komen. Je kunt weer normaal door je neus ademen en hoeft niet met open mond te slapen, waar je weer andere klachten van krijgt. Doordat je kunt ademen, slaap je beter, en voel je je ’s ochtends al weer beter dan daarvoor. Ook kan een neti-potje verlichting bieden. Met een neti-potje spoel je je neusholten schoon, waardoor je ook de aanwezige bacteriën wegspoelt. Lees voor gebruik van de neti-pot altijd de gebruiksaanwijzing en houd je aan de ingrediënten voor de neti-pot. Verkeerd gebruik – of het nu van een neusspray, neti-pot of ander middel is – kan de infectie verergeren of nog andere klachten als gevolg hebben.

Andere middelen die meestal geen kwaad kunnen

Veel mensen reageren positief op een apparaat dat in de slaapkamer voor voldoende vochtigheid zorgt, al dan niet met een essentiële olie als eucalyptus of lavendel, die de ademhaling bevordert. Uit ervaring weet je zelf op welke geuren je wel of niet goed reageert. Ga tijdens je neusinfectie dus niet experimenteren, maar houd je aan wat voor jou werkt. Het apparaat dat de luchtvochtigheid in de kamer bevordert, helpt bij uitgedroogde neusslijmvliezen. Wanneer je bepaalde medicatie slikt, kun dit namelijk een van de bijwerkingen zijn. En als je dit weet, kun je actief op zoek gaan naar een alternatief, of zorgen voor luchtvochtigheidsgraad die je lichaam goed doet. Naast een apparaat dat de lucht in een kamer bevochtigd, kan ook een stoomapparaat voor het gezicht verlichting bieden. Inademen door de neus en uitademen door de mond, zorgt voor het loskomen van eventuele blokkades.

Hoe lang duurt een neusinfectie?

Wanneer je voor behandeling naar de huisarts bent geweest en je houdt je aan de voorschriften van de medicatie, ben je doorgaans binnen een tot twee weken van je neusinfectie en bijbehorende klachten af. Krijg je van de huisarts een recept met antibioticakuur? Maak dan altijd de volledige kuur af en stop niet als de klachten afnemen of helemaal weg zijn. Een kuur werkt namelijk alleen volledig als je de termijn helemaal afrondt. Neem bij (ernstige) bijwerkingen of vragen over bijwerkingen contact op met de apotheek waar je de recepten hebt gehaald, of ga terug naar je huisarts. Vaak kan een zelfde middel van een andere fabrikant je wel helpen of ben je gevoelig voor een van de bestanddelen. Bij een chronische neusinfectie kan de tijd dat je er weer vanaf geraakt oplopen tot meer dan drie maanden. Maar de combinatie van een correctie behandeling met medicatie, goede hygiënische maatregelen en een schone, maar niet te droge omgeving, maken dat je je snel weer beter voelt. Kijk vooral ook wat je zelf kunt doen om de schade te beperken en leun niet enkel op de medicatie van de huisarts. Soms zorgt slechte voeding voor een verminderde weerstand of krijg je te weinig beweging. Al deze zaken heb je zelf in de hand.

Wat gebeurt er wanneer je een neusinfectie niet goed behandelt?

Een onbehandelde neusinfectie kan je gezondheid verder beïnvloeden. Er kunnen complicaties optreden, zoals een hersenvliesontsteking, een hersenabces, een botinfectie of een infectie van de oogholten. Het is daarom altijd verstandig om bij aanhoudende of regelmatig terugkerende klachten een bezoek aan je huisarts te brengen. Noteer zoveel mogelijk gegevens die een objectieve weergave van je verhaal ondersteunen. Het lichamelijk onderzoek zal verder de rest doen. Mocht het nodig zijn, dan stuurt de huisarts je door naar een specialist. Is een bezoek aan een specialist niet nodig? Dan zal hij een of meerdere middelen voorschrijven die de infectie zullen doen verdwijnen en de lichamelijke klachten zo snel mogelijk zullen verlichten.

Let op bij een neusinfectie na een vakantie in het buitenland

Je staat er niet bij stil, maar in het buitenland hangt vaak een andere lucht en een andere luchtvochtigheid dan in Nederland. Alleen een droge lucht kan al voor een minder prettig gevoel aan je ogen, luchtwegen en neusholten zorgen. Wanneer er dan ook nog sprake is van een milieuramp, kunnen er stoffen in lucht terechtkomen, die direct effect op jouw lichaam kunnen hebben. Denk aan ingrijpende rampen als een tsunami, een orkaan of een aardbeving in het buitenland. Doordat je dit nooit of amper in Nederland meemaakt en de ramp op zich al indruk op je maakt, verlies je vaak uit het oog dat het de kwaliteit van de lucht die je inademt kan beïnvloeden. Bij een aardbeving, vulkaanuitbarsting of tsunami verandert de samenstelling van de lucht in zo’n mate, dat er zelfs wanneer je al weer terug bent in Nederland nog klachten kunnen ontstaan. Vaak heeft een bacterie die je oploopt in het buitenland namelijk eerst een periode nodig om zich te ontwikkelen in je lichaam. Houd je lichaam en je gevoel dus extra goed in de gaten, wanneer je naar een ander land bent geweest of een milieuramp hebt meegemaakt.

naturaplaza superfoods banner