Take a fresh look at your lifestyle.

Onafhankelijk energie vergelijken

onafhankelijk energie vergelijken voor een lage prijs

Steeds meer mensen willen onafhankelijk energie vergelijken en daar heeft men een heel goede reden toe. Energiekosten zijn  namelijk verantwoordelijk voor het grootste deel van de vaste lasten van je huishouden. Energieleveranciers vergelijken loont, maar daar komen we later op terug. Er is wel een aantal zaken waar je op moet letten bij een dergelijke energievergelijking. Zo moet je eraan denken dat energie vergelijken onafhankelijk gebeurt. We hebben een aantal aandachtspunten voor je op een rij gezet en daardoor hopen we jou wat duidelijkheid te verschaffen bij het vergelijken van energie.

single reizen online banner

Een duidelijk onderscheid tussen stroom en gas

Energieleveranciers koppen in hun aanbiedingen vaak met de prijzen van stroom. Daarbij moet je dan wel bedenken dat de meeste huishoudens nog altijd een combinatie van stroom en gas afnemen. Het is dus niet voldoende om de prijzen van stroom te vergelijken wanneer jij beide producten afneemt, je betaalt dan per maand alsnog veel meer dan je in eerste instantie uitrekent. Je rekent jezelf rijk terwijl je nog een extra gasrekening gepresenteerd krijgt. Je moet dus naast de prijs van stroom ook die van gas vergelijken.

Groene energie

Bijkomende kosten bij gas en stroom vergelijken

Ga je een energievergelijk doen dan kom je tot de conclusie dat er naast de kale prijs van gas en stroom nog meer kosten aan je worden berekend. Daarbij mag je denken aan de leveringskosten vanuit de leverancier maar ook aan de transportkosten van stroom en gas. De leverancier koopt energie in en daar brengt men kosten voor in rekening. Deze kosten verschillen erg per leverancier. Je mag ervan uitgaan dat een betaalbare leverancier met zijn producten wellicht hogere leveringskosten in rekening brengt. Die leveringskosten kunnen oplopen van een tientje tot honderd euro per jaar, dus het loont de moeite om het totaalplaatje te overzien bij energie vergelijken. Een leverancier zal de leverkosten in rekening brengen voor zowel stroom als gas apart. Bij stroom en gas vergelijken kijk je dus altijd verder dan het vet gedrukte kopje in een energievergelijk: je kijkt naar de verdere voorwaarden die worden benoemd in de energievergelijker.

Transportkosten meenemen in de vergelijking

De energie wordt altijd vanuit de energieleverancier naar jouw huis toe getransporteerd door een netbeheerder. Welke netbeheerder dat is wisselt per regio waar je woont. De kosten van dit energietransport worden ook nog extra in rekening gebracht. Hoeveel dit is hangt ook hier weer af van de netwerkbeheerder. De ene is wat duurder dan de andere. In principe mag je er vanuit gaan dat men in een buitengebied met weinig woningen in een postcodegebied wat hogere kosten moet maken dan in een stedelijk gebied met veel woningen per postcodegebied. Dit is iets waar je bij energietarieven vergelijken vrij weinig aan kunt doen. De transportkosten komen dus nog bovenop de kosten die je ziet staan bij een prijsvergelijker energie. Maak dus altijd een totaal kostenplaatje bij een vergelijkingssite energie voor je een contract afsluit. Zo voorkom je dat je maandelijks voor onverwachte extra kosten komt te staan.

onafhankelijk energie vergelijken

Bij energie vergelijken kijken naar de duur van een contract

Ga je naar een energie vergelijker toe dan zal je in eerste instantie de prijzen vermeld zien van een contract met een relatief lange looptijd. Er zijn looptijden voor energie contracten van 1, 3 of 5 jaar. Bij een contract van 5 jaar liggen de tarieven over het algemeen wat lager. Dat komt doordat men bij de berekening van een dergelijke contractprijs kijkt  naar de prijsprognose van energieprijzen over 5 jaar. Daar zitten een aantal dalingen tussen die voor een lagere prijs per maand zullen zorgen. Je zit dan wel voor 5 jaar vast aan dezelfde energieaanbieder en kan dus niet zomaar opnieuw via energievergelijkingssites overstappen naar een andere leverancier. Bij een contract van 3 jaar ligt de prijs eveneens wat lager en de reden hiervan is gelijk aan die van een 5 jarig contract. Het contract van 1 jaar heeft relatief gezien de hoogste prijs. Nadeel is dan ook dat je meer betaalt. Voordeel is echter dat je met een jaar weer vrij bent om een vergelijking energietarieven uit te voeren.

Kijk naar de soort energie die je afneemt van energiebedrijven

Ga je onafhankelijk energie vergelijken 2021 dan kom je er al snel achter dat er meerdere soorten energie zijn die je kan afnemen bij het energiebedrijf. Zo is er de groene energie die van eigen windturbines en zonnevelden afkomstig is. Deze turbines en zonnevelden hebben echter een beperkte energie opbrengst waardoor men niet alle klanten kan voorzien met eigen groene energie. Deze groene energie is relatief gezien overigens het kostbaarste omdat deze in eigen land wordt opgewerkt. Daarnaast is er groene energie die wordt opgewekt in het buitenland. Deze kan in een vloerbare vorm naar Nederland worden gebracht waarna het wordt omgezet in energie voor huishoudens. Daarbij moet je er rekening mee houden dat er een constante vergelijking energie plaatsvindt waardoor de prijzen niet constant zijn. Het installeren van een waterontharder kan ook helpen met het besparen van energie.

