Een lage bloeddruk hoeft niet altijd klachten te geven. Niet alle mensen met een lage bloeddruk zijn zich hiervan bewust. Toch kunnen bepaalde klachten duiden op een te lage bloeddruk zoals:
- duizeligheid,
- moe zijn,
- flauwvallen.
Een lage bloeddruk kan ontstaan als gevolg van bijvoorbeeld vocht- of bloedverlies maar wanneer je bepaalde medicijnen gebruikt. In een heleboel gevallen echter kan er geen duidelijk oorzaak worden gevonden en zul je moeten leren omgaan met een lage bloeddruk.
Lage bloeddruk
Doordat het hart zich afwisselend samentrekt en weer ontspant zal er bloed door je lichaam worden gepompt. Door deze pompfunctie van je hart zal er een bepaalde druk in je bloedvaten ontstaan: je bloeddruk. Wanneer de bloeddruk uitgedrukt wordt dan worden daar twee getallen voor gebruikt: de zogenaamde bovendruk (als de hartspier samentrekt) en de onderdruk (als de hartspier ontspant). Normaliter zal de bovendruk niet boven de 140 mmHg en de onderdruk niet boven de 95 mmHg uitstijgen.
Je bloeddruk zal constant veranderen als gevolg van veranderingen in je lichaamshouding (liggen of staan) en de activiteiten die je verricht. Lezen is immers minder intensief dan sporten waardoor je bloeddruk dan normaal gesproken lager zal zijn dan wanneer je in beweging bent. Op het moment dat je een duidelijk beeld wilt krijgen van je bloeddruk dan zijn meerdere bloeddrukmetingen noodzakelijk.
Lage bloeddruk als
- Mannen : de bloeddruk lager is dan 110/70 mmHg
- Vrouwen : de bloeddruk lager is dan 100/60 mmHg
Oorzaak lage bloeddruk
In een groot aantal gevallen zal er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen zijn voor een lage bloeddruk. In sommige situatie kan een lage bloeddruk echter wel vaker voorkomen zoals:
- bij bloedverlies door bijvoorbeeld bloedingen in je maag-darmkanaal of als gevolg van menstruaties.
- bij vochtverlies door bijvoorbeeld koorts in combinatie met overgeven en diarree of als gevolg van opgelopen grote brandwonden,
- een infectie van bijvoorbeeld het maag-darmkanaal waardoor je moet overgeven en last van diarree hebt,
- tijdens een zwangerschap, een lage bloeddruk is dan heel normaal.
- wanneer je bepaalde geneesmiddelen gebruikt zoals plaspillen,
- als je last hebt van bepaalde hartritmestoornissen,
- als je snel opstaat dan kun je duizelig worden of zelfs flauwvallen als gevolg van orthostatische hypotensie,
- na een maaltijd kunnen mensen op leeftijd last krijgen van een lage bloeddruk (postprandiale hypotensie).
Symptomen
Sommige mensen merken weinig, of niet veel, van hun lage bloeddruk. Als de lage bloeddruk aan het licht komt dan gebeurt dit in de regel per toeval. Wanneer je geen klachten ondervindt van een lage bloeddruk dan is dit overigens niets om je zorgen om te maken.
Bij andere mensen zal een lage bloeddruk echter wel bepaalde symptomen met zich meebrengen zoals onder andere:
- duizelingen,
- vermoeid zijn,
- flauwvallen,
- wazig zien,
- misselijkheid.
Zelfhulp bij lage bloeddruk
- Op het ogenblik dat je lijdt aan een infectie aan je maag-darmkanaal waardoor je veel moet overgeven en/of last hebt van diarree dan is het zaak om je vochtbalans goed in de gaten te houden en veel te drinken. Indien nodig kun je in een dergelijk geval ORS gebruiken. Dit is een middel dat is samengesteld uit suiker en zout en dient te worden opgelost in water. ORS is te koop bij elke drogist en apotheek.
- Als je duizelig wordt bij het opstaan dan kun je het beste, voordat je gaat staan, even rustig blijven zitten nadat je omhoog bent gekomen van uit lighouding. Je moet dan voldoende tijd nemen om op te staan en zorgen dat je genoeg steun hebt bij het opstaan en alleen gaan lopen als je zeker weet dat je niet meer duizelig bent.
- Indien het warm is en je veel beweegt dan verlies je ook extra vocht en zouten. Onder deze omstandigheden is het extra belangrijk dat je voldoende vocht en zouten binnenkrijgt.
- Bij een bezoek aan een sauna of het nemen van een warm bad dien je rustig op te staan. Bij warmte zullen je bloedvaten namelijk verder open gaan staan wardoor er een lage bloeddruk nog verder kan dalen en voor klachten kan zorgen.
- Indien je geneesmiddelen, zoals plaspillen, gebruikt en je minder gaat drinken door bijvoorbeeld ziekte dan is het verstandig dit te melden bij je huisarts. Deze kan je dan vertellen of het nodig is om de dosis van je medicatie (tijdelijk) aan te passen.
Behandelen
In de meeste gevallen heeft een lage bloeddruk geen behandeling nodig. Als patiënt dien je dan om te leren gaan met de klachten. Pas wanneer er een duidelijke oorzaak voor de lage bloeddruk is gevonden kan deze vaak behandeld worden.
Naar de dokter
In een groot aantal gevallen is een lage bloeddruk niet gevaarlijk of schadelijk voor je gezondheid. Klachten zullen over het algemeen vanzelf verdwijnen zonder dat er een medische behandeling aan te pas is gekomen. Op het ogenblik dat je klachten blijft houden als gevolg van een lage bloeddruk of wanneer deze voortdurend terugkeren dan is een bezoek aan je huisarts zeker aan te raden. Indien nodig zal deze nader onderzoek uitvoeren en een behandeling in gang zetten.