Take a fresh look at your lifestyle.

6 Natuurlijke remedies om hartziekte te voorkomen

Hartziekten, de meest belangrijke doodsoorzaak in een groot aantal westerse landen, kunnen diverse vormen aannemen. De vorm die het meest voorkomt is coronaire hartziekte, die zich kenmerkt door de aanwezigheid van een vernauwing of een blokkade van de bloedvaten die zuurstofrijk bloed naar het hart toevoeren. Deze coronaire hartziekte worden ook vaak aangeduid als “hart- en vaatziekte” en omvatten naast hartziekten eveneens

single reizen online banner
 • hartritmestoornissen (aritmieën) waarbij er sprake is van onregelmatige hartritmes of onregelmatigheden ten aanzien van de kracht van de hartslag,
 • aangeboren hartafwijkingen en andere aandoeningen,
 • infecties.

Al deze aandoeningen zullen echter de gezondheid van het hart op een negatieve wijze beïnvloeden.

Symptomen van hartziekten

Ondanks het feit dat de symptomen van per hartziekte uiteen kunnen lopen afhankelijk van het soort aandoening, zijn er toch een aantal belangrijke waarschuwingssignalen waar je op dient te letten, zoals onder andere:

 • pijn of een onaangenaam gevoel op de borst,
 • hartkloppingen,
 • duizeligheid,
 • vermoeidheid,
 • kortademigheid.

Risicofactoren voor hartziekten

Een groot aantal factoren kunnen je kans op het ontwikkelen van hartaandoeningen vergroten. Hierbij kun je ondermeer denken aan:

 • een hoge bloeddruk,
 • een hoog cholesterolgehalte,
 • atherosclerose, dit wil zeggen de verharding van de slagaders (in de volksmond ook wel aderverkalking genoemd)
 • roken,
 • diabetes,
 • het hebben van overgewicht of obesitas,
 • overmatige inname van alcoholhoudende dranken,
 • spanning en stress,
 • een slecht dieet,
 • gebrek aan lichaamsbeweging.

Natuurlijke aanpak om hartziekten te voorkomen

Werken aan de verbetering van de bovengenoemde risicofactoren is cruciaal voor een optimale bescherming tegen hartziekten. Op het moment dat je bijvoorbeeld rookt, dan kun je op zoek gaan naar een ​​natuurlijke aanpak die je kan helpen bij het stoppen. Wanneer je je vaak gespannen en gestrest voelt, dan een zogenaamde mind-body-oefening doen om wat tot rust te komen en je hoofd leeg te maken. Hierbij kun je onder andere denken aan meditatie of yoga.

Behalve het aanbrengen van veranderingen in je manier van leven om je hart gezonder te maken, kunt je wellicht jezelf beter beschermen tegen hartziekten door de onderstaande natuurlijke middelen te gebruiken. Het is echter van belang om op te merken dat van geen van deze natuurlijke middelen bewezen is dat ze hartziekten daadwerkelijk zullen voorkomen. Indien je een hoog risico loopt op hartaandoeningen, dan is het altijd verstandig om van tevoren je huisarts, of behandeld arts, om raad te vragen over welke aanpak het beste zou werken om je hart gezond te houden.

1. Lijnzaad

Een aantal onderzoeken hebben aan weten te tonen dat lijnzaad een aanzienlijk lager cholesterolgehalte, maar vooral het LDL (het “slechte”) cholesterol, kan opleveren. Vrouwen die net de menopauze achter de rug hebben en mensen met een hoger cholesterolgehalte zullen waarschijnlijk eerder baat hebben bij de cholesterolbestrijdende effecten van lijnzaad.

bewust puur banner

2. Omega-3 vetzuren

Onderzoeken hebben aan weten te tonen dat het stimuleren van de gehaltes van omega-3-vetzuren in je bloed (bijvoorbeeld door het eten van vis of het nemen van supplementen waarin visolie is verwerkt), kan helpen om je cholesterol en je bloeddruk onder controle te houden, de voortgang van atherosclerose af te remmen en de kans op het ontwikkelen van een hartaanval, maar ook een beroerte, te verkleinen en daardoor het risico op vroegtijdig overlijden te verminderen onder personen die lijden aan hart- en vaatziekten.

3. Knoflook

Eerder uitgevoerd onderzoek heeft aan het licht gebracht dat knoflook de ontwikkeling van atherosclerose (slagaderverkalking) tegen kan gaan. Onderzoek dat gedaan is naar de cholesterol- en bloeddrukverlagende effecten van knoflook hebben op hun beurt echter geen eenduidige resultaten opgeleverd.

4. Vitamine D

In een onderzoek, dat in het jaar 2009 werd gehouden onder 3.408 ouderen kwamen wetenschappers erachter dat de deelnemers waarbij de vitamine D-spiegels niet toereikend waren de kans drie keer groter was om te overlijden aan een hartaandoening. Dit in vergelijking met de proefpersonen waarvan de D-spiegels wel optimaal waren. Eerder onderzoek toont verder aan dat vitamine D kan helpen bij de bescherming tegen een aantal risicofactoren dat betrekking hebben op hart- en vaatziekten, onder andere een hoge bloeddruk en infecties.

5. Meidoorn

Bevindingen van een pilotonderzoek en onderzoeken op proefdieren suggereren dat het meidoornextract in deze kruidenremedie kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk, maar ook bij het verlagen van de concentratie vetten in het bloed en bij het voorkomen van atherosclerose (slagaderverkalking).

6. Resveratrol

Tot op de dag van vandaag is er een gebrek aan onderzoek onder mensen dat uitgevoerd is naar de cardiovasculaire voordelen van resveratrol (een antioxidant die van nature voorkomt in de schil van druiven en die tegenwoordig te koop is in de vorm van een supplement). Uit een onderzoek uit 2008 onder muizen bleek echter dat de regelmatige inname van resveratrol de dieren wist te beschermen tegen leeftijdsafhankelijke verslechteringen van de gezondheid van het hart.

Natuurlijke middelen gebruiken om hartziekten te voorkomen

Vanwege het feit dat er nog altijd niet voldoende onderzoeken voor handen zijn, is het absoluut nog te vroeg om een ​​natuurlijke remedie voor de preventie van hart- en vaatziekten aan te bevelen. Wanneer je van plan bent om een vorm van alternatieve geneeskunde te gaan gebruiken, dan doe je er altijd verstandig aan om eerst contact op te nemen met je huisarts, of behandeld arts, om de mogelijke risico’s en voordelen tegen elkaar af ​​te wegen.

Verder dien je er rekening mee te houden dat alternatieve geneesmiddelen niet mogen worden gebruikt als vervanging van de reguliere maatregelen of zorg om hart- en vaatziekten te voorkomen. Het zelf behandelen van een aandoening en het vermijden, of uitstellen, van reguliere gezondheidszorg kan namelijk ernstige gevolgen hebben.

naturaplaza superfoods banner