Take a fresh look at your lifestyle.

Suikerbonen en doopsuiker

Een suikerboon is van oorsprong een amandelnoot die omhuld is door een laagje suikerglazuur. Het glazuur kan zowel wit als gekleurd zijn en soms wordt de amandelnoot ook vervangen door een chocoladevulling. Een andere naam voor suikerbonen is doopsuikers.

single reizen online banner

Oorsprong

De symboliek van de noot ligt aan de basis van de traditie om suikerbonen te schenken bij de geboorte van een kind. De noot is een belangrijk symbool met betrekking tot de vruchtbaarheid, het nieuwe leven en de hoop op een vruchtbaar huwelijk. De traditie om suikerbonen aan de genodigden bij een doopsel te geven heeft tot de synonieme doopsuiker geleid.

Traditie

Deze traditie is nog altijd in gebruik in Vlaanderen maar ook in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. In bepaalde streken is het gebruikelijk dat de peetouders de suikerbonen betalen. In andere streken worden de suikerbonen dan weer uit een tweede) luier tevoorschijn gehaald voordat ze weg worden gegeven aan de aanwezige gasten. In ons land staan suikerbonen ook bekend onder de minder smakelijke benaming kinnekeskak.

bewust puur banner

Verpakking suikerbonen

De suikerbonen worden in een fraaie verpakking aangeboden. Hoe deze verpakking er uitziet hangt helemaal af van je eigen smaak en budget. Sommige ouders besluiten om de suikerbonen kant-en-klaar in de verpakking aan te schaffen terwijl andere liever de verpakkingen zelf maken en er een heel persoonlijk tintje aangeven.

Timing

Wanneer je zelf de suikerbonen in een persoonlijke verpakking wilt doen dan dien je al geruime tijd van tevoren al aan de slag te gaan. Dit is overigens geen enkel probleem want de suikerbonen zijn bij kamertemperatuur een behoorlijk lange tijd houdbaar. De meeste mensen beginnen ongeveer twee maanden voor de uitgerekende datum met het maken van de verpakkingen en vervolgens met het vullen ervan.

Samenstelling van doopsuikerdoosje

Hoe de samenstelling van je doosje zal zijn is eveneens iets dat je zelf kunt bepalen. Sommige ouders maken bijvoorbeeld gebruik van het feit dat het geslacht van hun kindje bij de twintig weken echo bekend is geworden. Anderen maken liever een doosje met allerlei verschillende suikerbonen. Ook de afwerking van de verpakkingen heb je helemaal zelf in de hand en ook daar kun je een eigen touch aangeven.

naturaplaza superfoods banner