In de meeste gevallen hoef je een bloeduitstorting niet te behandelen. Binnen een paar dagen tot weken heeft je lichaam deze namelijk zelf verholpen. Een bloeduitstorting is immers niets meer dan gelekt bloed uit een beschadigd bloedvat. Wanneer een bloedvat dicht onder je huid, door bijvoorbeeld een slag of stoot, beschadigd raakt, kan er bloed uit lekken en in het omringende weefsel terechtkomen. Aan de buitenkant zul je dan een bloeduitstorting, ofwel blauwe plek, kunnen waarnemen.
Genezing
De genezing van een bloeduitstorting gaat als volgt: je lichaam zal het bloed dat uit het beschadigde bloedvat komt, gaan afbreken. Op het ogenblik dat echter de hemoglobine wordt afgebroken zal de bloeduitstorting van kleur veranderen. Er zal een verkleuring te zien zijn van rood/paars naar uiteindelijk groen/geel voordat de bloeduitstorting vervolgens helemaal zal verdwijnen.
Versnelling genezing
Op het moment dat een bloeduitstorting er ontsierend is of je er om een andere reden eerder vanaf wilt geraken dan kun je het genezingsproces een handje helpen door één of meerdere van de onderstaande methodes toe te passen.
Leg ijs op de bloeduitstorting
Op het moment dat je op een bloeduitstorting iets kouds legt dan zal dit de zwelling sneller af laten nemen en het genezingsproces bevorderen. Door zo snel mogelijk na het ontstaan van de bloeduitstorting de aangedane plaats te koelen, kun je voor een belangrijk deel voorkomen dat de blauwe plek zich verder zal uitbreiden.
Werkwijze:
vul een (hersluitbaar) plastic zakje met ijsblokjes of gebruik een zak met bijvoorbeeld diepvriesgroente. Vervolgens wikkel je het zakje in een theedoek of een washandje voordat je het op de bloeduitstorting legt. Als alternatief kun je ook een zogenaamd icepack gebruiken.
Een Icepack is een, speciaal voor verwondingen ontwikkelde, flexibele zak die gevuld is met gel. Deze icepacks zijn onder andere te verkrijgen in sportwinkels omdat sporters regelmatig te maken kunnen krijgen met bloeduitstortingen.
Let op: elk uur dien je de bloeduitstorting maximaal een kwartier te koelen. Zou je dit namelijk langer doen dan loop je het risico dat je huid gaat bevriezen en je serieuze problemen krijgt.
Het omhoog leggen van het lichaamsdeel met de bloeduitstorting
De zwaartekracht kun je prima inzetten om de bloedstroom naar je bloeduitstorting te verminderen. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is het aangedane deel van je lichaam boven harthoogte te houden. Het gevolg daarvan is dat er een kleinere hoeveelheid bloed de blauwe plek weet te bereiken en je minder last krijgt van de ontsierende verkleuring.
Werkwijze: Leg bijvoorbeeld je been met een bloeduitstorting op een stapel kussens terwijl je op de bank zit. Zodra een bloeduitstorting een paar centimeters boven harthoogte ligt, bereik je al het gewenste resultaat. Een arm met een blauwe plek kun je dus gewoon op een hoge armleuning of ook een stapel kussens leggen, mits deze hoger is dan je hart.
Op het ogenblik dat een bloeduitstorting zich op je bovenlichaam bevindt dan kun je de zwaartekracht niet gebruiken om deze eerder te laten genezen. Het is immers niet mogelijk om dan de blauwe plek boven harthoogte te leggen.
Rust nemen
Zodra je spieren aan het werk worden gezet, zal er meer bloed naartoe worden gepompt. Dit is echter, als je een bloeduitstorting hebt, wat je niet wilt. Om die reden kun je je beter zo rustig mogelijk houden en een tijdje wat rustiger aandoen. Je bloeduitstorting krijgt zo de kans om sneller te genezen.
Werkwijze: gun jezelf een dagje ontspannen op de bank met een goed boek of een leuke film. Natuurlijk kun je ook iets anders gaan doen, mits je je maar niet veel hoeft in te spannen. Ga bovendien op tijd naar bed zodat je lichaam tijdens je slaap aan je herstel kan werken.
Naar de dokter
In de regel zal een bloeduitstorting geen medische hulp behoeven. Een blauwe plek is meestal ook geen indicatie voor een serieuze aandoening waardoor jezelf de verzorging voor je rekening kunt nemen. Alleen wanneer er één van de onderstaande situaties zich voordoen, is contact met een arts noodzakelijk:
- er ontstaan spontaan bloeduitstortingen. Er is dus geen sprake van een klap of stoot op de aangedane plaats.
- Je krijgt hoge koorts,
- Er zijn tekenen van een infectie te zien rond de bloeduitstorting (pus- of vochtophoping en/of roodheid),
- Je ervaart een hevige druk rondom de bloeduitstorting (er kan sprake zijn van het compartiment- of logesyndroom) de bloedtoevoer kan verstoord raken door de zwelling in een bepaald deel van je lichaam. Er dient acuut medische hulp te worden verleend omdat dit soms levensbedreigend is.