Op het ogenblik dat een volwassene zonder een duidelijk aanwijsbare reden een bloedneus krijgt, dan kan dit te maken hebben met:
- het gebruik van bepaalde geneesmiddelen,
- bepaalde gezondheidsproblemen,
- het verblijven in een omgeving waar de lucht gewoon droog is.
Neusbloedingen komen dan ook vaak voor, en ondanks dat de oorzaak aanvankelijk misschien niet duidelijk is, zijn de meeste gevallen van een bloedneus niet ernstig van aard en kunnen ze gewoon thuis onder controle worden gehouden.
Acute oorzaken van een neusbloeding kunnen zijn:
- een letsel dat ontstaan is aan de neus door een verwonding,
- een misvorming in de neus,
- een ontsteking in de neus,
- tumoren in de neus (dit komt gelukkig slechts zelden voor).
Al de oorzaken zullen ervoor zorgen dat de bloedvaten die aan het oppervlak in de neus liggen, gaan bloeden.
Acute en onverklaarbare neusbloedingen ogen wellicht ernstig, maar blijken dat in de praktijk in de meeste gevallen gelukkig niet te zijn. Om je enigszins gerist te kunnen stellen, voor het geval je ooit een dergelijke neusbloeding krijgt, hebben we een lijst opgesteld met een aantal veelvoorkomende oorzaken, samen met een aantal tips voor het behandelen van een bloedneus en bovendien geven we aan op welke momenten je wel medische hulp in dient te schakelen.
- Onderliggende gezondheidsproblemen
Een aantal medische aandoeningen kunnen het vermogen om te stollen van je bloed verlagen en als gevolg daarvan eerder zorgen voor het ontstaan van ene neusbloeding. Hierbij kun je denken aan, bijvoorbeeld:
- Een leveraandoening,
- Een nieraandoening,
- Chronische alcoholmisbruik.
- Hartaandoeningen, zoals een hoge bloeddruk (hypertensie) en congestief hartfalen kunnen eveneens neusbloedingen met zich meebrengen, net zoals een zogenaamde hypertensieve crisis (een acute, snelle stijging van de bloeddruk die gepaard kan gaan met ernstige hoofdpijn, kortademigheid en gevoelens van angst), aldus de American Heart Association (AHA).
- Verkoudheid, een allergie en regelmatig niezen kunnen eveneens de binnenzijde van je neus irriteren, wat kan resulteren in het ontstaan van een bloedneus.
- Droge lucht
Droge lucht van zowel binnen- als buitenshuis kan als het koud is de binnenkant van je neus uitdrogen, wat kan resulteren in het ontstaan van barstjes en bloedingen in je neus. Het gebruik van een luchtbevochtiger tijdens het slapen kan helpen om de droogte af te laten nemen, en ook neussprays kunnen soms nuttig voor het bevochtigen van de neusholte.
- Bloedverdunnende geneesmiddelen
Anticoagulantia (bloedverdunnende) geneesmiddelen, aspirine en niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (de zogeheten NSAIDS) die gebruikt worden om pijn te bestrijden, kunnen allemaal zorgen voor het ontstaan van een bloedneus. Vanwege het feit dat bloedstolling een noodzakelijke stap is in het voorkomen, of het stoppen, van een bloedneus, kan ieder geneesmiddel die de bloedstolling verandert, zorgen voor een neusbloeding, maar een bloedneus ook moeilijkere laten stoppen. Voorbeelden van dit soort middelen zijn:
- anticoagulantia, zoals Coumadin of Jantoven (met als werkzame stof warfarine),
- het antistollingsmiddel Plavix (met als werkzame stof clopidogrel bisulfaat), zelfzorgmedicatie, zoals aspirine,
- op doktersrecept verkrijgbaar NSAIDs, zoals naproxen.
