Take a fresh look at your lifestyle.

Vier redenen waarom schoonmaken zowel voor de lichamelijke- als geestelijke gezondheid van belang is

Schoonmaken in huis kan best wel vervelend zijn. Soms lijkt het ook wel alsof er geen eind aan komt. Je hebt nog tig andere dingen te doen en wil het liefst languit op de bank liggen en tóch moet je weer aan de slag met huishoudelijke taken. Niet iets waar je echt naar uitkijkt. Toch moet je ook toegeven dat je je na een flinke schoonmaakbeurt al direct een stuk fijner voelt. Stiekem voelt zo’n schoon huis namelijk ook wel héél prettig en geeft het enorm veel voldoening.

single reizen online banner

Inmiddels bestaan er honderden tips over manieren waarop je het schoonmaken prettiger kunt maken en sneller voor elkaar kunt krijgen. Maar weet je ook waarom schoonmaken eigenlijk zo belangrijk is? Niet alleen voor de hygiëne, maar ook voor de lichamelijke- en geestelijke gezondheid?

1. Ziektekiemen verwijderen

Als je voor een groot deel thuis bent of bijvoorbeeld jonge kinderen hebt, dan zal je merken dat het huis sneller vuil wordt dan je lief is. Soms lijkt het wel alsof je niets anders doet dan laminaat schoonmaken, opruimen, de keuken reinigen, afstoffen, dweilen en stofzuigen. Dit doe je echter niet alleen omdat het er mooier uitziet, maar ook ter bescherming van jezelf en jouw gezin. Door schoon te maken, verwijder je namelijk de nodige ziektekiemen en verdere bacteriën. Hiermee voorkom je dat jullie onnodig ziek worden. Zeker bij mensen met een slechtere weerstand is dit van essentieel belang.

2. Meer lichaamsbeweging

Werk je volledig vanuit huis en kom je eigenlijk weinig aan bewegen toe? Besef dan goed dat je voor je gezondheid eigenlijk minimaal dertig minuten per dag matig tot intensief moet bewegen. Hier komt lang niet iedereen aan. De kans is groot dat dit jou ook niet lukt. Door extra schoon te maken, zorg je er niet alleen voor dat het huis goed schoon blijft, maar ook dat je aan extra beweging toekomt. Wist je dat je tijdens het schoonmaken circa driehonderd calorieën per uur kunt verbranden? Genoeg reden dus om eens een dagje extra grondig schoon te maken.

bewust puur banner

hardlopen in de natuur

3. Groter geluksgevoel

Schoonmaken kan dus daadwerkelijk als een vorm van sport/lichaamsbeweging worden beschouwd. Tijdens het bewegen maakt het lichaam van nature gelukshormonen aan. Hierdoor zal je je tijdens het schoonmaken al direct een stuk fijner voelen. Tel hier ook nog eens bij op dat je je vervolgens ook nog eens heel goed voelt door hetgeen wat je bereikt hebt. Je ziet namelijk het resultaat en dat levert trots en een hoger wooncomfort op. Dit maakt allemaal veel gelukkiger.

samen koken in schone keuken

4. Opgeruimd hoofd

Een opgeruimd huis staat ook garant voor een opgeruimd hoofd. Heb je wel eens proberen te werken op een onopgeruimd bureau? Dit is vrijwel onmogelijk. Afleiding in overvloed. Datzelfde geldt voor leven in een onopgeruimd huis. Er kan hierdoor simpelweg geen rust in je hoofd ontstaan. Hoe beter jij het huis opgeruimd en schoon houdt, hoe meer je je kunt richten op belangrijkere dingen in je leven.

naturaplaza superfoods banner