Take a fresh look at your lifestyle.

Wat is een dieet voor een gezond hart?

Ondanks het feit dat iedereen het erover eens lijkt te zijn dat het in acht nemen van een dieet dat je hart gezond houdt belangrijk is voor het voorkomen van hart- en vaatziekten, is er de afgelopen jaren een heleboel verwarring geweest over wat een dergelijk dieet nu eigenlijk is. Dien je bijvoorbeeld een vetarm dieet te gaan volgen? Of mogen er juist zo min mogelijk koolhydraatarm in aanwezig zijn? Of is de sleutel totaal iets anders?

single reizen online banner

6 Algemene richtlijnen voor een dieet dat je hart gezond kan houden

Hoewel er de nodige verwarring bestaat is er vandaag de dag in feite een groeiende overeenstemming over de wijze waarop een dieet voor een gezond hart eruit moet zien. De opzet ervan is zelfs heel eenvoudig:

  1. Krijg alleen voldoende calorieën binnen om een ​​gezond lichaamsgewicht te behouden.
  2. Eet veel fruit en groenten.
  3. Kies voor volkoren brood, pasta’s en andere graanproducten.
  4. Probeer het eten van rood vlees te beperken en eet bij voorkeur vis, kip en peulvruchten als primaire eiwitbronnen. (Het idee dat verzadigd vet altijd slecht is voor je hart lijkt echter overdreven.)
  5. Vermijd het gebruik van transvetten.
  6. Vermijd in het algemeen bewerkte voedingsmiddelen en in het bijzonder verwerkte koolhydraten.

Op het moment dat je deze simpele richtlijnen voor een dieet dat gezond is voor je hart volgt, dan zal er een heleboel duidelijk worden.

Hoe zit het met koolhydraat- en vetarme diëten?

De voorstanders van vetarme diëten hebben een langdurende strijd gevoerd met de voorstanders van koolhydraatarme diëten als het gaat om welke benadering het beste is en wat er juist niet klopt. Maar op het ogenblik dat je kijkt naar de meer recente adviezen die door beide kampen worden gegeven, dan zul je al snel merken dat de adviezen steeds meer met elkaar in overeenstemming zijn.

Voorstanders van vetarme diëten hebben uiteindelijk toe moeten geven dat bepaalde vetten eigenlijk helemaal niet zo slecht voor je zijn. Sterker nog, officiële voedingsrichtlijnen leggen niet langer de nadruk op vetarme diëten. De fans van koolhydraatarme diëten hebben daarentegen toe moeten geven dat sommige koolhydraten ook gezond en zelfs wenselijk zijn.

bewust puur banner

Als gevolg daarvan lijken de adviezen van zowel de voorstanders van koolhydraatarme diëten als van de vetarme diëten steeds meer op elkaar te lijken, soms zelfs veel meer dan de afzonderlijke partijen eigenlijk toe zouden willen geven. In de praktijk zijn ze namelijk steeds meer de zes hierboven genoemde richtlijnen voor gezond dieet te gaan volgen.

Het mediterrane dieet

Op dit moment is het mediterrane dieet het populaire dieet waardoor de genoemde claims ten aanzien van de gezondheidsvoordelen voor het hart kunnen worden gestaafd door het meest overtuigende klinische bewijs. Dit dieet, met een aantal variaties, kan worden beschouwd als een soort middenweg tussen de standpunten die de voorstanders van een vetarm- en een koolhydraatarm dieet in de spotlights willen zetten. Het is een compromis dat eveneens veel lijkt op de zes richtlijnen die we hierboven ook al voor je op hebben gesomd. Het mediterrane dieet legt namelijk de nadruk verse groenten en fruit, volkoren graanproducten, vis en zeevruchten, een heleboel peulvruchten en noten, beperkt rood vlees en het gebruik van olijfolie.

Andere tips voor een dieet dat zorgt voor een gezond hart

Naast de zes algemene richtlijnen die we hierboven hebben genoemd, zijn er nog enkele andere acties die je kunt ondernemen om je dieet optimaal af te stemmen op de gezondheid van je hart. Hierbij kun je onder andere denken aan:

  • Zorg ervoor dat je veel omega-3-vetzuren binnenkrijgt.
  • Eet geregeld noten.
  • Drink alcohol alleen met mate.
  • Je dient verder met je arts te overleggen of de beperking van zout je wellicht ten goede zal komen.

Hoe zit het met het doen aan lichaamsbeweging?

Deskundigen zijn het erover eens dat, om je hart het meest te laten profiteren van een gezond dieet, je een redelijk lichaamsgewicht moet zien te bereiken (en te behouden natuurlijk) en dus regelmatig dient te bewegen. Ondanks het feit dat veel gewicht te verliezen soms betekent dat je dingen moet doen die behoorlijk lastig zijn, maar er eveneens een aantal factoren omvat waar je geen controle over hebt (zoals genetische informatie en de fysiologie van de mens), is het al dan niet regelmatig sporten vrijwel eigenlijk een kwestie van kiezen, het tonen van toewijding en zelfdiscipline. Met andere woorden: deze factoren heb je grotendeels zelf in de hand. Het is dan ook een geluk dat fit zijn waarschijnlijk belangrijker is dan slank zijn wanneer het gaat om de gezondheid van je hart (maar ook je gezondheid in het algemeen.)

naturaplaza superfoods banner