Take a fresh look at your lifestyle.

Vruchten die hartziektes bestrijden

De volgende keer dat je boodschappen gaat doen in de supermarkt, dan zul je daar steeds vaker een breed scala aan kleurrijke bessen vinden die je zonder schuldgevoel in je winkelwagentje kunt leggen. Bosbessen, aardbeien, frambozen en bramen zijn een simpele, maar toch erg lekkere manier om je gezondheid mee te beschermen. Bessen zijn bovendien tegenwoordig heel het jaar door te verkrijgen, vers of diepgevroren, maar natuurlijk kun je ze ook zelf in je tuin of op je balkon planten om ze nog eenvoudig op te kunnen nemen in je dieet. Ze smaken niet alleen erg lekker, maar kunnen ook worden gebruikt bij vrijwel elke maaltijd, bijvoorbeeld voor het ontbijt als topping op havermout of als ingrediënt van een smoothie tussendoor, salade tijdens de lunch of gemengd met een wat room als nagerecht aan het einde van je diner.

single reizen online banner

Deze vruchten zullen een gezonde bijdrage leveren aan je leven omdat ze rijk zijn aan vezels en antioxidanten fotochemicaliën die je hart zullen beschermen. Antioxidanten, zowel die je via je dieet binnenkrijgt als die van nature door je lichaam aan worden gemaakt, zijn essentieel voor je gezondheid omdat ze bescherming bieden tegen oxidatie en de schade aan je lichaamscellen door vrije radicalen tot een minimum te beperken. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen met ongepaarde elektronen die mogelijk erfelijk materiaal en andere onderdelen van de cellen in je lichaam schade toe kunnen brengen. Geaccumuleerde schade door vrije radicalen zal je lichaam in de loop van de tijd laten verouderen en een zekere bijdrage leveren aan chronische ziekten, zoals hartaandoeningen en kanker. Antioxidanten vertragen, of stoppen zelfs, de reacties van vrije radicalen en zullen deze neutraliseren. Bessen: meer dan antioxidanten.

Bepaalde antioxidanten die voorkomen in voeding, zoals vitamine C, doen in het lichaam in het bijzonder dienst als standaard antioxidanten. De antioxidanten die in bessen voorkomen, zijn echter anders: de meest belangrijke antioxidante fotochemicaliën in bessen zijn anthocyanines, die tot de flavonoïden worden gerekend. Deze fytochemicaliën komen in geconcentreerde vorm voor in de schil van bessen, en zorgen voor de vaak diepe kleuren van de vruchten. Verder wordt verondersteld dat deze fytochemicalien een aantal voordelen hebben die geen verband houden met de directe antioxiderende effecten.

Flavonoïden laten weliswaar antioxiderende activiteit zien; echter, hun meest krachtige voordelen voor de gezondheid zijn waarschijnlijk het gevolg van door hun andere biologische effecten. Bessen en de flavonoïden die erin voorkomen, blijken de oxidatie van LDL-cholesterol te verminderen, wat op zijn beurt weer helpt om de afzetting van atherosclerotische plaque tegen te gaan, de antioxidantcapaciteit van het bloed te vergroten, de adhesie van ontstekingscellen aan vaatwanden te verminderen en de regulatie van de bloeddruk te verbeteren.

Een hogere anthocyanine en bessenconsumptie wordt in verband gebracht met het verlagen van een inflammatoire marker die ook wel C-reactief eiwit wordt genoemd, wat suggereert dat bessen ontstekingen af zouden kunnen remmen. De fytochemicaliën in bessen kunnen eveneens de aanmaak van stikstofoxide in bloedvaten vergroten, wat weer helpt om de bloeddruk beter op peil te houden. Onderzoeken hebben aan weten te tonen dat een hoge inname van flavonoïde in verband kan worden gebracht met een afname tot wel 45 procent van de kans op de ontwikkeling van coronaire hartziekten. Nurses ‘Health Study II-gegevens toonden aan dat vrouwen van jonge en middelbare leeftijd die drie of meer porties bosbessen of aardbeien per week aten, 34 procent minder kans hadden op het ontstaan van een hartaanval, in vergelijking met de proefpersonen die een geringere hoeveelheid bessen consumeerden gedurende de periode van 18 jaar die het onderzoek duurde. Daarnaast hebben bessen ook bepaalde effecten die kanker tegen zouden kunnen gaan en bieden ze bescherming tegen de ontwikkeling van diabetes en cognitieve achteruitgang tijdens het ouder worden.

bewust puur banner

Bessen zijn ware superfoods

Lange termijn onderzoeken die de consumptie van bessen of flavonoïden meten, duiden erop dat al deze cardiovasculaire voordelen van bessen de levensduur van mensen kan verhogen, dit blijkt uit de waargenomen verminderde kans op overlijden door alle oorzaken waargenomen in deze onderzoeken.

Bessen zijn vruchten met de zeer goede verhouding tussen het aantal voedingsstoffen en het aantal calorieën en is dan ook een belangrijk onderdeel van een dieet met hoge voedingswaarde; Om die reden worden bessen dan ook vaak beschouwd als ware superfoods.

Samen met sperziebonen, bonen, uien, paddenstoelen en zaden vormen bessen zogenaamde G-BOMBS, het acroniem dat je kunt gebruiken om de meest gezondheidsbevorderende voedingsmiddelen op aarde te kunnen onthouden. Dit zijn voedingsmiddelen die je iedere dag zou dienen te eten, en ze zouden bovendien een aanzienlijk deel van je dieet moeten vormen om de gezondheid en de levensduur te bevorderen en chronische ziekten te kunnen bestrijden.

Eén ding is zeker: het is duidelijk dat deze kleine, zoetzure vruchten een verbazingwekkend vermogen hebben om de gezondheid van de mens ten goede te komen. Ze zijn een essentieel onderdeel van een voedingspatroon met een hoge voedingswaarde. Door elke dag wat bessen te eten zul je je lichaam dan ook beter weten te beschermen tegen vrije radicalen, ontstekingen, hartaandoeningen en kankers.

naturaplaza superfoods banner