Take a fresh look at your lifestyle.

Bloed overgeven

De meeste mensen zullen behoorlijk schrikken als zij over hebben gegeven en er wat bloed in het braaksel te zien is. Bloed in je braaksel betekent namelijk vaak dat er iets aan de hand is ergens in je lichaam. Vaak weten mensen die bloed over hebben gegeven niet goed wat ze moeten doen. Indien je vaker bloed overgeeft dan is het uiteraard verstandig om medische hulp in te roepen. De oorzaken van het overgeven van bloed kunnen sterk uiteenlopen en variëren van minder ernstig tot uitermate ernstig en zelfs levensbedreigend.

single reizen online banner

Oorzaken bloed overgeven

Op het ogenblik dat je wat hebt gegeten, maar niet voldoende of niet lang genoeg hebt gekauwd, dan kan het voedsel niet voldoende speeksel op hebben genomen. Zodra je dit voedsel vervolgens doorslikt bestaat er een kans dat het in je slokdarm blijft streken. Vaak gebeurt dit zonder dat je daar veel van zult merken omdat het voedsel toch langzaam door je slokdarm naar je maag zal worden getransporteerd.

In een enkel geval zal het voedsel echter niet verder worden vervoerd maar vast blijven zitten in je slokdarm. Het gevolg daarvan is dat je je na enige tijd minder prettig gaat voelen en last krijgt van oprispingen. De klachten zullen, naarmate de tijd verstrijkt, alsmaar erger worden en je zult bijvoorbeeld ook misselijk worden en het gevoel krijgen dat je moet overgeven.

Slokdarm

Op het moment dat je, met een verstopping in je slokdarm, moet overgeven dan zal er een overdruk in je slokdarm ontstaan. Het vastzittende voedsel zal namelijk de maaginhoud tegenhouden die naar buiten wil. Op de plaats van de verstopping kan de slokdarm dan lichtjes gaan scheuren en het vastzittende eten zal samen met het braaksel via de mond naar buiten worden gebracht. Uit het ontstane wondje in je slokdarm zal echter ook bloed vloeien dat eveneens uit wordt gebraakt. Het beste raak je niet in paniek omdat je het slijmvlies in je slokdarm even de tijd moet geven om zich weer te herstellen.

Over het algemeen zul je geen last meer ondervinden van overgegeven bloed als het wondje in je slokdarm is geheeld. Je moet er echter wel rekening mee houden dat een blokkade in je slokdarm ook het gevolg kan zijn van zogenaamde slokdarmspasme.

Maagzweer

Door de voortdurende werking van je maagzuur kan het slijmvlies van je maag aangetast worden en kan er zelfs een maagzweer ontstaan. Naast het maagzuur kunnen ook schimmels en bacteriën in je maag inwerken op een maagzweer. In sommige gevallen kan het zelfs gebeuren dat een maagzweer gaat bloeden en dat je bloed overgeeft.

bewust puur banner

Hoewel het niet wetenschappelijk bewezen is, veronderstellen veel mensen dat een maagzweer het gevolg is van veel spanningen en stress. Het is echter wel vast komen te staan dat overmatig gebruik van alcohol, te weinig groente en fruit eten en roken vaak verantwoordelijk kunnen zijn voor het ontstaan van een maagzweer. De grootte van de maagzweer zal ook de hoeveelheid bloed bepalen dat in je maag terecht komt. Bloed uit een kleine maagzweer zal bijvoorbeeld door de maag worden verteerd en via de natuurlijke weg worden afgevoerd uit je lichaam. Indien de bloeding groter wordt dan wil je maag dit ook kwijt maar kan niet alles worden verteerd. Je zult dan bloed gaan overgeven. Medisch onderzoek en vaak zelfs medisch ingrijpen is dan altijd noodzakelijk.

Maagkanker symptomen

Maagkankerkan eveneens verantwoordelijk zijn voor bloed dat je overgeeft. Indien er sprake is van maagkanker dan kun je gedurende een langere periode last hebben van maagpijn waarbij je:

  • voortdurend het gevoel hebt dat je maag vol zit,
  • misselijk bent,
  • dikwijls overgeeft,
  • bloed in je braaksel aan kunt treffen,
  • minder kan eten en lichaamsgewicht verliest,
  • galwegen verstopt komen te zitten en je lichaam (in het bijzonder je ogen) er geel uit gaan zien.

Je maag is een orgaan dat relatief diep in je lichaam ligt waardoor maagkanker in veel gevallen pas in een laat stadium zal worden ontdekt. In een heleboel gevallen zal het dan ook te laat zijn voor een verdere behandeling als de maagkanker aan het licht komt. Zodra je bloed overgeeft en je hebt last van geelzucht dan is het essentieel dit te laten onderzoeken door je huisarts of specialist.

Naar de dokter

In veel gevallen is het overgeven van bloed een teken dat er iets goed mis is in je lichaam. Bij het overgeven van bloed in combinatie met pijn in je slokdarm dan is er doorgaans sprake van een voedselblokkade en is niet panikeren het devies.

Als de pijn in je slokdarm niet aanwezig was en geeft je steeds meer bloed over dan is het inroepen van medische hulp noodzakelijk. Vandaag de dag kan een maagzweer goed worden behandeld door middel van het toedienen van medicatie. Helaas zullen de vooruitzichten minder gunstig zijn als het overgeven van bloed veroorzaakt wordt door de aanwezigheid van een tumor in je maag.

naturaplaza superfoods banner