Take a fresh look at your lifestyle.

Hartaandoeningen en hartziekten bij vrouwen

Volgens de American Heart Association (AHA) sterft maar liefst één op de drie vrouwen aan een hartziekte of een beroerte. Hart- en vaatziekten zijn dan ook de meest belangrijke doodsoorzaak onder vrouwen, maar desondanks zal een flink aantal van de vrouwen de bijbehorende symptomen nog altijd niet weten te herkennen. Elk haar worden er meer en meer vrouwen getroffen door hart- en vaatziekten, dan door alle vrouwelijke overlijdensgevallen vormen van kanker bij elkaar opgeteld. Daarnaast is obesitas een voorname risicofactor voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.

single reizen online banner

Op welke manier zijn hartziekten anders bij vrouwen?

Net zoals mannen zullen vrouwen waarschijnlijk pijn op de borst ervaren als meest voorkomend symptoom van een hartaanval of een coronaire hartziekte. Vrouwen hebben een grotere kans, in vergelijking tot mannen, om andere, meer vage symptomen te laten zien die dus een stuk lastiger te herkennen zijn en in verband gebracht zullen worden met een hartaandoening.

Een aantal van dit soort andere symptomen kunnen zijn:

Vrouwen hebben eveneens te kampen met de mogelijke complicaties van elke vorm van hartziekte gedurende een zwangerschap. Dit kan bijvoorbeeld een hoge bloeddruk zijn die tijdens de zwangerschap (pre-eclampsie of eclampsie) zijn, maar ook een aangeboren hartaandoening bij de aanstaande moeder die pas tijdens de zwangerschap aan het licht komt en zorgvuldig onder controle gehouden dient te worden.

Vrouwen zullen waarschijnlijk sterven aan een cardiovasculaire aandoening

Sinds 1984 overschrijdt het aantal vrouwen dat sterft aan hart- en vaatziekten, zoals hartaandoeningen en beroertes, het aantal mannen dat eraan komt te overlijden. Naar schatting hebben miljoenen vrouwen vandaag de dag last van een coronaire hartziekte en hebben zelfs al een groot deel hiervan een hartaanval doorgemaakt. Voor de vrouwen die een hartaanval hebben gehad, zien de statistieken er niet goed uit want 26 procent van de vrouwen van 45 jaar en ouder, die te kampen hadden met een eerste hartaanval, zal binnen een jaar komen te overlijden. Dit in vergelijking met slechts 19 procent bij de mannen in een soortgelijke situatie.

Mede vanwege het feit dat vrouwen op een latere leeftijd hartaanvallen ontwikkelen dan mannen (circa 10 jaar later), zullen ze waarschijnlijk binnen een paar weken erna komen te overlijden. En opvallend genoeg had 64 procent van de vrouwen die acuut kwamen te overlijden als gevolg van coronaire hartziekten, lieten geen eerdere symptomen zien waardoor het voorkomen dus alleen nog maar belangrijker maakt.

bewust puur banner

Vrouwen hebben meer kans op een beroerte

Je moet je goed beseffen dat een beroerte doorgaans wordt beschouwd als een vorm van hart- en vaatziekten, maar vaak over het hoofd gezien. Door dit feit zullen echter vrouwen, die hier vaker mee te maken krijgen dan mannen, als gevolg hiervan komen te overlijden. De algehele ongunstige cardiovasculaire ziektestatistieken voor vrouwen zal om die reden dan ook absoluut een stijging laten zien.

Volgens de American Heart Association/American Stroke Association krijgen ieder jaar tienduizenden vrouwen meer dan mannen te maken een beroerte. Zoals we al eerder vermelden heeft dit vooral te maken met het feit dat vrouwen een hogere gemiddelde levensverwachting hebben dan mannen, en een beroerte het meest vaak voorkomt in de hoogste leeftijdscategorieën.

Ondanks dat er spoedbehandelingen in gang worden gezet die een beroerte snel kunnen verbeteren, kan een beroerte nog altijd een enorm verwoestende gebeurtenis zijn en dient deze dan ook zo mogelijk vermeden worden. Op dit moment zal preventie om de hoek komen kijken.

Het voorkomen van hart- en vaatziekten

Het goede nieuws is echter dat naar schatting maar liefst 80 procent van alle hart- en vaatziekten voorkomen zou kunnen worden. Er zijn namelijk een aantal simpele stappen die een vrouw, maar ook een man, kan nemen om de kans op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten te verkleinen. Je kunt hierbij onder andere denken aan:

  • Op het moment dat je tot de categorie rokers behoort, dan dien je direct met deze ongezonde gewoonte te stoppen. Op het internet zijn talloze websites te vinden waar je hulp en ondersteuning kunt vinden bij het stoppen met roken.
  • Zorg ervoor dat je elke dag minimaal 30 minuten aan matige lichaamsbeweging doet. Dit zal echter een absoluut minimum zijn en dus is het aan te bevelen om dagelijks zelfs nog meer in beweging te zijn.
  • Met de hoogte van je bloeddruk. Op het moment dat je bloeddruk te hoog is, dan dien je dit absoluut te bespreken met je arts. Hij, zij, kan je dan vertellen welke maatregelen moeten worden genomen om de bloeddruk weer onder controle te krijgen. Dit geldt overigens ook voor je cholesterol, ook dit dient geregeld gecontroleerd te worden en zo nodig aangepast te worden met behulp van veranderingen in je leefstijl en/of medicatie.
  • Op het ogenblik dat je overgewicht of obesitas hebt, dan dien je dat eveneens met je arts te bespreken zodat hij, of zij, kan bepalen welke behandelingsmogelijkheden voor je geschikt zijn. Zelfs het verliezen van maar 5 procent van je overtollige lichaamsgewicht kan al een enorm verschil maken wanneer het gaat om de verbetering van je gezondheid.
naturaplaza superfoods banner