Een heleboel mensen die lijden aan de hartaandoening, atriale fibrillatie (voorkamer fibrillatie), die zich kenmerkt door een onregelmatige hartslag, nemen anticoagulantia om te voorkomen dat zich bloedstolsels in hun bloedvaten zullen gaan vormen. En op het moment dat je een hartaanval heeft gehad, dan zal je arts wellicht ook het dagelijks gebruik van een aspirine aan hebben bevolen om een herhaling te helpen voorkomen. Bloedstolsels kunnen leiden tot de ontwikkeling van een beroerte of een hartaanval zodra ze door het bloed gaan reizen en uiteindelijk zo de hersenen of het hart weten te bereiken, maar de anticoagulantia die normaal gesproken worden gebruikt om dergelijke bloedstolsels te voorkomen, brengen echter wel een verhoogd risico op een neusbloeding met zich mee.
- Neuspeuteren of -krabben
Beschadiging van de bloedvaten door een verwonding in een neusgat als gevolg van neuspeuteren kan resulteren in een neusbloeding. Dit komt vaak voor bij kinderen, maar ook bij volwassenen die gevoelig zijn voor jeuk, of die de nare gewoonte hebben om voortdurend in hun neus te peuteren.
Hoe kun je een neusbloeding thuis stelpen?
Om thuis een neusbloeding te stelpen, dien je op een stoel te gaan zitten en je hoofd naar voren te buigen. Vervolgens oefen je een directe druk uit op je neus om het bloeden te stelpen door je neusgaten voor de duur van minimaal 10 minuten dicht te knijpen en door je mond te ademen. Als alternatief kun je ook gebruik maken van een speciaal neusknijpertje, dat je zelf kunt maken van een paar tongspatels en wat tape.
Op het ogenblik dat het bloeden na deze stap weer begint, dan kun je een nasale decongestivespray gebruiken om de bloedvaten van je neus te vernauwen en dien je opnieuw directe druk op je neus uit te gaan oefenen om het neusbloeden te stelpen.
Om een nieuwe bloedneus te kunnen voorkomen, kun je een speciale zalf in je neusgaten aanbrengen om de slijmvliezen in je neus te hydrateren, maar dat kan pas nadat het bloeden is volledig gestopt. Verder dien je te voorkomen dat je in je neus gaat peuteren of krabben als je nieuwe neusbloedingen wilt voorkomen.
Wanneer moet je medische hulp inroepen bij een neusbloeding?
Ondanks het feit dat de meeste neusbloedingen gewoon thuis kunnen worden behandeld, zijn er toch bepaalde ernstige neusbloedingen die medische aandacht nodig hebben. Kevin Campbell, cardioloog bij Wake Heart and Vascular Associates in Raleigh, North Carolina, zegt: “Neusbloedingen zijn slechts zelden levensbedreigend van aard. Maar onder bepaalde omstandigheden, zoals wanneer je bloedverdunnende medicatie, zoals aspirine of warfarine gebruikt, dan kan een neusbloeding soms behoorlijk zorgwekkend zijn en medische zorg vereisen. “In dit soort gevallen zal je behandelde arts wellicht de dosis bloedverdunnende geneesmiddelen die je gebruikt aan dienen te passen.
Indien er meer dan een bloedneus in de week optreedt, dan is dit eveneens een teken dat je met je huisarts, of andere behandelde arts, dient te gaan praten. “Als neusbloedingen steeds terugkeren, of je nu bloedverdunnende middelen gebruikt of niet, dan is dat een gegronde reden op om medische hulp hiervoor te gaan zoeken, bijvoorbeeld bij je huisarts,” zegt Dr. Campbell. Hij voegt er bovendien aan toe dat steeds terugkerende neusbloedingen kunnen duiden op andere, meer ernstige aandoeningen die mogelijk een behandeling nodig hebben.
“Je moet absoluut medische hulp zoeken, bijvoorbeeld door naar een spoedeisende hulpafdeling van een ziekenhuis te gaan zodra je bloedneus langer dan een paar minuten aan blijft houden, of wanneer je niet in staat bent om het bloeden te stoppen door de uitoefening van een directe druk met je hand,” aldus Campbell.