Take a fresh look at your lifestyle.

Stiekeme trucjes om de gezondheid van je papa te verbeteren

single reizen online banner

Op het ogenblik dat de fitheid en de gezonde levensstijl van je vader niet zijn zoals je had gehoopt, dan zou je hem het liefst naar een training slepen en hem voortdurend een uitgebalanceerd dieet voor zetten. Verder zou je hem aanmoedigen om te stoppen met roken en/of om zijn drankgebruik wat te beteugelen. Deze belangrijke man in je leven zal het echter niet altijd toestaan dat je aan zijn gewoontes gaat morrelen zodat je kans van slagen uiterst klein is. Gelukkig zijn er een aantal stiekeme manieren om je vader enkele gezondere gewoontes aan te laten nemen.

Wat motiveert een man om gezonder te gaan leven?

Mannen en vrouwen zijn niet hetzelfde als het gaat om de motivatie om gezond te worden (en te blijven). Hoewel er enige overeenkomsten zijn tussen mannen en vrouwen, is het minder waarschijnlijk dat een man gemotiveerd zal worden door externe factoren zoals:

  • lichaamsgewicht,
  • lichaamsbouw,
  • uiterlijk,

Bovendien tonen bepaalde onderzoeken aan dat als een man door deze factoren wordt gemotiveerd, zijn inzet voor het aanwennen van gezonde gewoonten eerder een uitzondering dan regel zal zijn.

De vraag is dus hoe zorg je ervoor dat een man aan een gezondheidsprogramma gaat beginnen en er bovendien mee door blijft gaan? Onderzoeken hebben aangetoond dat als je je competitieve kant in kunt zetten, de kans van slagen aanzienlijk toe zal nemen. Op het moment dat je bijvoorbeeld wilt dat je vader zijn elke dag meer gaat bewegen, kan het zomaar gebeuren dat hij niet wil trainen om fitter te worden, maar wanneer je hem uitnodigt om samen te gaan sporten, kan hij plotseling wel meer interesse gaan tonen.

bewust puur banner

In een onderzoek, dat gehouden werd onder jonge volwassenen, kwamen onderzoekers erachter dat bepaalde aspecten van deelnemen aan een sport, zoals de competitie, het groepsgevoel, het plezier en de uitdaging, er waarschijnlijk toe kunnen leiden dat een man geïnteresseerd raakt om meer actief bezig te zijn. De onderzoekers stellen dat mannen vaak gemotiveerd raken door prestaties en factoren die in verband gebracht kunnen worden met hun ego, de spanning die voorkomt uit het spelen tegen een tegenpartij en het krijgen van erkenning van vrienden en familie.

Daarnaast is een goed zelfbeeld en een gevoel van onafhankelijkheid eveneens van belang. Zowel mannen als vrouwen zullen eerder door blijven gaan met een programma op het ogenblik dat ze zich goed en succesvol voelen, maar een man zal daarnaast waarschijnlijk op zoek gaan naar manieren en kansen om factoren als beheersing en competentie aan anderen te kunnen laten zien.

Wat absoluut niet werkt wanneer je je vader probeert te motiveren om gezond te worden, is een negatieve houding en gezeur. Uit een onderzoek, dat gepubliceerd werd in Nutrition Reviews, is vast komen te staan dat op angst gebaseerde berichten over gezondheid en welzijn minder effectief werken dan berichten die een algemener beeld geven. Onderzoekers wezen erop dat het van belang is om te weten met wie je te maken hebt, omdat de reactie van één persoon op een bericht weliswaar uniek is, maar over het algemeen is bewezen dat het geven van een duwtje in de rug eerder een positief resultaat zal hebben, dan een op angst gebaseerde opmerking.

7 stiekeme manieren om de gezondheid van je vader te verbeteren

Wanneer je het tijd vindt dat je vader wat aan zijn gezondheid gaat verbeteren, dan kun je één van de onderstaande ideeën gebruiken om hem aan te moedigen om zijn fitheid en levensstijl op peil te brengen en te houden. Je kunt zelfs je broers en zussen bij je complot betrekken en samen nog meer ideeën bedenken:

