Take a fresh look at your lifestyle.

Hartritmestoornissen behandeling

Welke behandeling in gang zal worden gezet bij een hartritmestoornis is sterk afhankelijk van een aantal factoren zoals:

vitaminstore gezond leven banner
  • de leeftijd van de patiënt,
  • de ernst van de aandoening,
  • de oorzaak van de ritmestoornis,
  • de plaats in het hart waar de ritmestoornis ontstaat.

Behandelmethoden

Een arts kan bij hartritmestoornissen kiezen uit een behoorlijk breed scala aan behandelingen die onderverdeeld kunnen worden in:

1. Medicijnen

Het gebruik van medicijnen die het ritme van het hart onder controle zullen houden of dit kunnen verlagen. Er zijn echter een heleboel verschillende hartritmestoornissen die elk een eigen oorzaak en dus behandeling hebben. Om ritmestoornissen van het hart te kunnen behandelen kan een arts, uiteraard afhankelijk van de oorzaak, kiezen uit:

  • anti-artitmica: verlagen je hartslag en maken deze weer regelmatig door de prikkelgeleiding door de zenuwen te vertragen en de hartspier minder prikkelbaar te maken,
  • bètablokkers: verlagen je hartslag en zorgen ervoor dat je hart minder behoefte heeft aan zuurstof. Daarnaast zullen bètablokkers ook je bloeddruk verlagen.
  • Calciumblokkers verwijden de bloedvaten en sommige calciumblokkers werken tevens sterk op het hart en verlagen het hartritme.
  • Digoxine zorgt ervoor dat je hart krachtig kan samentrekken, vertraagd je hartslag en vertraagde geleiding over de AV-knoop,
  • Ivabradine verlaagt je hartslag en wordt ter vervanging van, of in combinatie met bètablokkers voorgeschreven bij patiënten met een te hoog hartritme.

Geen van deze medicijnen kan een hartritmestoornis genezen. Wel kan de medicatie ervoor zorgen dat de ritmestoornis minder vaak optreden, minder lang aanhouden of minder heftig zijn

2. Cardioversie

Cardioversie wordt toegepast als medicijnen niet, of niet genoeg, werken kan over worden gegaan tot het toedienen van een elektrische schok om het hartritme weer normaal te krijgen. Deze schok zal op de borstkast worden toegediend terwijl je onder een korte narcose bent. De ritmestoornis van het hart zal zo meestal zijn verholpen maar kan in bepaalde gevallen later wel weer terugkeren.

3. Ablatie

Ablatie wil zeggen dat er hartweefsel zal worden uitgeschakeld of verwijderd om zo de ritmestoornissen te verhelpen. Uiteraard zal deze medische ingreep worden uitgevoerd als je volledig onder narcose bent gebracht. Om weefsel weg te nemen zal de arts gebruikmaken van een scalpel of van een laser. Tegenwoordig worden er vaak kleine vries- of brandwondjes gemaakt. Niet alle hartritmestoornissen kunnen op deze manier worden behandeld en succes is niet altijd verzekerd.

bewust puur banner

4. Pacemaker

Het plaatsen van een pacemaker zorgt ervoor dat het hart een prikkel krijgt als het te langzaam klopt, te snel klopt of zelfs even stilvalt. Hierdoor wordt een hartstilstand of hartfalen voorkomen.

5. Implanteerbare cardioverter-defibrillator

Het plaatsen van een ICD, ofwel een Implanteerbare cardioverter-defibrillator, is een klein apparaatje dat het hart van binnenuit een elektrische schok kan geven bij patiënten met een levensbedreigende hartritmestoornis. De nieuwste ICD’s kunnen zelfs de functie van een pacemaker overnemen.

6.Operatie

Operatief ingrijpen waarbij de oorzaak van de ritmestoornissen wordt weggenomen. Niet bij alle hartritmestoornissen kan er geopereerd worden. Dit kan wel bij zogenaamd boezemfibrilleren. Hierbij trekken de hartboezems onregelmatig samen waardoor je je moe of onwel voelen). Ook kunnen er door boezemfibrilleren stolsel in het bloed ontstaan die los kunnen raken en op een andere plaats in het lichaam een verstopping kunnen veroorzaken in een kleiner bloedvat. Natuurlijk zul je onder volledige narcose worden gebracht voordat de operatie aan je hart zal worden uitgevoerd.

Controle

Als er een hartritmestoornis bij je is geconstateerd dan zul je daar meestal niet alleen voor worden behandeld. Ook zal dit betekenen dat je van tijd tot tijd op teruggaat voor controle. De behandeld arts zal goed in de gaten blijven houden of de gekozen behandeling het gewenste resultaat heeft, en blijft houden. Indien nodig kan worden besloten om over te stappen op een andere vorm van behandelen. Natuurlijk zal dit in overleg met de patiënt in kwestie gebeuren en altijd na het uitvoeren van het benodigde onderzoek.

Complicaties

Op het moment dat bepaalde ritmestoornissen van het hart niet, of niet juist, worden behandeld dan kunnen er serieuze of zelfs levensgevaarlijke complicaties optreden. Als gevolg van bepaalde hartritmestoornissen kan er bijvoorbeeld een hartinfarct of zelfs een hartstilstand optreden. Respectievelijk zal dan de toevoer van zuurstofrijk bloed geblokkeerd of de pompfunctie van het hart is stil komen te staan door de ritmestoornis. Alleen door met spoed medische hulp te verlenen kan het leven van de patiënt in kwestie mogelijk nog worden gered.

naturaplaza superfoods banner