Wanneer je al meer dan enkele uren last van buikgriep (gastro-enteritis) hebt gehad dan zal het je wellicht op zijn gevallen dat je wat lichaamsgewicht bent kwijtgeraakt. Een verminderde eetlust en/of alles wat je op een dag binnen hebt gekregen weer direct uitbraken, zal daar absoluut debet aan zijn.
Oorzaken van gewichtsverlies tijdens ziekte
Op het ogenblik dat je lijdt aan gastro-enteritis (in de volksmond wordt dit meestal buikgriep genoemd), dan zijn de meest voorkomende symptomen overgeven en diarree. Je kunt je echter ook misselijk voelen, koorts hebben, maagkrampen hebben en je uitgeput voelen. Dergelijke symptomen kunnen zijn veroorzaakt door uiteenlopende virussen, bacteriën of zelfs door bepaalde parasieten.
Zodra je meerdere keren op een dag te maken krijgt met diarree en overgeven, dan zul je in korte tijd aardig wat vocht uit je lichaam verliezen. Daarbij komt vaak nog dat je moeite zult hebben om voedsel of vocht binnen te houden waardoor je het verloren gewicht niet aan kunt vullen. Dit soort drastische veranderingen in de hoeveelheid voedsel die in je lichaam terechtkomt, kan dan ook zeker in een bepaalde mate waargenomen worden. Wanneer deze symptomen meerdere dagen aan blijven houden, kan de gewichtsverandering zelfs behoorlijk ingrijpend zijn.
De duur van de ziekte en de mate van gewichtsverlies
Vanwege het feit dat het grootste deel van het gewicht dat wordt verloren wanneer je ziek bent vocht betreft, zul je waarschijnlijk weer aankomen zodra je je weer beter voelt en je normale eet- en drinkpatroon zich heeft hersteld.
Indien je werkelijk af wilt vallen, is dit dan ook zeker niet de juiste manier om dit doel te bereiken. Boulimia is zelfs een ernstige eetstoornis, en bovenal meestal niet zeer effectief. Zelfs op momenten dat je ongewild jr voedsel en vocht weer uitbraakt op momenten dat je last hebt van een buikgriep. Na enige tijd zul je namelijk waarschijnlijk teleurgesteld worden als je merkt dat het verloren lichaamsgewicht al snel na je herstel weer is teruggekeerd.
De reden hiervoor is vrij simpel: wanneer je namelijk overgeeft, zul je geen vet kwijtraken. Je lichaam probeert zich door te braken te ontdoen van het virus, de bacterie of andere ziektekiemen die je lichaam binnen zijn gedrongen en voor je ziek zijn hebben gezorgd. Braken en diarree zijn de symptomen van de ziekte die duiden op de verdediging van je lichaam tegen deze ongewenste indringers. Het lichaam zal door middel van de eliminatie van voedsel en vocht in je spijsverteringskanaal proberen om de aanwezige ziektekiemen te doden. Zodra je echter weer bent hersteld en weer normaal kunt gaan het eten, zal het grootste deel van het verloren lichaamsgewicht weer terugkeren omdat je dan voedsel en vocht weer vast kunt houden.
Klachten en symptomen van gewichtsverlies bij ziekte
Het grootste risico en zorg zullen bij de meeste mensen met buikgriep uit dienen te gaan naar uitdroging. Uitdroging in het bijzonder vaak voor bij jonge baby’s en kinderen, maar ook bij mensen die al een hoge leeftijd hebben bereikt. Tekenen die op uitdroging bij oudere kinderen en volwassenen kunnen wijzen zijn onder andere:
- Een droge- of plakkerig aanvoelende mond,
- Minder plassen dan normaal,
- Zeer donkere urine produceren,
- Hoofdpijn,
- Spierkrampen,
- Prikkelbaarheid,
- Verwardheid,
- Duizeligheid,
- Een licht gevoel in het hoofd,
- Snelle ademhaling,
- Snelle hartslag,
- Ogen die diep in de oogkassen liggen,
- Bewustzijnsverlies.
Tekenen van uitdroging bij baby’s en jonge kinderen zijn onder meer:
- Minder aantal natte luiers (een baby moet minimaal 6 natte luiers op een dag produceren),
- Weinig, of geen, traanproductie tijdens het huilen,
- Lethargic (het kleintje zal niet willen spelen of lachen),
- Verzonken zachte plek (fontanel) op het hoofdje,
- Een droge mond,
- Extreem slaperig,
- Een droge, gerimpelde huid,
- Koude, droge handen en voeten.
Wanneer moet je medische hulp inschakelen?
