Take a fresh look at your lifestyle.

Bloeduitstorting

Op het ogenblik dat bloed uit een bloedvat weglekt en zich ergens in je lichaam ophoopt, is er sprake van een bloeduitstorting ofwel hematoom. Dit wil zeggen dat niet elke bloeding ook tot een bloeduitstorting zal leiden. In de volksmond wordt een bloeduitstorting ook vaak een blauwe plek genoemd.

single reizen online banner

Kinderen

Bij kinderen worden regelmatig bloeduitstortingen waargenomen. Dit is vooral te wijten aan de kleine ongelukjes tijdens het spelen. De motoriek en het reactievermogen van kinderen is namelijk vaak nog niet voldoende ontwikkeld om vallen en stoten efficiënt te kunnen voorkomen. In het bijzonder kinderen die nogal ruw spelen, zullen vaker onder de blauwe plekken zitten. Wanneer de bloeduitstortingen echter vaak niet kunnen worden naar vallen of stoten dan is een bezoek aan je huisarts aan te raden. De blauwe plekken zouden dan een meer ernstige oorzaak kunnen hebben.

Normale bloeduitstortingen

De meest voorkomende bloeduitstorting is de blauwe plek: een plek die op de huid zichtbaar is meestal als gevolg van een uitwendige slag of stoot. Als gevolg van het uitwendige geweld zal er een kneuzing van de kleinere bloedvaten ontstaan en er bloed uit de vaatjes in het omringende weefsel lekken. Het gelekte bloed zal door je lichaam vervolgens weer af worden gebroken en weer worden opgenomen.

Naarmate dit proces vordert, zal de bloeduitstorting van rood of blauw naar geel en groen verkleuren en uiteindelijk volledig wegtrekken. De kleurveranderingen van de bloeduitstorting is te wijten aan de afbraak van de hemoglobine in het bloed. Bij de afbraak zullen er namelijk gele pigmenten worden aangemaakt. De genezing van een bloeduitstorting kan van enkele dagen tot een paar weken in beslag nemen.

Diepere bloeduitstortingen

Bloeduitstortingen kunnen ook dieper in je lichaam ontstaan en in het begin niet voor een opvallende verkleuring zorgen. Wel kan er een zwelling of een bult zichtbaar zijn aan het oppervlak. Wanneer een bult niet alleen uit opgehoopt vocht maar ook uit een bloeduitstorting bestaat dan zal het bloed na een paar dagen meestal uitzakken. Er ontstaat een blauwe verkleuring die soms zelfs een stukje van de aangedane plek kan worden waargenomen. Bij een verstuikte enkel kan bijvoorbeeld een blauwe verkleuring worden waargenomen langs de rand van je voet.

Bijzondere bloeduitstortingen

  • Inwendige bloeduitstortingen in de schedelholte kunnen gevaarlijk zijn doordat het hersenweefsel wordt verdrongen. Hierbij kun je onder andere denken aan een subdurale hematoom en een epidurale hematoom. Maar ook wanneer er in je buik- of borstholte bloeduitstortingen ontstaan, kan dat gevaar opleveren voor je gezondheid. Er kan namelijk ongemerkte een verbloeding ontstaan als de bloeduitstortingen zo groot worden dat de hoeveelheid bloed in je bloedsomloop te klein wordt. Er bestaat dan een kans dat je in shock raakt.
  • Een brilhematoom, ofwel een bloeduitstorting die zich in het onderhuids bindweefsel rond je ogen bevindt. Onder andere een schedelbreuk kan een dergelijke bloeduitstorting tot gevolg hebben. Als gevolg van een brilhematoom zal er een rood/paarse ring rond je ogen te zien zijn die veel gelijkenis vertoond met de contouren van een bril.

Verhoogde neiging tot bloeden

In bepaalde gevallen kunnen er eerder bloedingen ontstaan zoals wanneer je medicijnen gebruikt die de stolling van je bloed beïnvloeden. Hierbij kun je onder andere denken aan middelen zoals aspirine en coumarinederivaten. Met andere woorden: als je bepaalde geneesmiddelen gebruikt kun je eerder spontane bloeduitstortingen ontwikkelen. Dit geldt overigens ook voor mensen die lijden aan stollingstoornissen of van wie de wanden van de bloedvaten fragieler zijn dan normaal, zoals het geval is bij patiënten die voor een langere tijd corticosteroïden gebruiken.

bewust puur banner

Zelfzorg

Over het algemeen is een gewone bloeduitstorting niet gevaarlijk en hoeft deze niet te worden behandeld. Na een paar dagen tot weken zal je lichaam het gelekte bloed namelijk zelf hebben opgeruimd en zal de plek weer zijn verdwenen. Bij de drogist en apotheek kun je echter ook middelen kopen die het genezingsproces van een bloeduitstorting kunnen versnellen.

Koeling

Op het moment dat er sprake is van een zwelling, kneuzing en/of bloeduitstorting dan kun je hier ijs op leggen. De roodheid en pijn zullen door het ijs worden verlicht. Je moet er echter wel rekening mee houden dat je geen ijs direct op de huid legt. Je kunt ijs bijvoorbeeld in een plastic zakje en vervolgens in een washandje doen voordat je het op de aangedane plek legt. Je kunt ook speciale icepacks gebruiken die speciaal bedoeld zijn om onder andere bloeduitstortingen mee te behandelen. Indien je geen ijs of icepack bij de hand hebt kun je gebruikmaken van iets anders dat je in je diepvriezer tegenkomt zoals bevroren groente die je in een theedoek hebt gewikkeld voordat je het op de bloeduitstorting legt.

Warmte

De dag nadat je de bloeduitstorting hebt gekoeld met ijs kun je er een warmtepack op leggen. Hierdoor zullen de bloedvaten uit gaan zetten en de bloedcirculatie ter plaatse worden verhoogd en de bloeduitstorting beter zal genezen. Er zijn verschillende soorten heatpacks in de handel gebracht die onder andere in warm water, de magnetron of het omklikken van een metalen plaatje worden verwarmd. Als je geen heatpack hebt dan kun je ook gebruikmaken van een zogenaamde warmwaterzak. Deze zak vul je met warm water en doet er een hoes of doek omheen om je huid te beschermen tegen verbranding.

Amicazalf

Voor het snel laten genezen van bloeduitstortingen kun je prima armicazalf op de aangedane plaats aanbrengen. Armica is een natuurlijk middel en de zalf is onder andere te koop bij de drogist en apotheek. Veel mensen hebben deze zalf standaard in huis zodat bloeduitstortingen snel kunnen worden ingesmeerd.

Vitamine C

Door vitamine C te gebruiken zal een bloeduitstorting eerder genezen. Je kunt vitamine C via je voeding binnenkrijgen maar ook in de vorm van een voedingsupplement slikken. Zolang als de bloeduitstorting aanwezig is, kun je extra vitamine C blijven gebruiken. Zodra de blauwe plek is verdwenen, is een normale dosis vitamine C weer voldoende.

Verhoogde vochtinname

Door voldoende te drinken zal elke verwonding beter genezen. Dit geldt ook voor de genezing van een bloeduitstorting. In het bijzonder het drinken van water, thee en vruchtensap zal bijdragen aan een snel herstel van blauwe plekken.

naturaplaza superfoods banner