Kinderen die jonger zijn dan twaalf jaar, dus ook een baby, dienen ook over een officieel document te beschikken om buiten onze landsgrenzen te mogen reizen.
Voor een baby heb je dus een zogenaamd kids-ID of paspoort nodig. De geldigheidsduur van deze documenten staat duidelijk erop aangegeven.
Paspoort
Je hebt een paspoort nodig als je een land wilt binnengaan waar een Belgische identiteitskaart niet wordt erkend. Dit is onder andere het geval voor de meeste landen die niet tot de Europese Unie behoren.
Zelfs kinderen, en dus ook baby’s, dienen in een dergelijk geval een eigen paspoort hebben. Het is namelijk niet langer mogelijk om een baby in het paspoort van een ouder bij te laten schrijven.
Tijdig aanvragen
Voor je op reis gaat, met je baby, dien je ervoor te zorgen dat alle documenten in orde zijn en eventueel ontbrekende stukken aan worden gevraagd.
Voor een paspoort dien je ongeveer twee weken voor vertrek een aanvraag te hebben ingediend, liever eerder natuurlijk, en voor de uitreiking van een visum zal eveneens een bepaalde tijd gerekend dienen te worden. Deze kan echter van land tot land verschillen.
Voor de aanvraag van een paspoort (voor je baby) heb je twee recente pasfoto’s nodig evenals de geboorteakte van je kleintje en/of je (oude) identiteitskaart of paspoort van jezelf mits dat in je bezit hebt.
Een paspoort kun je aanvragen bij de gemeente waar je woonachtig bent. Dit geldt uiteraard ook voor het aanvragen van een paspoort voor je baby. Dit kan ook alleen bij de gemeente waar je baby zijn of haar hoofdverblijfplaats heeft.
Moeilijkheden voorkomen
Door zelfs een pasgeboren baby een eigen paspoort te geven zal je minder snel in de problemen komen bij douanes in landen die niet tot de Europese Unie behoren.
Om te voorkomen dat een minderjarig kind, tegen de wil van één van de ouders, wordt meegenomen naar het buitenland dienen beide ouders hun handtekening te plaatsen op de aanvraag voor het paspoort van het betreffende kind.