Take a fresh look at your lifestyle.

Moet Je Btw Betalen? Vind Hier Je Antwoord!

Veel zelfstandigen (influencers,bloggers,startups) weten niet altijd wat hun rechten en plichten zijn bij het betalen en afdragen van Btw. Moet je Btw betalen of niet, wij leggen wij het zo overzichtelijk mogelijk uit in deze blog.

single reizen online banner

Wat Betekent Btw-plicht?

De btw, of belasting op toegevoegde waarde, wordt geïnd bij aankopen van producten of diensten. Om deze belasting aan de staat over te maken, is een btw-nummer essentieel.

Wie Heeft Een Btw-nummer Nodig?

Als je een zelfstandige activiteit of beroep uitoefent, ben je meestal btw-plichtig. Toch zijn er enkele uitzonderingen, waaronder het vrijstellingsregime voor omzetten lager dan €25.000.

Voordelen en Nadelen van Btw-vrijstelling

Voordelen: Minder papierwerk, geen noodzaak voor kwartaalaangiftes, en vaak voordeliger dan btw-plichtige tegenhangers.
Nadelen: Je kan geen btw terugvorderen op zakelijke uitgaven, wat een financieel nadeel kan zijn, vooral als je veel zakelijke klanten hebt.

de boekhouding doen

Zijn Er Vrijstellingen van Btw-plicht?

Er zijn beroepen zoals logopedisten en vroedvrouwen die geen btw hoeven te betalen. Een volledig overzicht is beschikbaar bij Fisconet.

bewust puur banner

Van Btw-regime Veranderen

Met een groeiende bedrijfsomzet kan het lonen om je btw-status te herzien. Dit kan geregeld worden via FOD Financiën of met hulp van je accountant.

Hoe Activeer Je Een Btw-nummer?

Begin met het aanvragen van een ondernemingsnummer, bijvoorbeeld via Avixi. Na inschrijving bij de KBO wordt je btw-status geactiveerd.

Wat Zijn De Kosten Voor Een Btw-nummer?

Het activeren van je btw-status kost €60 (excl. btw). Gelukkig is dit bedrag fiscaal aftrekbaar.

tandarts orthodontie

Hoe Dien Je Een Btw-aangifte In?

Buiten de btw-vrijstelling om, moet je periodiek een btw-aangifte indienen. Dit kan je persoonlijk doen of uitbesteden aan je accountant met gebruik van Intervat.

Heb Je Meer Informatie Nodig Over Btw?

Als startende ondernemer kan je met vragen zitten rondom btw. Avixi staat voor je klaar om je van begin tot eind te assisteren! Want zelfs voor de meest ervaren ondernemers kan de Btw nog vragen oproepen, dus schroom niet om contact op te nemen.

naturaplaza superfoods banner