Take a fresh look at your lifestyle.

Tapas Hapjes

Tapas hapjes maken

De ‘r’ zit in de maand. Dat betekent dat we de langste dagen hebben gehad en het weer langer donker is. Gezellige avondjes met de kaarsen aan en iets lekkers op tafel. Voor veel Nederlanders een goed moment om heerlijke tapas recepten en andere hapjes te maken!

single reizen online banner

Wat zijn tapas

Ben jij al bekend met tapas? Een tapa is een klein hapje die in Spanje veel wordt gegeten. Er zijn zelfs speciale barretjes waar je kunt binnenlopen om van de heerlijke hapjes te genieten.

Als je tapas, ofwel tapa eet, gaat het om gezelligheid. Je eet het als tussendoortje, samen met bijvoorbeeld je vrienden, familie of collega’s. Officieel doe je dit staand om contact met elkaar te hebben; kortom een gezellige gelegenheid.

De Spanjaarden zijn er gek op! En trouwens niet alleen zij, want ook in Nederland zijn tapas recepten erg populair.

Historie

De historie van de tapas ligt volgens velen in de 15e eeuw. Kleine gerechten werden gebruikt om een glas/beker af te dekken tegen vliegen.

Destijds waren dat natuurlijk geen gerechten als hedendaags, maar was het vaak een belegd stukje brood. Er gaan ook verhalen dat de tapa werd gegeten alvorens er aan de alcohol begonnen werd.

Met een lege maag was men snel ‘in de olie’ en met enkele hapjes als bodem, kon je de alcohol beter weerstaan.

bewust puur banner

Tapas en hapjes hedendaags

Vandaag de dag leven veel mensen zich uit in de keuken. Tapas gerechten winnen de afgelopen jaren nog steeds populariteit.

Met name de typische Spaanse tapas, zijn erg in trek. Denk aan Spaanse gehaktballetjes of Crema Catalana.

Maar als je naar de definitie van tapas kijkt, is tapas eigenlijk niets anders dan een klein hapje! Er zijn nog zat andere heerlijke hapjes die ook erg leuk zijn om te bereiden! Zo kent regio Midden-Oosten en Griekenland de Mezedes en Italië de Antipasto.

Ook in Nederland hebben we onze typische hapjes. Voor elk wat wils zullen we maar zeggen! Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Laat je inspireren door tapas foodblogs en veel kook- en eetplezier toegewenst!

Hoe zit het met gezondheid?

Of tapas hapjes gezond zijn of niet hangt er erg van af hoe je ze maakt. In de basis maak je tapas gerechten zonder pakjes en zakjes, wat goed is als je kijkt naar ongezonde e-nummers en hoge gehaltes zout.

Maar uiteraard is de gezondheid van een hapje zelf afhankelijk van het gerecht. Een prikkertje met tomaat, mozzarella en basilicum is bijvoorbeeld een stuk gezonder dan een gefrituurde gamba. Varieer dus met de hapjes om al met al niet al te vet eten op tafel te zetten en geniet met mate!

naturaplaza superfoods banner