Grote en kleinere energie leveranciers

Energieleveranciers zijn er tegenwoordig in overvloed en het aantal lijkt nog steeds te groeien. Daarbij moet je er rekening mee houden bij energie vergelijken dat de grote energiebedrijven in de meeste gevallen beschikken over een eigen windmolenpark en eigen zonneweides. Kleinere energiebedrijven hebben een andere manier waarop men aan stroom komt. Deze wordt namelijk in veel gevallen zoals zojuist beschreven ingekocht in het buitenland en daarna verwerkt tot energie voor huishoudens. Een andere optie die door kleinere leveranciers wordt gebruikt is die van de inkoop van certificaten. Men koopt zogezegd groene energie op in het buitenland en men levert vervolgens grijze energie aan de klanten. Door middel van de certificaten wordt deze energie vergroend. Op deze manier kan er een energiemarkt ontstaan die duurzaam is en waarbij lage prijzen worden gehanteerd.

bewust puur banner

gas en stroom

Eigen collectieven die stroom aanbieden

Op de energiemarkt tref je tegenwoordig ook kleinere collectieven aan die hun eigen groene stroom aanbieden. Het gaat hierbij om bedrijven als Vandebron en Powerpeers. Deze energiebedrijven leveren groene stroom van eigen bodem aan de klanten die op de daken van aangesloten bedrijven is opgewekt. Deze bedrijven leveren betaalbare energie die gegarandeerd van eigen bodem afkomstig is. Deze bedrijven hebben vaak minder overheadkosten die gemaakt worden waardoor men de prijzen lager kan houden. Ze zijn dan ook een gunstig alternatief voor wie energie vergelijking wil die van eigen bodem is.

Een extra manier om energie te besparen is het installeren van een waterontharder, dat kan nog een extra besparing van wel €300 per jaar opleveren.

Energiecontract vergelijken op onafhankelijke sites

Wie energie wil gaan vergelijken moet goed opletten op welke site hij of zij gaat kijken. Er zijn namelijk energievergelijkers waar je slechts een beperkt aantal aanbieders terug vindt. Dat komt doordat de aanbieders een soort deelname vergoeding betalen aan de vergelijkingssite om klanten binnen te halen. Je ziet dan geen onafhankelijke prijsopgave aangezien niet alle leveranciers eraan deelnemen. Daarbij geldt dat je op een dergelijke site vaak de grote aanbieders van energie zult zien vergezeld van een aantal low budget dochterondernemingen. Een objectieve energie vergelijking maak je dus door naar een onafhankelijke site te gaan waar men alle energiebedrijven onder één dak heeft samengebracht. Op die manier heb jij de optimale keuzevrijheid bij een energieleverancier vergelijken.

Onafhankelijke energie vergelijkingssites

Ons land telt een aantal vergelijkingssites die echt onafhankelijk werken. Een duidelijk voorbeeld daarvan is de kieskeurig energievergelijking. Een ander voorbeeld van een onafhankelijke energie vergelijken is energievergelijken.nl. Wie op een dergelijke site gaat elektriciteit  vergelijken komt tot de conclusie dat grote en kleine aanbieders voor jou een aantrekkelijke keuze kunnen zijn. Kijk echter altijd naar de samenstelling van het contract waarop je reageert en houd er rekening mee dat een groot energiebedrijf wellicht een grotere zekerheid biedt wanneer het gaat om de zekerheid van het voortbestaan van het bedrijf. Kleine ondernemers zoals Robin Energy gingen immers ten onder terwijl men wel eerst goede contracten aanbood.

Een presentje bij een energiecontract

Veel energiebedrijven bieden jou wanneer je een contract afsluit bij onafhankelijk energie vergelijken een presentje aan wanneer je een contract gaat afsluiten. Het kan dan gaan om bijvoorbeeld een tegoedbon die je bij een elektronicabedrijf kan inleveren. Het kan ook gaan om een extraatje in de vorm van energiebesparende producten die je in een winkel van de betreffende energieleverancier mag uitzoeken. Een korting die je ontvangt bij de energieleverancier zal altijd over het aantal jaren worden verspreid waarover jouw contract loopt. Krijg je dus een voordeel van 150 euro en sluit je een contract af van 3 jaar dan krijg je per jaar 50 euro verspreid over 12 maanden heen als korting. Ga je energie vergelijken, verkijk je dan dus niet bij een korting op de eerste maanden: Je zal over de complete looptijd van je contract minder betalen. Let dus altijd op de voorwaarden die bij een presentje staan. In een aantal gevallen wordt het presentje pas na een bepaalde tijd aangeboden. Bij een presentje in de vorm van bijvoorbeeld een iPad of een energiebesparend product kan het ook nog eens zo zijn dat het artikel tijdelijk niet beschikbaar is. In dit geval zal je langer moeten wachten.

 

 

naturaplaza superfoods banner