De medische term voor een ongewoon lage hartslag is bradycardie. Je spreekt in een dergelijk geval van een hartslag in rust die lager is dan zestig slagen per minuut. Normaal gesproken slaat een hart elke minuut gemiddeld 70 keer.
In sommige gevallen kan een vrij lage hartslag als normaal worden beschouwd, bijvoorbeeld bij:
- jong volwassenen van wie de gezondheid verder prima is,
- sporters die een goede training hebben gehad en dus in een uitstekende lichamelijke conditie zijn. Bij hen wordt vaak gesproken van een zogenaamd sportershart dat als gevolg van de regelmatige lichamelijke inspanningen beter in staat is om op een efficiënte wijze het bloed door het lichaam te pompen. Het hart hoeft daarvoor dan minder vaak samen te trekken.
Symptomen
Een te lage hartslag zou kunnen leiden tot de volgende symptomen:
- je hebt vaak een lage bloeddruk,
- je hebt een gebrek aan energie,
- je bent extreem moe,
- je hebt last van duizeligheid,
- je voelt je licht in je hoofd,
- je bent kortademig,
- je hebt pijn op je borst,
- je krijgt hartkloppingen,
- je hebt de neiging om kunt flauw te vallen (indien er een daling is van de bloeddruk),
- je hebt last van een algehele zwakte,
- je kunt verward zijn,
- je hebt moeite om je op iets te blijven concentreren.
Een heleboel mensen die een te lage hartslag hebben echter helemaal geen last van dergelijke symptomen.
Hartritmestoornis
Een te lage hartslag, wordt beschouwd als een hartritmestoornis, en kan door een hartziekte of –aandoening worden veroorzaakt. Toch kan er niet in alle gevallen een duidelijk aanwijsbare oorzaak voor de te lage bloeddruk worden gevonden. Op het ogenblik dat het hart zeer extreem traag gaat kloppen dan wordt er niet voldoende zuurstofrijk bloed naar cellen door heel je lichaam gepompt waardoor er in veel gevallen een levensbedreigende situatie kan ontstaan.
Oorzaken
De meest voorname oorzaken van een te lage hartslag zijn:
- een aantal verschillende hartziekten of –aandoeningen,
- bepaalde medicamenten die gebruikt worden bij het behandelen van problemen met het hart of ter bestrijding van een te hoge bloeddruk.
- Ten gevolge van een natuurlijke veroudering van het lichaam zullen er bepaalde veranderingen aan het hart ontstaan waardoor de hartslag ook erg laag wordt.
- Littekenweefsel dat is ontstaan als gevolg van een eerder doorgemaakt een hartinfarct.
- Als gevolg van een sinusknoopdisfunctie. Met andere woorden: de werking van het prikkelcentrum in het hart is verstoord.
- De natuurlijke pacemaker van het hart doet zijn werk niet zoals het hoort.
- Er is sprake van een zogenaamd hartblok, ofwel atrioventriculair blok, wat wil zeggen dat er storing op is getreden in de geleiding van prikkels van het hart.
De symptomen van een te lage hartslag zijn het gevolg van een minder goede circulatie van zuurstofrijk bloed in het lichaam. Hierdoor zullen de organen, en dus ook de hersenen, minder zuurstof aangevoerd krijgen. Indien een te lage hartslag wordt veroorzaakt door een medische aandoening dan zal dit samen gaan met de symptomen die kenmerkend zijn voor deze ziekte.
Diagnose
Aan de hand van een lichamelijk onderzoek, dat door een arts uit gevoerd dient te worden, kan een te lage hartslag vast worden gesteld. Maar het is ook mogelijk om een te lage hartslag vast te stellen door het bestuderen van de medische voorgeschiedenis van een patiënt of door een elektrocardiogram (ECG) te maken.
Door een ECG te maken kan er door een deskundige immers een beter beeld worden verkregen van de activiteit van het hart. Op die manier kunnen er gemakkelijk uiteenlopende afwijkingen aan het hart worden opgespoord. Het maken van een ECG doet geen pijn en duur maar een paar minuten. Een arts zal vaak, afhankelijk van een vermoedelijke oorzaak, besluiten tot het uitvoeren van één of meerdere aanvullende diagnostisch onderzoeken.
Behandeling
De manier waarop een te lage bloeddruk behandeld zal worden hangt af van de oorzaak en de symptomen die waar worden genomen. Indien je een te lage hartslag hebt maar er geen klachten mee gepaard gaan dan zal een behandeling in de regel achterwege kunnen worden gelaten.
Indien je wel symptomen of klachten hebt van je te lage hartslag dan zou een arts medicatie voor kunnen schrijven die deze weer zal verhogen. Verder kun je, in bepaalde gevallen, gebaat zijn bij het aanbrengen van een pacemaker. Dit apparaatje zal, wanneer dat nodig is, je hart ondersteunen bij het kloppen zodat je hartslag op een normaal peil blijft.
Tips
Als je weet dat je een te lage hartslag hebt dan kun je vaak zelf ook wel wat doen om de klachten te verminderen. Op de eerste plaats zul je moeten proberen om de conditie van je hart te verbeteren. Hierdoor zal in de regel ook je algehele gezondheid beter worden. Het best onderneem je de volgende stappen:
- Neem voorzorgsmaatregelen om het cholesterolgehalte in je bloed te verbeteren,
- Neem eveneens voorzorgsmaatregelen die je bloeddruk op een juist peil houden,
- Minder zout eten en zout toevoegen aan voedsel,
- Minder vet eten en gezonde vetten gebruiken bij het bereiden van maaltijden,
- Stoppen met roken,
- De alcoholconsumptie beperken, of beter er helemaal mee stoppen,
- Elke dag tenminste een half uurtje aan lichaamsbeweging doen,
- De voorgeschreven medicijnen altijd volgens de voorschriften gebruiken en innemen.