Vrijwel ieder mens heeft er wel eens mee te maken (gehad): een bloeduitstorting, ofwel blauwe plek, op je been zonder te weten hoe deze is ontstaan. Met geen mogelijkheid weet je je dan nog te herinneren dat je je been gestoten hebt. Dit is overigens heel normaal en niets om je zorgen te maken, mits dit niet te vaak gebeurt. Op het moment dat je in een relatief korte tijd plotseling meerdere bloeduitstorting op je lichaam opmerkt zonder dat daar een goede verklaring voor te vinden is, wordt het een heel ander verhaal.
Ontstaan bloeduitstortingen
Een bloeduitstorting ontstaat als een bloedvat beschadigd wordt door bijvoorbeeld vallen, stoten of een andere kracht van buitenaf die op je je lichaam wordt uitgeoefend. Een dergelijke beschadiging kan ervoor zorgen dat er bloed uit het bloedvat gaat lekken die de huid plaatselijk rood of blauw kleurt: een blauwe plek. Zodra je lichaam begint met het opruimen van het gelekte bloed zal de bloeduitstorting van kleur veranderen en van groenig naar geel verkleuren om vervolgens volledig weg te trekken. De verkleuring van de bloeduitstorting is te wijten aan het feit dat je lichaam de hemoglobine (dit is de rode kleurstof, die in je bloed zit), om gaat zetten in geelkleurige pigmenten. De kleur van de bloeduitstorting zal steeds lichter worden naarmate er steeds meer hemoglobine is omgezet.
Aandoeningen
Hoewel een bloeduitstorting in de regel onschuldig is, kan er ook sprake zijn van een ziekte of aandoening waardoor er eerder blauwe plekken zullen ontstaan. Spontane bloeduitstortingen kunnen onder andere ontstaan bij ziektes en aandoeningen zoals:
- Een tekort aan vitamine C: vitamine C speelt een essentiële rol bij uiteenlopende lichaamsfuncties zoals bij de groei, bij het vormen van bindweefsel, bij je ademhaling, bij de ijzeropslag in je lichaam, het op peil houden van je weerstand tegen spanningen en infectieziektes. Een ernstig en langdurig vitamine C-tekort leidt tot scheurbuik. Deze aandoening is het gevolg van een te eenzijdig dieet dat weinig of geen aardappelen, vers fruit en verse groente bevat. Een van de klachten van scheurbuik is het ontstaan van spontane blauwe plekken het gevolg van bloeding van de huid en spieren.
- Een tekort aan vitamine-B12: vitamine B12 is ook van groot belang voor een heleboel lichaamsfuncties. Doordat deze vitamine alleen voorkomt in dierlijke producten hebben in het bijzonder vegetariërs, veganisten maar soms ook oudere mensen eerder kans op het ontwikkelen van een vitamine B12-tekort. De stof intrinsic factor vervult een belangrijke rol bij de opname van vitamine B12. Deze stof is een onderdeel van je maagsap en wanneer er sprake is van een ernstige beschadiging van je maagslijmvlies zal er weinig of geen intrinsic factor aangemaakt worden en kan er een tekort aan vitamine B12 ontstaan. Indien er een deel van de dunne darm is weggehaald kan eveneens een dergelijk tekort ontstaan omdat dit de plaats is waar vitamine B12 door je lichaam wordt opgenomen. Een van de klachten van een vitamine B12-tekort is bloedarmoede waardoor spontane blauwe plekken kunnen ontstaan.
- Een tekort aan vitamine K: vitamine K is erg belangrijk bij de botstofwisseling en de bloedstolling en wordt vooral door bacteriën in je darmen geproduceerd. In je lichaam wordt echter niet genoeg vitamine K aangemaakt waardoor je dit aan dient te vullen met behulp van voeding die deze vitamine bevat. Een vitamine K-tekort kan de bloedstolling beïnvloeden en spontane bloedingen en bloeduitstortingen veroorzaken.
- Bijwerking van bepaalde geneesmiddelen: sommige geneesmiddelen kunnen de bloeddikte of de productie van bloedplaatjes beïnvloeden. Het gevolg daarvan is dat de bloedstolling wordt ontregeld en er spontane bloeduitstortingen ontstaan. Zo hebben onder andere mensen die bloedverdunners slikken meer kans op het ontstaan van spontane bloeduitstortingen. Maar ook bepaalde middelen tegen depressies, NSAID’s en anti-epileptica, bloeddrukverlagers en corticosteroïden kunnen verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van spontane bloeduitstortingen. Het is daarom goed om altijd voor het gebruik van medicijnen na te gaan wat eventuele bijwerkingen zijn. Indien je inderdaad last krijgt van onverklaarbare bloeduitstortingen tijdens het gebruik van dergelijke geneesmiddelen dan dien je dit te melden bij de behandelend arts.
Overige oorzaken
Er zijn echter nog een heleboel andere oorzaken voor het ontstaan van spontane bloeduitstorting op bijvoorbeeld je been. Hierbij kun je onder andere denken aan:
- een te langzaam werkende schildklier,
- bloedarmoede,
- afwijkingen in de bloedstolling zoals hemofilie, de ziekte van Willebrand en trombocytopenie,
- bloedvergiftiging,
- bindweefselafwijkingen zoals syndroom van Ehlers-Danlos,
- cirrose,
- leukemie.