Op het ogenblik dat je aan een hartaandoening lijdt, dan gezond blijven tijdens koud weer wellicht een speciale uitdaging voor je betekenen. Voor mensen met die lijden aan coronaire hartziekte kunnen periodes waarin de temperatuur sterk is gedaald zorgen voor cardiale ischemie (zuurstofgebrek van de hartspier), waardoor er angina pectoris of zelfs een hartaanval kan optreden. Voor mensen die last hebben van hartfalen kan een snelle daling van de omgevingstemperatuur bovendien leiden tot:
- een plotselinge verergering van de symptomen,
- een verhoogde kans om in een ziekenhuis op te worden genomen,
- een verhoogde kans om te overlijden.
Voor ieder mans die last heeft van een hartaandoening, zal het begin van een koude periode dan ook speciale voorzorgsmaatregelen vragen. Gelukkig vallen deze voorzorgsmaatregelen in de regel in de categorie: gewoon je gezonde verstand blijven gebruiken.
Waarom lage temperaturen belastend zijn voor het hart
Verblijven in een koude omgeving zal ervoor zorgen dat je lichaam bepaalde fysiologische aanpassingen door zal gaan voeren om je basistemperaturen aan te kunnen houden. De volgende alledaagse aanpassingen kunnen echter een uitdaging vormen voor mensen die lijden aan een hartaandoening. Lage omgevingstemperaturen kunnen ondermeer de volgende gevolgen hebben:
- Je hartslag zal worden verhoogd.
- Je bloeddruk zal eveneens hoger worden.
- Je hart zal aanzienlijk harder moeten gaan werken.
- Je bloed zal een toegenomen neiging hebben om te stollen.
Voorzorgsmaatregelen bij koud weer voor mensen die lijden aan een hartaandoening
Alle bovengenoemde factoren kunnen leiden tot acute hartproblemen bij mensen die lijden aan een hartaandoening. Ondanks het feit dat iedereen voorzorgsmaatregelen dient te nemen zodra hij, of zij, zich in een koude omgeving bevindt, zijn een aantal voorzorgsmaatregelen in het bijzonder van belang wanneer je last hebt van een hartprobleem.
Het is dan ook zeker aan te raden om de volgende vijf tips op te volgen.
- Beperk je blootstelling aan de kou: dus probeer zo kort mogelijk buitenshuis door te brengen als het koud is en wanneer je toch naar buiten gaat, dan dien je je warm aan te kleden, bij voorkeur in meerdere lagen, je hoofd en handen te bedekken en warme sokken en schoenen te dragen.
- Sloof jezelf niet te veel uit. zoals als je waarschijnlijk al weet, is sneeuw ruimen een activiteit die bij mensen met een hartaandoening voor problemen met het hart kan zorgen, bijvoorbeeld met klachten als angina pectoris, een hartaanval, hartfalen en zelfs een acute hartdood. Ambulancepersoneel zorgt er om die reden dan ook altijd voor dat de tanks van hun voertuigen vol brandstof zitten (en hun defibrillatoren optimaal werken) zodra bekend is dat er sneeuw op komst is. Wanneer je sneeuw gaat ruimen, dan doe je dit het beste als er maar een centimeter of minder is opgeruimd hoeft te worden, gebruik je een kleinere schep en duw je (in plaats van de schep op te tillen) om de sneeuw te verplaatsen. Schep bovendien nooit natte, zware of grote hoeveelheden sneeuw. Daarnaast zijn een heleboel cardiologen van mening dat hun patiënten helemaal geen sneeuw zouden moeten ruimen. Sneeuwruimen is uiteraard niet de enige manier om je lichaam, en dus ook je hart, te overbelasten tijdens het koude weer. Sneller dan normaal gaan lopen is immers ook heel normaal op momenten dat de ijzige wind in je gezicht waait. Alleen maar in de kou staan zal je meestal al een reden zijn om je wat extra in te spannen.
- Zorg ervoor dat je niet oververhit raakt. Op het moment dat je je warm aankleedt, kunt je met koud weer lichamelijke inspanningen gaan leveren, wat op zijn beurt echter weer kan leiden tot oververhitting. Oververhitting zorgt er helaas voor dat de bloedvaten zich plotseling gaan verwijden, met als gevolg dat er hypotensie (lage bloeddruk) ontstaat bij iemand die lijdt aan een hartaandoening. Wanneer je verkouden bent en je merkt dat je gaat transpireren, dan ben je overigens ook al oververhit. Indien je lijdt aan een hartaandoening, dan dien je dit zweten dan ook te zien als een alarmsignaal en moet je stoppen met de dingen waar je mee bezig bent om naar binnen te gaan.
- Haal elk jaar een griepprik. De winter zal ook je kans op het krijgen van de griep vergroten. De reden hiervoor kan gevonden worden in de lage luchtvochtigheid die veroorzaakt wordt door het koude weer en de verwarming die overal aan is gezet. Griep is mogelijk een gevaar voor iedereen met een hartaandoening en daarom is het jaarlijks laten zetten van een griepprik van cruciaal belang. Wanneer je, ondanks deze vaccinatie, toch merkt dat je griep krijgt, dan is het altijd verstandig om je huisarts om raad te vragen voordat je bijvoorbeeld zelfzorgmedicijnen gaat gebruiken.
- Drink geen alcohol. Vermijd alcohol voordat je naar buiten gaat omdat hierdoor de bloedvaten in de huid uit gaan zetten, waardoor je je warmer voelt, maar er tegelijkertijd warmte aan vitale organen wordt onttrokken.
Slotopmerking
Lage temperaturen zullen fysiologische stress tot gevolg hebben voor iedereen. Op het ogenblik dat je een hartaandoening hebt, dan kunnen lage temperaturen echter extra gevaarlijk, en soms zelfs levensbedreigend, zijn. Je moet er dan ook altijd voor zorgen dat je je gezonde verstand blijft gebruiken en voorzorgsmaatregelen neemt die je kans op complicaties of kunnen verkleinen wanneer je je in een koude omgeving bevindt.