Take a fresh look at your lifestyle.

Een holistische vakantie, zo doe je dat!

Holisme is in opkomst! Steeds meer mensen kiezen voor een holistische levenswijze. Holisme klinkt heel ingewikkeld, maar houdt eigenlijk vooral in dat er naar het geheel gekeken wordt. Dit betekent dat je in je dagelijks leven rekening houdt met alle aspecten van het mens-zijn. Met andere woorden: je houdt actief je fysieke, mentale, emotionele en spirituele gezondheid in balans. Om zo uitgerust en gezond mogelijk weer aan de slag te kunnen, is het een uitstekend idee om jouw vakantie ook vanuit een holistische invalshoek te benaderen. Er bestaan inmiddels veel holistische hostels en B&B’s. Dit is ontzettend fijn, maar zelfs zonder een dergelijke accommodatie kun jij jouw vakantie zo holistisch mogelijk vormgeven. Hier is hoe je dat moet doen!

single reizen online banner

Beweeg

Fysieke gezondheid is een belangrijk aspect van een holistische levenswijze. Natuurlijk is jouw vakantie bedoeld om te ontspannen, maar dat kan prima in combinatie met fysieke activiteiten. Ga eropuit in een kayak, maak een mooie wandeling of huur een fiets en stippel een prachtige route uit. Op www.bibliotrek.be kun je bijvoorbeeld mooie fietskaarten vinden. Een wandeling of fietstocht is een uitstekende manier om aan je fysieke gezondheid te blijven werken, terwijl je tegelijkertijd kunt genieten van de prachtige omgeving.

yoga in de natuur

Ga de natuur in

Je mentale gezondheid krijgt een enorme boost van de natuur. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van veel groen stressverlagend werkt. Een citytrip is dus geen erg goed idee voor een holistische vakantie. Kies eerder voor een mooi huisje in Schotland of een andere natuurrijke vakantiebestemming, zoals een prachtig heidegebied, berglandschap of duingebied. Ook de Waddeneilanden zijn ideaal. De frisse lucht, het groen en de afwezigheid van auto’s zullen je goed doen.

bewust puur banner

Ga offline

Je hoeft echt niet de hele vakantie je laptop en telefoon uit te laten, maar probeer het eens een paar keer een dagje. Geen berichtjes sturen of ontvangen en geen afleiding van sociale media kan leiden tot een fijne bezinning en wat meer rust in je hoofd. Op dagen dat je je telefoon wel aan hebt staan, zet je in ieder geval de werkgerelateerde chats en apps op stil. Gebruik je telefoon bijvoorbeeld alleen om een leuke foto naar het thuisfront te sturen. Een andere goede benadering is om je niet constant te laten leiden door de klok. Ga bij jezelf en je eigen lichaam na waar je behoefte aan hebt. Wanneer heb je honger? Wanneer word je moe? Je eigen biologische klok ligt veel dichter bij je eigen behoeften dan die vier cijfers op het beginscherm van je telefoon.

meditatie op vakantie

Besteed aandacht aan je spirituele gezondheid

Combineer je vakantie activiteiten met een gezonde routine op het gebied van je spirituele gezondheid. Holistische hotels of hostels bieden vaak yogasessies of meditatiesessies aan, maar als je dat niet in de buurt hebt, creëer dan je eigen spirituele vakantie ritueel. Dit kan inderdaad een ochtend yoga sessie zijn of een meditatiesessie, maar ook een mindful wandeling of uitgebreid voor jezelf koken volstaat. Met deze tips zul jij een heerlijke, gezonde en holistische vakantie beleven!

naturaplaza superfoods banner