Zodra je je zorgen maakt over mogelijke uitdroging, dan dien je direct contact op te nemen met je huisarts, of op een andere wijze medische hulp te zoeken. In bepaalde gevallen kan uitdroging gelukkig thuis worden behandeld, maar alleen wanneer jij of je kind vocht binnen kunt houden. Het is echter van groot belang om het toedienen van vocht in een rustig tempo te doen wanneer je ook moet overgegeven. Het te snel toedienen van grote hoeveelheden vocht kan er immers toe leiden dat je opnieuw over gaat geven of dat het braken zal verergeren.
Op het moment dat je niet in staat bent om voldoende vocht binnen te houden, dan dien je contact op te nemen met je huisarts. Er zijn namelijk bepaalde geneesmiddelen die je mogelijk kunnen helpen door het braken kunnen stoppen. Indien de mate van uitdroging echter ernstig van aard is, dan is het wellicht nodig dat er via een infuus vocht toegediend moet worden om de vochtbalans van je lichaam te kunnen herstellen.
Op het ogenblik dat je bij iemand bent die uitgedroogd lijkt en zelfs het bewustzijn verliest, dan dien je met spoed medische hulp in te schakelen. Het is echter niet de bedoeling, en zelfs gevaarlijk, om een bewusteloze persoon iets te drinken te geven. Het vocht kan dan immers in de longen terechtkomen met alle gevolgen van dien.
Zodra je symptomen wijzen op een buikgriep en deze situatie langer dan een paar dagen aan blijft houden (of wanneer je voortdurend moet braken voor ruim 24 uur achtereen), dan dien je contact op te nemen met je huisarts. De meeste gastro-enteritis zal echter na één of twee dagen vanzelf weer verdwijnen.
Diarree kan helaas langer aan blijven houden, maar na verloop van tijd zou ook dit dienen te verbeteren. Als je voortdurend lichaamsgewicht blijft verliezen en het braken of de diarree niet wil verdwijnen, dan dien je uiterlijk na een week, naar de dokter te gaan. Er kan immers een andere oorzaak ten grondslag liggen aan deze klachten waardoor wellicht aanvullende onderzoeken of behandelingen noodzakelijk zijn.
Het voorkomen van gewichtsverlies bij ziekte
Er is geen behandeling voor handen wanneer je last van buikgriep krijgt, behalve het aannemen van een afwachtende houding. De reden hiervoor is simpel: buikgriep wordt in de regel veroorzaakt door virussen, waardoor het gebruik van antibiotica niet zal helpen. Zelfs wanneer je last hebt van maagaandoeningen die doorgaans worden veroorzaakt door bacteriën, zoals salmonella, zullen vanzelf weer verdwijnen en hoeven meestal ook niet behandeld te worden met antibiotica.
Het beste wat je kunt doen, is het voorkomen van een infectie. Dit zal overigens niet altijd gemakkelijk zijn, in het bijzonder wanneer één van je huisgenoten er al last van heeft. Dat wil overigens niet zeggend at je helemaal niet kunt proberen om niet ziek te worden door het nemen van een aantal maatregelen dat de verspreiding van ziektekiemen tot een minimum kunnen beperken. Om te beginnen is je handen wassen van essentieel belang. Was ze zo vaak als mogelijk is en dan in het bijzonder:
- voor en na een maaltijd,
- nadat je naar het toilet bent geweest,
- nadat je een luier hebt verschoond,
- voor en na het bereiden van voedsel,
- nadat je iets aan hebt geraakt dat een zieke eveneens in de handen heeft gehad.
Slotopmerking
Dit artikel heeft niets te maken met het verlies van lichaamsgewicht door opzettelijk braken, bijvoorbeeld door een eetstoornis of gewichtsverlies als gevolg braken dat door een chronische- of ernstige ziekte wordt veroorzaakt. Dit zijn dan ook ernstige problemen die je absoluut niet lichtvaardig op dient te vatten. Op het moment dat je vermoedt dat je worstelt met een eetstoornis, dan is het goed om met iemand in je nabije omgeving hierover te praten en (eventueel samen) medische hulp in te schakelen. Maar ook wanneer je meer informatie nodig heeft over een eetstoornis omdat je je zorgen maakt over jezelf of een ander, dan zijn er talloze nuttige (online) bronnen te vinden. Uiteraard kun je ook langs diverse medische kanalen aan de nodige informatie over dit onderwerp komen.
Hoewel het verliezen van lichaamsgewicht voor een heleboel mensen moeilijk zal zijn, is er toch geen snelle oplossing voor handen die werkelijk als veilig en effectief kan worden betiteld. Wanneer je ziek bent als gevolg van bijvoorbeeld buikgriep, dan doe je er verstandig aan om je aandacht te richten op de goede zorg voor jezelf en je herstel. Het gewicht dat je weegschaal aangeeft zijn immers niet van belang als je gezondheid hierdoor op het spel komt te staan.