  1. Herinner je vader aan zijn favoriete sport van vroeger en doe dit opnieuw. Indien je vader in zijn jonge jaren een sport beoefende en bewaard hij nog steeds bepaalde herinneringen (zoals trofeeën of andere onderscheidingen) daaraan, dan kun je hem in de gelegenheid stellen om over zijn prestaties op te scheppen en hem vervolgens vragen om je de betreffende sport te leren. Zo kun je bij een voormalige voetballer een voetbal grijpen en een paar potjes spelen als hij je leert hoe je de bal onder controle moet houden. Wanneer je de sport een beetje onder de knie begint te krijgen (na talloze demonstraties uiteraard), kun je zelfs je vader vragen om je enige tijd te coachen.
  2. Meld je, samen met je vader, aan voor een wedstrijd of een race. Door de competitieve kant van je vader te gebruiken en je samen met hem aan te melden voor een evenement, zoals een hardloopwedstrijd of een wandeling, kun je eveneens samen ervoor gaan trainen. Je kunt natuurlijk ook de oude fiets van je vader uit de schuur halen en oplappen zodat jullie samen kunnen trainen voor een groepsrit. In alle gevallen moet je er wel voor zorgen dat een sportevenement voldoende ver in de toekomst ligt (minimaal 2 tot 3 maanden), zodat je vader de kans krijgt om goed in vorm te komen en zich kan meten met de andere deelnemers.
  3. Vergaar technische informatie. Op het ogenblik dat je vader ver weg woont, dan kun je overwegen om hem een fitness-tracker cadeau te doen en hem op die manier te betrekken bij een uitdaging op het gebied van eten en/of fitness. Veel merken stellen hun gebruikers namelijk in staat om met vrienden en familie via een app contact te leggen en onderlinge statistieken te vergelijken. Zo kun je dus je vader (en hij jou) uitdagen om elke dag minimaal 10.000 stappen te zetten. Er zijn tegenwoordig zelfs exemplaren te koop met een functie die de balans van macronutriënten registreert zodat je zelfs je vader van de zetmeelrijke snacks en het bier te krijgen en hem in plaats daarvan meer dieetvriendelijke, spieropbouwende eiwitten laat eten. Via de app is het immers ook nu weer mogelijk om elkaars voortgang te checken.
  4. Stimuleer het aangaan en onderhouden van (nieuwe) gezonde vriendschappen. Volgens deskundigen kan het wanneer iemand aan wordt gemoedigd om deel te nemen aan een bepaalde activiteit ervoor zorgen dat de motivatie om te gaan trainen vergroten. Wanneer je vader dus bijvoorbeeld vrienden heeft die in het weekend graag wandelen, dan kun je hen aanmoedigen om hem eens mee te vragen. Sociale ondersteuning helpt eveneens om trouw een bepaalde therapie te blijven volgen en dieetprogramma’s te verbeteren. Het hebben van gezonde vrienden kan je vader dan ook aanmoedigen om deel te gaan nemen aan allerlei gezond activiteiten en wellicht zelfs om minder gezonde gewoonten, zoals roken of drinken, terug te dringen.
  5. Bereid samen voedzame maaltijden. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensen anders gaan eten wanneer ze samen met anderen zijn. In feite hebben mensen namelijk de neiging om het eetgedrag van personen in hun directe omgeving te reflecteren. In één onderzoek stelden onderzoekers dat het zich aanpassen aan het gedrag van anderen als lonend wordt ervaren. Indien je probeert om je vader zover te krijgen dat hij zijn dieet aanpast, dan kun je samen met hem een maaltijdplanning maken voor de rest van de week en geregeld samen eten. Je kunt gezellig thuis een gezonde maaltijd bereiden, maar even goed zo nu en dan samen uit eten gaan en in zijn favoriete restaurant voedzame, dieetvriendelijke gerechten bestellen.
  6. Wijs je vader op prestatievoordelen. Als je vader graag zijn vrienden op de golfbaan verslaat, dan kun je hem laten zien hoe bepaalde fitnessactiviteiten zijn spel kunnen verbeteren. Er zijn een groot aantal programma’s te vinden in sportscholen, en zelfs online, die geschikt zijn voor golfers. Een heleboel van deze oefeningen helpen bijvoorbeeld bij het opbouwen van kracht, maar ook om de balans en de stabiliteit te verbeteren. Je kunt je vader wellicht zelfs aanmoedigen om minder vaak calorierijke frisdrank of bier te drinken en op die manier overtollig buikvet kwijt te raken (om zijn swing effectiever te maken natuurlijk).
  7. Zoek naar de favoriete sportprogramma’s van je vader. Je moet dan natuurlijk wel weten wie het favoriete sportteam van hem is. Er zijn namelijk een heleboel grote sportsterren die het gebruik van bepaalde fitnessproducten aanprijzen en er zijn zelfs bepaalde sporters die trainingsprogramma’s vol enthousiasme promoten. Op die manier wil je vader wellicht gebruikmaken van diverse work-outs alleen al vanuit de wetenschap dat zijn favoriete speler dit ook doet.

Ongeacht op welke wijze je je vader wilt gaan inspireren om weer gezond te worden, je moet altijd in je achterhoofd houden dat jou bijdrage en deelname aan het geheel waarschijnlijk enorm veel voor hem betekent. Je kiest dan ook bij voorkeur activiteiten die je samen kunt doen, zodat je een sterke, gezonde relatie opbouwt terwijl je werkt aan de verbetering van de gezondheid en het welzijn binnen heel het gezin.

naturaplaza superfoods banner