In een hart bevinden zich verschillende hartkleppen, bestaande uit materiaal van het endocard (de eerst laag van de hartwand), die in staat zijn om de bloedstroom af te sluiten tussen de boezems en de kamers, maar ook tussen de kamers en de slagaders. De hartkleppen zorgen ervoor dat het bloed niet terug kan stromen. Het kloppende geluid dat het hart voortbrengt wordt geproduceerd door het openen en sluiten van de hartkleppen.
Werking
Wanneer je een hartklep van bovenaf bekijkt dan zie je een cirkel die in drieën is gedeeld. De
mitralisklep vormt echter een uitzondering: deze bestaat slechts uit twee delen. Aan de bovenzijde zitten de hartkleppen vast aan spiertjes die door de hartkamers lopen. Aan de onderkant zit deze spier vast aan de wand van de hartkamer. Bij het samentrekken van deze spieren zullen de hartkleppen worden opengetrokken en bij het ontspannen zullen deze zich weer sluiten.
Zodra de kamers van het hart zich ontspannen zullen de kleppen zich openen. De druk in de hartkamers zal overigens eerst lager moeten worden dan die in de boezems voordat de kleppen kunnen openen.
Hartklepaandoeningen
Aandoeningen aan de hartkleppen kunnen worden onderverdeeld in een drietal typen:
- hartklepinsufficiëntie: dit wil zeggen dat de hartkleppen niet goed afsluiten en dat er sprake is van een lek.
- stenose: er is sprake van een vernauwing van de hartklep waardoor deze niet goed open gaat.
- atresie: dit is een aangeboren afwijking waarbij de hartklep ontbreekt.
De verschillende aandoeningen aan de hartkleppen zullen de pompwerking van het hart verslechteren waardoor het orgaan harder moet werken en er uiteindelijk hartfalen kan optreden.