Waterplanten hebben in de vijver een belangrijke functie: . Dit geldt vooral voor de zuurstofplanten. Behalve dat planten een vijver mooi maken, vervullen ze dus ook een belangrijke taak. Waterplanten houden de vijver helder, door alle aanwezige voedingsstoffen uit het water op te nemen. Er blijft dan niets achter voor algen.
Zuurstofplanten stellen een belangrijke eis aan hun groei: het water waarin ze staan, moet zijn. Dit houdt in, dat er voldoende mineralen zoals calcium en magnesium in het vijverwater moeten zitten. In zacht water kunnen zuurstofplanten niet groeien. Een vijver met zacht water kan daarom dus niet helder blijven.
Naast het helder houden van de vijver zorgen zuurstofplanten ook voor zuurstof voor de vijver.
Het belang van een goede voedingszouten in het vijverwater wordt eveens zichtbaar gemaakt. Waterplanten kunnen in vier groepen verdeeld worden. Hieronder worden de beste soorten en hun kenmerken beschreven.
De beste soorten waterplanten voor de vijver op een rijtje
Wat zijn de beste vijverplanten voor in de vijver? Zuurstofplanten vormen nauwelijks wortels. De opname van voedingsstoffen vindt plaats via het blad. Omdat deze planten geen wortels en geen houtachtig skelet hoeven te vormen, kunnen ze onder goede omstandigheden snel groeien. Bekende soorten zijn waterpest, glanzend fonteinkruid, gedoornd hoornblad, bronmos en aarvederkruid.
Als het vijverwater te zacht wordt (bijvoorbeeld door regenval) loopt de groei van zuurstofplanten terug. De planten gaan dan verslijmen en sterven af. Er blijven dan voedingsstoffen in het water achter en de vijver zal snel troebel worden . Om zuurstofplanten goed te laten groeien, is jaarlijks onderhoud nodig. Op de pagina staat uitgelegd, hoe de zuurstofplanten behandeld moeten worden.
Plaats de planten in speciaal zuurstofplantensubstraat of in een gelijk mengsel van vijveraarde en scherp zand. Dit voorkomt rotting. Reken per 1.000 liter vijverwater op ongeveer vier bosjes zuurstofplanten, die samen in één mand kunnen. Verwijder altijd de loden bandjes die om de bosjes zitten. Lood is giftig voor de vissen.Bezuinig nooit op zuurstofplanten voor de vijver.
Gebruik vijverfolie om een goede ondergrond te creeren voor een vijver waarin leven goed mogelijk is en het geheel netjes blijft.
Planten Die Je Vijverwater Zuiveren


Plaats per 1.000 liter vijverwater minstens één plantmandje met daarin vier of vijf bosjes zuurstofplanten. De planten kunnen gepoot worden in speciaal zuurstofplantensubstraat of in een mengsel van vijveraarde en scherp zand (vijver). Bosjes zuurstofplanten worden soms met een loden bandje samengebonden. Verwijder dit bandje altijd, omdat het lood giftig is voor de vissen in de vijver.
Zorg daarom altijd, dat er genoeg van in de vijver staan. Drijfplanten zijn waterplanten die los op het water drijven en met zwevende worteltjes voedingsstoffen uit het water opnemen. De gasuitwisseling (zuurstof en CO2) vindt via de drijvende bladeren rechtstreeks met de atmosfeer plaats (vijver). Drijfplanten produceren dus geen zuurstof voor de vijver en nemen ook geen CO2 uit het vijverwater op. Drijfplanten kunnen erg nuttig zijn als hulpmiddel om troebele vijvers weer helder te krijgen.
Zie hiervoor ook het stappenplan voor een heldere vijver op de pagina .Goede soorten drijfplanten zijn kikkerbeet (Hydrocharis morsus-ranae), waternoot (Trapa natans) en kroosvaren (Azolla cristata). Deze soorten zijn inheems en winterhard. De waterhyacinth (Eichhornia crassipes) mag niet meer verhandeld worden in Nederland (invasie exoot). Kikkerbeet (Hydrocharis morsus-ranae) Waternoot (Trapa natans) Waterhyacinth (Eichhornia crassipes) Dit zijn de meest in het oog springende planten in de vijver.