Je hart is eigenlijk een holle spier die samentrekt en zo bloed door je lichaam pompt. In je hart bevinden zich een viertal kleppen die ervoor zorgen dat het bloed in de juiste richting stroomt. Je hart wordt door de kleppen verdeeld in twee afzonderlijke pompen, die weliswaar aaneen geschakeld zijn, maar elk wel een afzonderlijke circulatie op gang houden, namelijk:
- de longcirculatie,
de lichaamscirculatie.
Je hart zorgt ervoor dat er voldoende drijfkracht op de bloedstroom aanwezig is door de werking als een pomp. Zodra het hart dus stopt met pompen, zal ook de bloedcirculatie stil komen te liggen. Je spreekt dan van een circulatoire collaps waarbij reanimatie absoluut noodzakelijk is om de betreffende persoon in leven te kunnen houden.
Hartproblemen
Er kunnen verschillende problemen met het hart ontstaan. Hierbij kun je onder andere denken aan:
- een hartinfarct,
- een (aangeboren) gaatje in de boezem van het hart (atriumseptumfect),
- problemen met één of meerdere hartkleppen, bijvoorbeeld als gevolg van een vernauwing (stenose) of als een hartklep niet juist is aangelegd,
- verstopping van één of meerdere bloedvaten in of rondom het hart door bijvoorbeeld aderverkalking,
- afwijkingen aan het hart zoals wanneer de aorta over het tussenschot bevindt, in plaats van zich in de linker hartkamer of als de rechter hartkamer abnormaal gespierd is.
Klachten
Elk probleem met het hart zal een aantal klachten met zich meebrengen die sterk gebonden zijn aan de aard van de hartproblemen en het moment dat deze zijn ontstaan. Er kan namelijk sprake zijn van aangeboren- (congenitale ) of verworven hartaandoeningen.
Behandelen
De aard van de hartproblemen zal voor een belangrijk deel bepalen hoe de behandeling er uiteindelijk uit komt te zien. Soms is het bijvoorbeeld goed mogelijk om een behandeling met medicijnen te starten terwijl in andere gevallen alleen door operatief ingrijpen het hartprobleem kan worden verholpen.