Take a fresh look at your lifestyle.

Is jouw kledingkast ook al gevuld met duurzame mode?

We zijn op allerlei manieren bezig met duurzaamheid. Zonnepanelen op onze daken, elektrische auto’s op onze oprit. In de supermarkt kopen we steeds meer biologische producten en vleesvervangers. Maar hoe zit dat met de inhoud van je kledingkast? Draag jij al duurzame kleding?

single reizen online banner

Wat is duurzame kleding?

Alles wat duurzaam is heeft een ding gemeen: in het productieproces wordt de mens, dier of het milieu niet geschaad. Wist je dat de kledingindustrie een van de meest vervuilende industrieën ter wereld is? Maar 1% van de kleding op deze wereld wordt op een eerlijke manier geproduceerd. En misschien nog wel erger, maar 0,6% van de prijs van een kledingstuk komt terecht bij de persoon die het gemaakt heeft.

wat is duurzame kleding

De kledingmarkt is mensonterend. Arbeiders moeten enorme lange dagen werken voor een hongerloontje in een onveilige werkomgeving. Duurzame kleding is dus beter voor het milieu, maar ook voor de mens, en zeker voor de mens die het kledingstuk gemaakt heeft. Wel zo eerlijk, toch? Ook wordt duurzame kleding gemaakt van milieuvriendelijk materiaal, denk bijvoorbeeld aan linnen, bamboe of organisch katoen.

bewust puur banner

Duurzame modemerken

Er komen steeds meer duurzame modemerken bij. Het ene merk focust zich op dameskleding, het andere bijvoorbeeld alleen op schoenen. Maar allemaal hebben ze hetzelfde doel: mooie producten maken die niet schadelijk zijn voor de natuur, de mensen en de dieren die op deze wereld leven.

  • Armedangels: “Duurzame mode met het grootste respect voor mens en natuur.” Kleding voor zowel dames als heren. Het is een Duits bedrijf dat is opgericht in 2007.
  • Cras: de naam van dit merkt betekend “Morgen” in het Latijn. Het is een Deens label die zich richt op vrouwen. Het merk is nog vrij nieuw en werd opgericht in 2019.
  • Designer Remis: een Deens damesmerk dat is opgericht in 2002.
  • Ecoalf: “Because there’s no planet B.” Een Spaans modemerk dat in 2009 werd opgericht. Dit mooie merk maakt dames,- heren-, maar ook kinderkleding.
  • Flamingos’ Life: dames- en herenschoenen van duurzaam materiaal. Dit merk werd in 2015 opgericht door drie Spaanse vrienden.
  • Filippa K: dit Zweedse kledingmerk werd al in 1993 opgericht.
  • Veja: op zoek naar duurzame sneakers, tassen of accessoires? Dan ben je bij Veja aan het juiste adres. Een deel van de collectie is zelfs Vegan. Het is een Frans merk dat al in 2005 is opgericht.

duurzame materialen voor kleding

Wat zijn duurzame materialen?

Ze hebt misschien nog een beetje het beeld van kriebelige geitenwollen sokken als je aan duurzame mode denkt. Maar dat is al lang niet meer van deze tijd. Aan duurzame mode kun je niet zien dat het duurzaam is, het is gewoon prachtig! En het kent alleen maar voordelen. Goedkope kleding is vaak synthetisch, je gaat er snel in zweten bijvoorbeeld. Ook is het vaak snel kapot en draag je het misschien maar een seizoen. Als je duurzame kleding koopt koop je kleding waar je langer mee doet. Het is misschien duurder, maar je hebt er ook jaren plezier van. Duurzame materialen zijn onder andere:

  • Bamboe: een zachte , ademende stof. Wordt bijvoorbeeld veel gebruikt voor ondergoed, maar ook babykleding en rompertjes.
  • Biologisch katoen: kleding wordt al jaren gemaakt van katoen, maar nu is er dus ook biologisch katoen! Er wordt geen gebruik gemaakt van meststoffen en bestrijdingsmiddelen en de katoenboeren krijgen een eerlijke prijs voor hun katoen.
  • Tencel: een alleskunner is het, deze stof. Zo warm als wol, zo koel als linnen en zo zacht als zijde. Je zult dan ook niet verwachten dat het wordt gemaakt van houtpulp!

Draag jij al duurzame mode? Of ben je van plan je nu eens te gaan verdiepen in duurzame kleding? Probeer het eens! Je zult al snel om zijn. Een betere wereld, begin bij jezelf, toch?

naturaplaza superfoods banner