Take a fresh look at your lifestyle.

Een gezond seksleven voor 50+ers

Een van de mythen die de ronde doen ten aanzien van het ouder worden, is dat een bevredigend en aangenaam seksleven na je zestigste verjaardag niet meer tot de mogelijkheden behoord. Je moet je echter niet voor de gek laten houden en niet ontmoedigd raken omdat, net zoals het geval is met de meeste mythen, deze ook al lang geleden is weerlegd.

single reizen online banner

Een gezond seksleven na je zestigste

De waarheid is gelukkig dat een heleboel ouderen tot ver na hun pensioengerechtigde leeftijd nog genieten van een gezond seksleven. In het bijzonder dankzij de ontwikkelingen die de laatste jaren op medisch gebied plaats hebben gevonden, samen met de verbeterde voeding en gezondheidszorg, leeft de gemiddelde mens een stuk langer. De kwaliteit van leven in deze latere jaren eveneens verbeterd en als gevolg daarvan is het dan ook eenvoudiger geworden om seksuele relaties sterk te houden.

Bovendien kunnen er zelfs gezondheidsvoordelen zijn kleven wanneer je je seksleven blijft onderhouden als je ouder wordt. Een onderzoek heeft bijvoorbeeld de cognitie met de seksuele activiteit van mensen tussen 50 en 89 onder de loep genomen. Rekening houdend met een aantal factoren, stelden onderzoekers vast dat er inderdaad een verband bestaat tussen het hebben van meer seks en een verbeterd geheugen. Terwijl mannen meer aanleg lieten zien voor het onthouden van cijferreeksen, hadden vrouwen in de regel een beter algemeen geheugen. Dit kan voor een heleboel mensen op gevorderde dan ook een opluchting zijn om te horen, omdat intimiteit niet minder belangrijk wordt als je eenmaal de zestig bent gepasseerd. De aard van intimiteit kan zich echter zeker evolueren.

Op het moment dat je jonger bent, dan heb je de neiging om relaties met het hebben van intensieve met seks in verband te brengen. Dat is overigens volkomen normaal, in het bijzonder tijdens je reproductieve jaren waarin hormonen een grote rol spelen bij het volgen van je natuurlijke instincten. In een heleboel gevallen zal er echter een meer volwassen kijk op intimiteit worden gevormd als je ouder wordt: een visie waarbij niet automatisch meer elke vrijpartij per se tot geslachtsgemeenschap hoeft te leiden.

Een groot aantal mensen merkt dat simpele acties van genegenheid een diepe betekenis kunnen hebben en erg aangenaam zijn. Een knuffel, een kus en zelfs hand in hand zitten of lopen, kunnen best prettig zijn. Seks zelf kan eveneens meer gepassioneerd en aangenaam worden naarmate de drang naar lust zoals je die in je jeugd kende is verdwenen.

Bovendien is er vaak sprake van een gevoel van seksuele vrijheid na het bereiken van een bepaalde leeftijd. Je hoeft je bijvoorbeeld niet langer zorgen te maken over een mogelijke zwangerschap, dus zal er wellicht meer gelegenheid zijn om gewoon te genieten van dichtbij je geliefde, of seksuele partner, zijn. Seksueel overdraagbare aandoeningen en dat soort problemen verdwijnen echter niet als je leeftijd vordert.

Er is tevens een speciaal gevoel van nabijheid die koppels in langdurige relaties zullen ervaren. Gewoon weten dat je partner naast je in bed ligt, kan dan bijvoorbeeld al een enorme troost zijn. Naarmate je ouder wordt, zul je vaak gaan merken dat je dit nog meer weet te waarderen. Het wordt vaak het meest duidelijkst na het overlijden van een partner, een heleboel weduwen en weduwnaars zullen dan ook opmerken dat de nachten de meest eenzame tijd van de dag is.

bewust puur banner

Houd de romantiek levend als je ouder wordt

Er zijn een aantal zaken dat je kunt doen om de romantiek levend te houden als je ouder wordt, maar het begint allemaal met de zorg die je aan jezelf besteedt. Op het moment dat je lichamelijk niet gezond bent, dan zal het namelijk een stuk lastiger zijn om ook seksueel gezond te blijven.

Om die reden is het goed om een voedzaam dieet te volgen. Wanneer je immers goed eet, dan heb je ook meer energie voor iedere activiteit die je uit wilt voeren. Het is goed om eveneens lichamelijk actief te blijven. Je moet dus je best blijven doen om je kracht en behendigheid te blijven behouden met welke vorm van lichaamsbeweging dan ook in je levensstijl in te passen. Door fit te blijven, bijvoorbeeld door middel van het volgen van een fitnessprogramma, zal eveneens je flexibiliteit en zelfrespect verbeteren. Dit alles maakt seks alleen maar meer aangenaam.

Voor bepaalde koppels op leeftijd kan een erectiestoornis bij de man een probleem worden. Indien dat het geval is, dan die je daar met je arts(en) over te praten. Vandaag de dag is er immers een heleboel manieren om dit probleem te behandelen, of op zijn minst in de hand te houden of ermee om te leren gaan. Chirurgische ingrepen, vacuümapparaten en geneesmiddelen zijn maar een kleine greep uit alle mogelijkheden die een arts je aan kan raden bij een erectiestoornis.

Vrouwen kunnen op hun beurt last krijgen van vaginale droogheid als ze ouder worden en hier ongemak van ervaren tijdens het hebben van geslachtsgemeenschap. Een bezoekje aan de apotheek of drogisterij kan dit probleem echter snel oplossen. Een glijmiddel op waterbasis is in de regel voldoende effectief en kan zonder doktersrecept worden gekocht. Dit kan tevens voor wat extra motivatie zorgen om te gaan experimenteren met uiteenlopende vormen van voorspel die meer effectief lichamelijke opwinding kunnen opwekken.

Naarmate de jaren wegtikken, zal ook je lichaam veranderen. Dit is voor ieder mens onvermijdelijk en als gevolg daarvan zal ook de seks veranderen. Wellicht merk je dat bepaalde vormen van intimiteit niet langer even gemakkelijk, of zelfs onmogelijk, zijn geworden. En ondanks het feit dat dit frustrerend kan zijn, kun je dit ook als een uitgelezen kans zien. Je kunt nu immers nieuwe dingen gaan uitproberen, elkaars lichaam opnieuw gaan verkennen en nieuwe bronnen van genot ontdekken. Hierbij kun je onder andere denken aan intieme handelingen, zoals het met de hand bevredigen van je partner, passieve- of actieve orale seks hebben en seksspeeltjes gebruiken. Dit zijn allemaal alternatieven die stellen kunnen gebruiken, maar dat geldt ook voor iets simpels als het geven van een voetmassage of een intieme omhelzing met kussen, want ook deze vormen van intimiteit kan erg goed aanvoelen. Dit kunnen weliswaar kleine dingen lijken, maar ze kunnen seks voor een ouder stel wel opnieuw helpen definiëren en vorm geven.

Slotopmerking

De seksuele gezondheid is een integraal onderdeel van de algehele gezondheid en welzijn van de mens. Je moet dan ook zeker niet opgeven voor wat je eigen seksuele gezondheid betreft, alleen maar omdat bepaalde zaken anders zijn geworden. Door er met je partner over te praten en samen te ontdekken waar jullie je goed bij voelen, kan intimiteit nog steeds erg sterk zijn en je gelukkig maken, ongeacht hoe oud je bent.

 

naturaplaza superfoods banner