Take a fresh look at your lifestyle.

Wat zijn HIV en AIDS?

De meeste mensen hebben tegenwoordig wel eens gehoord van HIV en AIDS, maar helaas weet nog niet iedereen wat deze medische termen daadwerkelijk betekenen. Het is dan ook niet vreemd dat HIV en AIDS soms (onterecht) worden verward. Om wat duidelijkheid te scheppen gaan we je hieronder op een begrijpelijke manier uitleggen wat HIV en AIDS precies inhouden.

single reizen online banner

Wat is HIV?

HIV is een afkorting van Humaan Immunodeficiëntie Virus (de wetenschappelijke benamingen zijn: Human immunodeficiency virus 1 en Human immunodeficiency virus 2) en betreft een virus dat cellen in het immuunsysteem aanvalt. Je immuunsysteem is de natuurlijke afweer van je lichaam tegen ziekten. Het virus vernietigt een bepaalde soort witte bloedcellen in het immuunsysteem, de zogenaamde T-cellen, en kopieert zichzelf binnen deze cellen. T-cellen in de medische wereld echter ook vaak aangeduid als CD4-cellen genoemd.

Vanwege het feit dat HIV meer CD4-cellen vernietigt en meer kopieën van zichzelf maakt, zal het virus er geleidelijk voor zorgen dat het immuunsysteem van een besmette persoon zwakker wordt. Dit wil dus zeggen dat iemand die met HIV besmet is en geen antiretrovirale behandeling krijgt, steeds meer moeite zal hebben om infecties en ziekten te lijf te gaan.

Indien HIV niet behandeld wordt, dan kan het overigens wel tot 10 of zelfs 15 jaar duren voordat het immuunsysteem zo ernstig beschadigd is dat het helemaal niet meer in staat zal zijn om zichzelf te verdedigen. De snelheid waarmee HIV vordert loopt echter sterk uiteen en zal afhankelijk zijn van een aantal factoren, zoals:

 • de leeftijd van de persoon die besmet is met het virus,
 • de algemene gezondheid van de besmette persoon,
 • de (medische) achtergrond van de persoon in kwestie.

Basisfeiten over HIV

HIV staat, zoals we al eerder vermelden voor de engelse term Human Immunodeficiency Virus. Iemand die besmet is met HIV kan lang en gezond leven door met antiretrovirale middelen behandeld te worden die effectief het virus weten te remmen. Deze middelen zijn vrijwel overal op aarde voor iedereen beschikbaar.

Op het ogenblik dat iemand lijdt aan HIV, dan kan worden gesteld dat: hoe eerder hij, of zij, wordt gediagnosticeerd, hoe eerder er een passende behandeling in gang kan worden gezet. Een vroege behandeling betekent immers dat de besmette persoon op de lange termijn van een betere gezondheid kan genieten.

Het is mogelijk om met behulp van een antiretrovirale behandeling om het de HIV-concentraties in het lichaam te verlagen tot een zodanig laag niveau dat bloedtesten het virus niet meer aan kunnen tonen. Iemand die door het leven gaat met HIV, en waarbij de virale concentratie bevestigd is als niet aan te tonen, zullen niet in staat zijn om HIV op een ander over te dragen. Het geregeld testen op HIV is echter wel van groot belang om te weten hoe je situatie er opdat moment voor staat.

HIV kan aan worden getroffen in bepaalde soorten, door het lichaam geproduceerd, vocht, zoals:

bewust puur banner
 • sperma,
 • bloed,
 • vaginaal vocht,
 • anaal vocht,

Het is echter niet zo dat HIV over kan worden gedragen door middel van:

 • zweet,
 • speeksel,

Het gebruik van (mannen-, maar ook vrouwen-)condooms tijdens het hebben van seksuele betrekkingen is overigens de beste manier om een besmetting met HIV, en andere seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) te voorkomen . Bovendien dien je, wanneer je medicatie injecteert, altijd een schone naald en spuit te gebruiken en deze in geen geval met andere te delen. Dit geldt uiteraard ook voor andere medische apparatuur, deze dient ook altijd steriel te zijn voordat dexe bij een nieuwe patiënt wordt gebruikt.

Op het moment dat je zwanger bent, en met HIV besmet bent, dan is het mogelijk dat het virus via je bloed in het lichaam van je kindje terechtkomt. Dit kan gebeuren tijdens de geboorte, of daarna door het geven de borstvoeding. Door behandeld te worden voor HIV en ervoor te zorgen dat de concentraties van dit virus in je lichaam zo laag worden dat het niet meer aan te tonen is, zal de kans op besmetting van je baby echter aanzienlijk kleiner worden.

Wat is AIDS?

AIDS is de benaming voor een reeks symptomen (ook wel een syndroom genoemd, en dus geen virus) als gevolg van HIV. Van iemand kan dus pas worden gezegd dat hij, of zij, AIDS heeft op het ogenblik dat het immuunsysteem te zwak is geworden om infecties te bestrijden en er bepaalde symptomen en ziektes zich zullen gaan manifesteren. Dit is de laatste fase van HIV, wanneer de infectie dus erg ver gevorderd is en niet meer behandeld kan worden zodat de dood er uiteindelijk op volgt.

Basisfeiten over AIDS

AIDS, staat voor de engelse term Acquired Immune Deficiency Syndrome; en wordt eveneens een vergevorderde HIV-infectie of HIV in de eindfase genoemd. AIDS is dus een reeks symptomen en ziektes die zich hebben ontwikkeld als gevolg van een voortgeschreden HIV-infectie die in staat is gebleken om het immuunsysteem te vernietigen.

Vandaag de dag zullen minder mensen AIDS ontwikkelen vanwege het feit dat de behandeling voor HIV ervoor zorgt dat meer mensen gezond kunnen blijven. Ondanks het feit dat er tot op de dag van vandaag nog geen remedie is gevonden voor HIV, hoewel met de juiste behandeling en begeleiding, iemand met HIV wel in staat zal zijn om meer van het leven te genieten en om langer gezond te blijven. Om dit te kunnen bereiken, is het vooral van belang dat je de voorgeschreven behandeling(en) strikt opvolgt.

Kortom:

 • HIV is een virus dat het immuunsysteem aan zal vallen, en op die manier de natuurlijke afweer van je lichaam tegen ziekten kan elimineren.
 • Op het moment dat HIV niet wordt behandeld, dan zal het immuunsysteem van een besmette persoon steeds zwakker worden totdat het niet langer in staat zal zijn om levensbedreigende infecties en ziekten te bestrijden.
 • Geregeld testen op HIV wil zeggen dat je een antiretrovirale behandeling kunt krijgen op het ogenblik dat je het nodig hebt en dus je in staat zult zijn om gezond te blijven.
 • AIDS is een term die een aantal symptomen en ziektes omvat die zich zullen manifesteren in het laatste stadium van de HIV-infectie, indien deze niet, of niet op de juiste manier, is behandeld.
naturaplaza superfoods banner