Hoewel er tegenwoordig steeds meer mensen een maatje meer, of enkele kilo’s te veel aan lichaamsvet hebben, geeft afvallen niet bij iedereen het gewenste resultaat. De laatste jaren is dan ook waar te nemen dat steeds meer mensen, met een overschot aan lichaamsvet, hun toevlucht zoeken in de liposuctie.
Het vet in de probleemzones wordt dan weggezogen in plaats van verbrandt tijdens het sporten of afgebroken bij het volgen van een caloriearm dieet.
Liposuctie
De techniek die in de plastische chirurgie wordt gebruikt om onderhuids vetweefsel weg te halen door het weg te zuigen wordt liposuctie genoemd. Om het vet weg te kunnen zuigen is het nodig om eerst een kleine incisie gemaakt.
Vervolgens zal het vetweefsel worden doordrenkt met een zogenaamde fysiologische zoutoplossing waardoor het beter oplost en afgezogen kan worden. Aan de zoutoplossing is vaak ook een verdovingsmiddel (anestheticum) toegevoegd om er zo voor te zorgen dat je plaatselijk niets voelt van de behandeling.
Om een mooi resultaat te kunnen bereiken is het noodzakelijk dat de uitvoerende arts over genoeg ervaring met deze techniek beschikt. Hierbij moet worden voorkomen dat er zenuwen en bloedvaten die direct onder de huid zijn gelegen beschadigd raken.
Complicaties
Dergelijke beschadigingen vormen dan ook de meest voorname complicaties die tijdens een liposuctiebehandeling op kunnen treden.
Verder zouden er infecties of nabloeding kunnen ontstaan evenals meer ernstige complicaties zoals een longembolie, infecties of beschadiging van een orgaan (door het maken van een prikkende beweging tijdens de liposuctie). Ook de verdoving zal een risicofactor zijn tijdens de behandeling.
Liposuctiegebieden
Liposuctie kan worden toegepast op verschillende plaatsen van het lichaam zoals:
- de buik
- de billen
- de heupen
- de bovenbenen
- de bovenarmen
Prijzen
De prijs die je moet betalen voor het uitvoeren van een liposuctiebehandeling hangt van een aantal factoren af, onder andere:
- de plaats, of plaatsen, waar het vet moet worden weggezogen
- de hoeveelheid te verwijderen vet
- de vorm van verdoving (plaatselijke of volledige anesthesie)
- de monitoring na de ingreep
- de kliniek waar de ingreep plaatsvindt
- de verzorging en verpleging voor, tijdens en na de ingreep
- het aantal consulten bij de behandelde arts voor en na de liposuctiebehandeling.
De prijs van een liposuctie kan dan ook van persoon tot persoon variëren van 300 tot meer dan 2000 euro per behandeling.
Terugbetaling ziektekostenverzekering
In sommige gevallen kom je in aanmerking voor een geheel, of gedeeltelijke, vergoeding door de mutualiteit of ziektekostenverzekeraar. In sommige gevallen is daarvoor wel een goedkeuring of een machtiging nodig die afgegeven dient te worden door de verzekeraar of een medisch adviseur die verbonden is aan de betreffende mutualiteit.
Het kan echter gebeuren dat je, in het bijzonder als het gaat om esthetische behandelingen, niet voor een vergoeding in aanmerking komt.
Bij een intakegesprek zal je altijd door je behandelde arts worden ingelicht wat de uiteindelijke kosten van de liposuctie zullen bedragen. Om zeker te weten dat je in aanmerking komt voor een (gedeeltelijke) vergoeding kun je het beste rechtstreeks contact opnemen met je ziektekostenverzekeraar of mutualiteit.
Hier kun je ook informatie inwinnen over de eventuele voorwaarden die aan een dergelijke vergoeding zijn verbonden.