Take a fresh look at your lifestyle.

Bezoek Alkmaar in Noord-Holland en laat je aangenaam verrassen!

Bezoek Alkmaar in Noord-Holland en laat je aangenaam verrassen!

In Noord-Holland, vanuit België gezien een half uurtje verder dan Amsterdam, ligt het bescheiden Alkmaar. Je kunt deze stad kennen van de kaas, voetbalclub AZ of het feit dat de Nederlanders er ooit de Spanjaarden versloegen. Maar er is veel meer te doen in deze leuke stad, die kleinschaliger is dan de bekende steden en daardoor wat gemoedelijker.

single reizen online banner

Op naar Alkmaar!

Een weekendje dichtbij huis scheelt een hoop geregel. De twee, drie uurtjes rijden naar Alkmaar brengen je in een heel andere wereld, terwijl je je niet druk hoeft te maken over tickets, gewicht van bagage of andere luchthaventaferelen. Daarnaast is Alkmaar een betaalbare stad, zeker qua parkeren.

Natuurlijk loont het om zo nu en dan je verzekeringspakket te herzien: inboedel-, opstal- of autoverzekeringen vergelijken levert wellicht een extra centje op voor die fijne weekendjes weg. Maar genoeg over geld, nu gauw naar het mooie Alkmaar!

Waagplein en d’Oude Stad

Het is geen drukke stad als Madrid of Parijs, maar wel heel gemoedelijk. Dat merk je in de vele gezellige horeca aan het Waagplein, die als blikvanger de schitterende Waagtoren heeft. Als je de brug oversteekt richting d’Oude Stad, kom je terecht in het smalle Fnidsen en de Hekelstraat.

Hier zijn leuke koffietentjes, boetiekjes, maar ook de hipste groentewinkel die je ooit zag: Krop Sla. Loop de Hekelstraat helemaal uit om neer te strijken op één van de vele terrassen aan de onder locals populaire Platte Stenenbrug. Er zijn hier echte Hollands bruine kroegen, maar ook een tapasbar en een Ierse pub, Gunnery’s.

bewust puur banner

Beatlesmuseum en koninklijk stokbrood

Winkelen, ontdekken en uitgaan is een feest in Alkmaar. In Overstad is een winkelcentrum en drie grote kringloopwinkels, alsmede het Beatlesmuseum en daartegenover een echte poptempel: Victorie, vernoemd naar de vermaarde overwinning op de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

Daar zijn Alkmaarders maar al te trots op en dat zie je bijvoorbeeld in het Stedelijk Museum. Ben je benieuwd naar de Hollandse bieren? Stap dan naar binnen bij Nationaal Biermuseum (en proeflokaal natuurlijk) De Boom. Als je trouwens een filiaal van de lokale bakker Beerse tegenkomt, koop hier dan een stokbrood: de lekkerste van Nederland. Beerse is niet voor niets hofleverancier.

Picknicken

Kaas kun je in Alkmaar overal krijgen – het is immers dé kaasstad van Nederland. Laat wat plakken afsnijden, beleg je stokbrood ermee en wandel naar het Kennemerpark, de Singel of het Victoriepark om ermee te picknicken in het gras.

Loop daarna naar de tweedehands winkels Good Times, De Alkenaer of Soepp en laat je verrassen door hun aanbod. Wandel over de Kooltuin, de grachten en fotografeer de Accijnstoren of de Molen van Piet. Al met al; is Alkmaar heerlijk voor een weekendje weg!

 

naturaplaza superfoods banner